Vuk Jeremić trku za predsednika Srbije zvanično započeo u Pećkoj Patrijaršiji

Kandidat za predsednika Srbije na predstojećim izborima i osnivač Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), Vuk Jeremić, zvanično je započeo kampanju posetom Kosovu i Metohiji. Bez prethodne medijske najave, on je danas boravio u manastiru Pećka Patrijaršija. Razgovarao je sa igumanijom – mati Haritinom i sestrinstvom. U ovim teškim trenucima, moramo da budemo jedinstveni i čvrsti u nameri da zaštitimo naše nacionalne interese – Jeremićeva je poruka sa KiM-a. Neposredno nakon posete, u snažno-negativnom tonu oglasila se lista Srpska. Jeremić je rešio da poseti manastire na KiM-u kako bi "okajao sve ono što su on i režim kojem je pripadao, uradili našem narodu", ističe Srpska. "Bojimo se da je on danas bio samo zlonamerni turista". Srbi na KiM-u nikada mu neće oprostiti, kažu ovi kosovski poslanici. U međuvremenu stižu i reakcije iz Prištine. 

Moramo da zaštitimo našu kulturu i identitet. Nacionalne interese štitimo znanjem

"Pećka Patrijaršija predstavlja jedan od kamena temeljaca naše kulture i tradicije, vekovima je bila svedok sjajnim, svetlim, slavnim, ali i teškim trenucima naše istorije," kazao je nekadašnji ministar spoljnih poslava Srbije, a potvrđeno i na njegovoj zvaničnoj Internet stranici.   

Srpska: "Srbi na KiM-u nikada neće oprostiti Vuku Jeremiću"

Nakon Jeremićeve posete, oglasila se i lista Srpska u oštrom negativnom tonu. Srbi na KiM-u, navode, da mu "nikada neće oprostiti" ni "ukidanje Prištinskog korpusa", ni "diletantski nastup" pred Međunarodnim sudom pravde povodom jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ni "katastrofalne dogovore" koje su on i "činovnici" njegovog Ministarstva spoljnih poslova postizali povodom Kosova i Metohije, niti, dodaju, "mnoge druge poteze koji su nas doveli na ivicu opstanka". 

Srpska: Vuk Jeremić "nepošten i licemeran"

"Kako se može nazvati čovek koji se u vreme predizborne kampanje naprasno setio Kosova i Metohije, i koji odlazi da celiva ikone u Pećkoj Patrijaršiji, a istovremeno preti da će da destabilizuje sopstvenu državu ukoliko mu se ne dopadne izborni rezultat. To je, najblaže rečeno, nepošteno i licemerno," navodi Srpska. 

Srpska: Jeremić "zlonamerni turista" a možda da "okaje" sve što je "uradio našem narodu"

"Jeremić je možda rešio da srpske manastire na Kosovu i Metohiji poseti kako bi okajao sve ono što su on i režim čiji je deo bio uradili našem narodu, ali bojimo se da je on danas tamo bio samo zlonamerni turista," dodaje. 

Srpska: "Bolesno vlastoljublje" Vuka Jeremića

Ističu i da je "jasno" zašto Jeremić "ne sme nikoga od Srba na Kosovu i Metohiji da pogleda u oči", jer bi mu oni, navode, u oči rekli šta misle i o njemu i njegovom "bolesnom vlastoljublju i politici čiji je kreator i sprovodilac bio".

"Jeremić je želeo fotelju i mesto prebivališta u Njujorku, pa bi sada, pošto mu se želja nije ostvarila, da ambicije ostvaruje u Srbiji, ali Srbija i Kosovo i Metohija ne mogu biti rezervna domovina, pogotovo ne nekome ko ima ambiciju da bude predsednik naše države," zaključuje Srpska u svom saopštenju. 

Jeremić je, kako se dodaje, obišao manastirski kompleks – upoznao se sa istorijom i ikonopisom Pećke Patrijaršije i razgovarao sa sestrinstvom manastira.

Izostao sa sastanka sa Mogerini u Beogradu zbog posete Kosovu

On je danas, takođe, u Beogradu trebalo da se, zajedno sa predstavnicima opozicije, sastane sa Visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku, Federikom Mogerini. Sastanku, međutim, nije prisustvovao, upravo zbog, kako prenose mediji u Beogradu, posete KiM-u.

Premijer Republike Srbije: "Kakva je to kampanja a da se ne ode na Kosovo i Metohiju?!"

A i Jeremićev glavni protivkandidat, aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić, takođe je najavio posetu KiM-u, istakavši da očekuje "najmanje" 70 odsto podrške sa KiM-a.

"Kakva je to kampanja a da se ne ode na Kosovo i Metohiju?!" – poručio je Vučić samo dan pred Jeremićev dolazak.Hodžaj: Nadam se da je uživao u pogledu na "kulturno nasleđe" Kosova

Na Twitter nalogu oglasio se i kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj:

"Nadam se da je Vuk Jeremić uživao u njegovoj turističkoj poseti, suncu i pogledu na kulturno nasleđe Kosova. Broj turista iz Srbije raste." 

 Jeremić: Saučesnik Vučića

"Javlja se saučesnik Aleksandra Vučića. Nada se njegovoj pobedi i nastavku dijaloga u kome jedino Srbija pravi ustupke. Biće razočaran," odgovorio je potom Vuk Jeremić preko iste mreže. Predsednica Skupštine Srbije, Maja Gojković, raspisala je juče izbore za Predsednika Srbije, koji će se održati 2. aprila. Ukoliko bude drugog kruga glasanja, on bi, kako su ranije preneli beogradski mediji, mogao da se održi na Uskrs – 16. aprila. 

Za sada nije poznato kako će se održati izbori na Kosovu i Metohiji, odnosno gde će se brojati glasački listići, s obzirom na to da je Ustavni sud Srbije ocenio da, dosadašnji način utvrđivanja rezultata izbora – glasanje na KiM-u, a prebrojavanje glasačkih listića u Raški i Vranju – nije u skladu sa zakonom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.