Vučić za "Standard": Dogovoreno da se Srpska vrati u Parlament Kosova; večeras potvrdio i Simić

Postignut je dogovor da se lista Srpska vrati u Parlament Kosova – potvrdio je premijer Srbije, Aleksandar Vučić, u jučerašnjem intervjuu za austrijski "Standard". Srpska još uvek nije zvanično potvrdila svoj povratak u kosovske institucije, koje bojkutuje od oktobra prošle godine.

Na pitanje novinara Standarda da li novoizabranog generalnog sekretara Regionalne kancelarije za mlade – inače Srbina, koji je, kako je Premijer Srbije objasnio – izabran – sada podržava i Kosovo, Vučić je odgovorio:

"Da, to je odlučeno u sredu. Dodatno, postigli smo da se Srpska lista vrati u Parlament Kosova."

21:30 – Večeras i Srpska potvrdila za Tanjug: Vraćamo se u kosovski parlament uzimajući u obzir interese srpskog naroda na KiM

"Poslanici Srpske liste su odlučili da se vrate u kosovski parlament kako bi iskoristili sve mogućnosti za sprečavanje formiranja kosovske vojske i da bi Prištini uskratili izgovore za neformiranje ZSO," ovako je Tanjug večeras preneo izjavu šefa poslaničkog kluba te liste Slavka Simića.

"Na taj korak, kako je rekao, odlučili su se uzimajući u obzir interese srpskog naroda na KiM kao i složenu političko-bezbednosnu situaciju," navodi se u kratkoj Tanjugovoj vesti.

Potvrda da se Srpska i zvanično vraća u kosovski parlament stigla je nakon što je premijer Vučić prvi to juče rekao za bečki standard, a naš portal preneo ovaj deo intervjua ranije danas.

List dodaje i da je nemačka kancelarka, Angela Merkel,"Vučića zamolila da se zauzme za povratak" stranke koja "predstavlja Srbe na Kosovu", a koja kosovski parlament, podseća Standard, bojkotuje od oktobra prošle godine.

Ministri i poslanici iz redova ove političke stranke u kosovskim institucijama potvrdili su prethodno da vode razgovore o odmrzavanju svog učešća. Usvajanje dekreta o formiranju ZSO njihov je jedini uslov za povratak, saopštili su ranije.

Srpska je rad u kosovskim institucijama zamrzla zbog Zakona o Trepči. Međutim, da ne bi zbog neaktivnosti izgubili mandate posle šest meseci, koliki je dozvoljen zakonski rok za neučešće, iz ove liste, kako su objasnili, a nakon kritika srpske opozicije da su se početkom marta vratili u parlament u Prištini – "svi poslanici Srpske nakratko su posetili zgradu parlamenta u Prištini, kako bi se upisali u evidenciju prisutnih i tako sprečili albansku većinu" da im "oduzme mandate". Predstavnici Srpske su prethodno, krajem decembra, a nakon rascepa unutar same liste, na kratko odmrzli svoje učešće, da bi se, potom, ova lista ponovo zamrzla. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.