Vukosavljević zabrinut za stanje srpske kulturne baštine na Kosovu

Vladan Vukosavljević
FOTO: N1

Ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević sastao se u Parizu sa direktorom UNESCO-ovog Centra za svetsku baštinu, Mehtildom Ruslerom i izrazio zabrinutost za stanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, saopštilo je Ministarstvo kulture, prenosi Fonet.

On je naglasio da osim četiri spomenika kulture pod zaštitom UNESCO na toj teritoriji postoji više od 1.300 spomenika kulture koji su u opasnosti i ocenio da lokalno stanovništvo „ne pokazuje spremnost i dobru volju za adekvatan tretman srpskih svetinja“.

Vukosavljević je istakao da postoji zajednički stav Ministarstva i Srpske pravoslavne crkve da treba obnoviti dve kule na Crkvi Svetog Đorđa u okviru manastira Đurđevi stupovi, koji se nalazi na području Starog Rasa i Sopoćana koji je pod zaštitom UNESCO.

Tokom razgovora bilo je reči i o zajedničkoj nominaciji transnacionalnog dobra „Limes – Granice Rimskog carstva“ za upis na UNESCO-ovu listu svetske kulturne i prirodne baštine.

Delegacija predvođena ministrom Vladanom Vukosavljevićem učestvuje na Forumu ministara kulture koji se održava u okviru Generalne konferencije UNESCO u Parizu, saopštilo je ovo Ministarstvo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.