Vučićevo „kuvanje“ žabe: Tablice, energetski sistem, ukidanje dinara, Ćuruvija…

Vučić
Foto: KoSSev

Odluka Apelacionog suda o slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije stigla je prekjuče popodne, na kraju radnog dana. Dva sata posle konferencije za novinare predsednika Srbije na kojoj smo mogli čuti da su Srbi sa Kosova u nikad težoj situaciji. I nije prvi puta da o tome slušamo. Matrica je slična kao i u nekim drugim situacijama kada su odluke Prištine više puta odlagane, da bi na kraju stupile na snagu bez protivljenja zvaničnog Beograda.

Prilog N1 možete pogledati ovde.

U nekoliko navrata – prvo u avgustu, pa u novembru i decembru 2022, pa onda i u aprilu i maju 2023. na Severu Kosova je „gotovo izbio rat“ zbog uvođenja tablica RKS, piše N1.

Srbija je grupisala trupe u nekadašnjoj kopnenoj zoni bezbednosti, a predsednik je podizao migove.

„Srbija neće sedeti skrštenih ruku“, izjavio je Aleksandar Vučić u maju 2023. godine.

A onda su, tiho, u decembru 2023. tablice mirno implementirane i Srbija se nije protivila. Prestala je da lepi stikere preko oznaka RKS.

Uz tablice je 2. januara 2024. implementirano i uključenje Severa u kosovski energetski sistem. Sledeće na redu bilo je ukidanje dinara iz platnog prometa na Kosovu.

„Političari, i sada Vučić, beže od svoje odgovornosti. Za ono što su i sami proizveli. Obećavali su brda i doline, a mi sada dolazimo na realnost. Kako iz jedne ideologije, kada obećavate srpski svet, moćnu vojsku, pa ćete vi kao neutralna država da branite sve Srbe, kako iz jedne takve megalomanije priznati realnost? Kako iz jedne takve megalomanije progutati žabu“, pita Dušan Janjić osnivač Foruma za etničke odnose.

Novinar Nenad Šebek misli da zna kako vlast u Srbiji pokušava da olakša sebi gutanje žabe, bar kada je reč o proterivanju dinara s Kosova. Tako što će se žaba medijski i u više navrata skuvati.

„Evo imate od francuskog ministarstva spoljnih poslova, mislim da je vest od jutros, da se traži hitna suspenzija te mere. Niko ne kaže ukidanje, već suspenzija. Znači privremeno, dok se ljudi ne priviknu. Kao što su se privikli na tablice i na sve drugo“, kaže novinar, Nenad Šebek.

Priština će nastaviti sa preuzimanjem jedne po jedne ingerencije na Severu Kosova, kaže Dušan Janjić, ali i na jugu gde još uvek postoje srpske obrazovne, zdravstvene i kulturne institucije.

„Sada je to čitav niz aktivnosti koje predsednica Evropske komisije zove isporučivanje de fakto priznanja“, smatra Janjić.

Da bi javnost u centralnoj Srbiji lakše sve to podnela, prema mišljenju Nenada Šebeka plasiraju se vesti koje treba da odvuku pažnju. Ubeđen je Šebek da presuda u slučaju Ćuruvija, doneta u aprilu, prošle godine nije slučajno objavljena – sada.

„Možda pomogne da se zamaže malo ovo oko dinara na Kosovu. Možda i za neke druge slučajeve. Ali, jednostavno, ovde skandali izbijaju na videlo onda kada treba da se pokrije neki drugi skandal“, objašnjava Nenad Šebek.

U senci najave o povlačenju dinara, sa Severa Kosova se povukla Komercijlana banka koja posluje u sistemu Srbije. Srbima koji žive na Severu ostala je na raspolaganju Poštanska štedionica – ali, pitanje je koliko dugo.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.