Vulin i Stefanović Haradinaju: Vojska spremna; ne pomišljaj na nasilje prema Srbima jer će Srbija znati da odgovori

Vulin Stefanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

„Ko takne granice Kosova, naći će nas na granici,“ izjava je kosovskog premijera Ramuša Haradinaja koja je izazvala burne reakcije najviših zvaničnika Republike Srbije. I dok ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručuje Haradinaju da ne pomišlja na neku nasilnu akciju, kao i da će Srbija znati da odgovori, ministar vojni Aleksandar Vulin upozorava da je „Vojska Srbije spremna da ispunjava naređenja vrhovnog komandanta“.

Izjava kosovskog premijera usledila je nakon jučerašnjeg gostovanja vrhovnog komandanta i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na RTS-u, koji je ponovo najavio da bi Priština mogla da napadne Srbe na Severu Kosova, ali i da čekaju povoljan trenutak.

„Pokušaj ulaska s vojskom na Sever Kosova i Metohije,“ kako procenjuje Aleksandar Vulin, završio bi se apsolutnim neuspehom.

„Nekažnjeni terorista Haradinaj želi da ponovi zločine za koje nije kažnjen. Zna Haradinaj da ga se Vučić ne plaši, kao što zna da bi njegov pokušaj ulaska vojskom na sever KiM završio bežanjem i rasulom,“ naveo je Vulin.

Izjavu kosovskog premijera definiše kao „pretnju“, kao i da „čini sve da bi izazvao sukobe za koje bi okrivio Srbiju i doveo tuđu decu da ginu za njegove ciljeve“.

Upozorio je sve u međunarodnoj zajednici „koji podržavaju Haradinaja i koji su spremni da svoje državljane pošalju da se bore za Hardinajevo bogatstvo i slobodu“ da treba da znaju da je 2019. a ne 1999. i da se „svet nepovratno promenio“.

„Srbija više nije ni slaba, ni sama kao što je tada bila. Građani Srbije mogu da budu spokojni, Vojska Srbije je sigurna i spremna da ispuni svako naređenje vrhovnog komandanta i zaštiti mir i bezbednost,“ istakao je Vulin.

Stefanović: Znaćemo da odgovorimo na nasilje

Da se pretnji Haradinaja ne plaši predsednik Srbije, takođe je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je kosovskom premijeru poručio da „ni ne pomišlja na neku nasilnu akciju jer će Srbija znati da odgovori“.

„Od pretnji Ramuša Haradinaja nije se uplašio ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ni bilo ko od nas. Poručujem mu da ne pomišlja na nasilje, niti neke ofanzivne akcije protiv Srba na Kosovu i Metohiji, jer ćemo na to znati da odgovorimo,“ rekao je Stefanović za Tanjug.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.