Amfilohije: Kako da se odreknem crnogorske Metohije, Pećke Patrijaršije i Dečana?!

Vučić me je optužio da sam kao Haradinaj za celovito Kosovo. Jesam za celovito Kosovo, nego šta, ali zna se, pripada Srbiji to celovito Kosovo, rekao je za RTS večeras u emisiji „Oko“ mitropolit crnogorski i egzarh Pećkog trona SPC Amfilohije. Iz manastira Morača, gde je vođen intervju, podsetio je, štaviše, na to da je Metohija pripadala Crnoj Gori, da su je, kako objašnjava, u balkanskim ratovima oslobađali Crnogorci i da se i danas u Metohiji nalazi grobnica sa 700 poginulih Crnogoraca iz tog perioda, dok se ključevi Pećke Patrijaršije i Velikih Dečana koji su tada predati njegovim precima – čuvaju na Cetinju.

Ja imam patrijarha mog Irineja dovijeka

„Apsolutna laž, jedino kad bih izgubio pamet i svijest. To su laži. Ovo je Božja, Hristova crkva, ja imam patrijarha moga“, ovako je mitropolit odgovorio na pitanje da li bi mogao sebe da vidi u ulozi „nekog patrijarha“ samostalne crnogorske crkve.

„Bog mi je svedok da sam srećan što me je do dan danas mimoišla ta čaša, da bih ostao ovdje gdje sam. Moj jedini patrijarh kojeg priznajem do sada – dok je on živ i dok sam ja živ“, kaže mitropolit podsetivši i na vreme pred izbor sadašnjeg poglavara SPC, kada je bio viđen za mogućeg naslednika Patrijarha Pavla.

Od pamtiveka briga crkve za narod i realni život, ne bavi se politikanstvom

O svom „saldu“ posle tri decenije upravljanja mitropolijom crnogorskom kaže – upitan o tome da li je bio više obnavljač hrišćanske duhovnosti u Crnoj Gori koju je preplavila „brozomora“, kakve mu zasluge mnogi danas pripisuju, ili „političar“, kako su ga sa druge strane, mnogi i kritikovali:

„Ako je (politika) briga o narodu, o biću, dostojanstvu naroda – onom najdubljem dostojanstvu i same države, ja ne mogu kao čovek crkve drugačije“.

Samo je Enver Hodžina Albanija bila ispred u ateizmu od Crne Gore. Crna Gora je bila ateistička, ali je u narodu bila sačuvana vera, 700 zapuštenih crkava je obnovljeno, sagrađena su dva najveća hrama u istoriji Crne Gore – U Podgorici i Baru

Bavi se brigom o narodu, a ne politikom, ne podržava partije, a kada su mu svojevremeno rekli da bi bio dobar kao član DPS, on je rekao da je njemu uska vasiona.

Crkva se od pamtiveka interesuje za realni život ali se ne bavi politikanstvom, i to je nešto što oni teško razumeju, dodaje.

Teška reč

Priznaje da mu „izleti ponekad prejaka reč“, te da mu njegovi Cetinjani spočitavaju ponekad to što „nije kao patrijarh Pavle“, na šta im on kaže „da je jedan Pavle“, koji nikad takvu tešku reč ne bi izgovorio.

Međutim, iako ga optužuju da „proklinje i kune“, on kaže da teške reči upotrebi onda kada oni koji pokušavaju da vode kanonski nepriznatu crkvu, „prete“ i „pozivaju na rušenje pravoslavnih hramova“.

„Da Bog da časni krst Sv. Jovana porazio onoga ko bi srušio“, kažem i znam da se to neće dogoditi (rušenje)“, navodi mitropolit primere najnovije polemike.

„To jeste teška reč“, priznaje i dodaje, da čak i kad ima Crnogoraca koji ne veruju u Boga, u samom svom biću, oni se boje kletve, slave i čuvaju svoje svece, kao Vasilija Ostroškog, te da zato veruje da je u samoj „metafizičkoj dubini bića“ i onih Crnogoraca koji ne ispovedaju veru u Boga – zapravo vera.

Svedoči da u crkvu dolaze i Crnogorci bliski vlasti, da iako sa jasnim nacionalnim crnogorskim identitetom, pripadaju jednoj hrišćanskoj crkvi. Mitropolit zna da su oni zavisni od svojih poslova u državnim službama, što mu i oni sami govore.

„Takvi su danas moji Crnogorci, mnogo su se nakupili straha“, opisao je današnje prilike u Crnoj Gori. I u ovom intervjuu podsetio je kratko na ulogu „Udbe“, konkretno u podršci, za koju veruje da pružaju Mirašu Dedeiću i takvim strukturama.

Ima reči za koje se kaje. Jedna od takvih su i teške reči koje je izgovorio Miloševiću kada je svojevremeno napravio poređenje onoga što je kritikovao da Milošević radi i toga da to nije iznenađenje znajući da nije „ni grob svog oca posetio“.

Protivio se politici Miloševića, podržavao studentske proteste devedesetih protiv njega i fizički boravio uz studente, ali je u Hagu obišao Miloševića i svedočio, jer „ga je Milošević tražio“.

„Iako me je psovao kada sam se protivio njegovoj politici, bio sam u Hagu kod njega, tražio me je da budem njegov svedok“, podsetio je mitropolit i objasnio da pravi jasnu razliku između političara i čoveka u ljudskom biću, te da kao hrišćanin on naposletku mari za čoveka.

„Isto je i za Đukanovića i Vučića. Napadaju me da sam njihov protivnik“, kaže mitropolit i objašnjava da ih on, sa druge strane, posmatra kao ljude.

„Ja sam rekao da se bojim zbog njegove (Vučićeve) priče o razgraničenju. On me optužio da sam kao Haradinaj za celovito Kosovo. Jesam za celovito Kosovo, nego šta, ali zna se, pripada Srbiji to celovito Kosovo. A veliki deo Kosova pripadao je Crnoj Gori“, kazao je mitropolit Amfilohije.

Đukanović se odrekao crnogorske Metohije

Na opasku da postoje oni koji su mitropolitu zamerali da nije dovoljno podizao glas protiv politike Mila Đukanovića prema kosovskometohijskom pitanju, jer da jeste, ta bi politika mogla da bude drugačija, crnogorski mitropolit je podsetio na to da je još 2008, odmah nakon što je Đukanović priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, rekao da je Đukanović „izdajnik“.

„I to sam rekao ne jedanput za Đukanovića. Ne izdajnik ovako, već izdajnik Crne Gore, jer se on odrekao Metohije, Pećke Patrijaršije, Dečana, a to je pripadalo sve do Đakovice Crnoj Gori. Tamo ima grobnica sa 700 Crnogoraca koji su poginuli u oslobođenju Metohije i Kosova 1912. i 13. godine“.

„Moji preci su oslobađali zajedno sa kraljem Nikolom, Radovan i Simo Radović. Oslobađali su Pećku Patrijaršiju i Dečane. Mitropolit Gavrilo Dožić, koji je odrastao ovde u manastiru Morači je dobio ključeve od Dečana i Pećke Patrijaršije od kralja Nikole, koji mu je rekao: evo ti ključevi od mojih predaka Nemanjića. On se krunisao krunom Stefana Dečanskog, eno, čuvamo je u cetinjskom muzeju“.

Međutim, mitropolit je opet podsetio na ono što vidi kao „radikalnu promenu“, pre svega u mentalitetu današnjih crnogorskih vlasti.

„Ne u narodu. Narod čuva ta predanja. Ti ključevi čuvaju se kod Petra Cetinjskog“, rekao je takođe, dodavši da su ključeve od metohijskih manastira s početka 20. veka pronašli on i patrijarh, presvlačeći Petra Cetinjskog.

„Kako ja mogu da se odreknem Pećke Patrijaršije i Dečana sve do Prizrena, Metohije koja je pripadala Crnoj Gori a posle Zetskoj banovini sve do 45 godine?!“ – zaključio je mitropolit crnogorski i egzarh Pećkog trona Amfilohije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.