Vujović: Izbori na Severu za mesec i po dana; Očekuje se dogovor o deeskalaciji u Briselu

FOTO: Nova, Vesna Lalić

Izbori na Severu Kosova održaće se najkasnije za mesec i po dana, smatra nekadašnji šef misije Srbije u Vašingtonu i učesnik pregovora u Dejtonu, Nebojša Vujović. Uoči sastanka u Briselu, poručuje da se očekuje da će Kurti i Vučić postići dogovor, odnosno usaglasiti se oko deesklacije situacije raspisivanjem izbora i povratkom Srba u kosovske institucije.

Nekadašnji diplomata kazao je za N1 da međunarodna zajednica traži od Srbije da ispuni obaveze proistekle iz ovogodišnjih dogovora postignutih u Briselu i Ohridu.

„Iako Vučić beži kao đavo od krsta, ili kao kiša oko Kragujevca, da ne stavi svoj potpis… izjava šefa države je jednaka bilo kakvom stavljanju potpisa, ona je obavezujuća. On je time u Ohridu obavezao Srbiju na Mapu puta“, ocenio je Vujović.

A to znači, dodaje, da se od Srbije traži da izvrši uticaj na Srbe na Severu Kosova da neizostavno izađu na lokalne izbore i da se vrate u kosovske institucije.

„To je zahtev koji Srbija ne može da izbegne, kao što je Aljbin Kurti suočen sa velikim pritiskom da ti nelegitimni gradonačelnici podnesu ostavke i stvore prostor za održavanje novih izbora u sve četiri opštine na Severu Kosova“, rekao je Vujović.

Iako je tek sačinjeno administrativno uputstvo za smenu ovih gradonačelnika albanske nacionalnosti, te se postavlja pitanje da li će uopšte neko pokrenuti peticiju za njihovo razrešenje i započeti proceduru koja bi mogla da potraje, Vujović smatra da će se izbori održati „unutar mesec, mesec i po dana“.

Nije obrazložio kako bi moglo da dođe do organizacije lokalnih izbora u ovom roku, dok, sa druge strane, predviđa „velike probleme“ ukoliko dve strane ne budu ispunile obaveze, što podrazumeva i proširivanje sankcija.

Govoreći o sutrašnjem sastanku srpskog predsednika i kosovskog premijera u Briselu, Vujović navodi da ovih dana nije bilo „poznatog žongliranja“ Vučića i Kurtija – „gde oni prave neke tenzije, pa idu da popiju kafu i dogovore se“.

Sa druge strane, precizira da se od ove runde dijaloga – prve nakon izbijanja krize na Severu Kosova, očekuje da se postigne dogovor, odnosno saglasnost s ciljem deeskalacije situacije.

„Da Srbi izađu na izbore u sve četiri opštine, da se srpski policajci vrate na svoje poslove na Severu, da se pravosudni organi, tužilaštvo, opštinske strukture – vrate i potpuno uključe u taj normalan životni prostor i funkcionisanje na Kosovu“.

Sa druge starne, kaže da je Kurti svestan da ne bi bilo dobro da dodatno produbljuje sukob sa međunarodnom zajednicom.

Vujović je ujedno optužio srpskog predsednika da je Prištini „sve dao“, te da je ostalo samo da se izvrši „formalizacija suživota između dve nezavisne države“.

Kaže da je reč o „neprijatnom kolaču koji bi on morao da proguta“, te da bi se tu javioa problem za Vučića, ukoliko bi došlo do protesta građana.

Kaže da u Srbiji trenutno vlada vanredna sitaucija koja može da se reši samo izborima.

Međutim, nekadašnji diplomata smatra da Vučić ne sme da ih raspiše, kako bi na ovaj način odložio rešavanje kosovskog pitanja.

„Stavljane Vulina na crnu listu je bilo upozorenje njemu, nije to bio šamar Vulinu, već dupli šamar njemu“, naveo je Vujović.

Naglašava i da bi se raspisivanjem izbora u Srbiji „razvodnilo“ ono što je postignuto sporazumom u Briselu i mapom puta u Ohridu.

Sa druge strane, poručuje da na Zapadu postoji „velika nervoza“ jer se ohridski sporazum ne sprovodi u potpunosti.

Vujović je prethodnog dana, u intervjuu za agenciju Beta govorio o tome da Vučić ne sme da raspiše vanredne parlamentarne izbore. Tada je međutim bio direktniji, navodeći konkretno da SAD ne bi to dozvolile srpskom predsedniku, dok ne ispuni većinu prihvaćenih obaveza iz Ohridskog sporazuma.

Američka ambasada danas je, međutim, demantovala ove navode.

„Vesti o navodnim kontaktima američkih i srpskih zvaničnika i pokušaj uticaja SAD na odluku o održavanju eventualnih izbora u Srbiji nisu istinite. Ovo je pitanje o kojem isključivo odlučuju izabrani srpski zvanicnici i SAD nemaju ulogu u tom procesu“, naveli su iz ove ambasade.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.