Vučić u video obraćanju UN: Posvećeni nalaženju kompromisnog rešenja za Kosovo

Vučić
FOTO: @buducnostsrbijeav

Predsedik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras na sednici Ujedinjenih nacija da Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, kao i Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, brani i međunarodno pravo i vrhovni autoritet Saveta bezbednosti.

Vučić je rekao da je Srbija krajem 20. veka bila svedok i žrtva „jednostranih poteza“, naglasivši da je bombardovana bez dozvole SB UN, a da je posle toga Priština jednostrano proglasila nezavisnost Kosova, ali i da je Srbija sada posvećena nalaženju kompromisnog rešenja za kosovski problem.

On je, obraćajući se video-vezom, rekao kako Beograd želi da se problem reši u najboljem interesu Srba i Albanaca i da se nada da će se rešenje postići posle dugog dijaloga, ali da Srbija neće pristati na poniženja i da rešenje koje nije kompromisno – „za nas nije rešenje“.

„Prihvatanje bilo čega što nije kompromis, nije rešenje za nas. Kompromisom obe strane moraju biti podjednako zadovolje i nezadovoljne“, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da je nedavno obnovljen dijalog Beograda i Prištine i potpisan sporazum u Vašingtonu, ocenivši da su Sjedinjene Države posvećene postizanju dogovora između dve strane.

Dijalog Beograda i Prištine, nastavljen u Briselu, uz posredovanje EU, je pravi put za pronalaženje održivog rešenja između dve strana, ali polazna tačka ne može biti poniženje i prihvatanje takozvane nezavisnosti Kosova

U tom kontekstu, istakao je i konstruktivnu i važnu ulogu administracije predsednika SAD Donalda Tarmpa za postizanje ovog sporazuma i kao „signal njegove posvećenosti za pronalaženje konačnog, održivnog rešenja za važno pitanje“.

Naglasio je da će Srbija ostati pouzdan partner UN i biti posvećena ciljevima UN, kao i da će nastaviti borbu proti terorizma, ostvarivanje ciljeva održivog razvoja i ekološkog sporazuma iz Pariza.

„Uprkos svemu, mislimo da je dogovor Srba i Albanaca ključ za regionalnu stabilnost. Srbija je posvećena nalaženju kompromisnog rešenja i građenju zajedničke budućnosti mira i saradnje“, poručio je Vučić u video obraćanju Ujedinjenim nacijama.

Vučić je istakao i da Srbija nastavlja tradiciju Jugoslavije u UN i da njeni vojnici učestvuju u mirovnim misijama u svetu.

Istakao je da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, ali da Srbija želi da sarađuje sa drugima, sa SAD, ali da ne krije i svoju saradnju sa Rusijom i Kinom.

Govoreći o „malom šengenu“, Vučić je rekao kako veruje da bez Zapadnog Balkana, EU neće biti celovito tržište.

„Politika proširenja je u interesu, ne samo građana Zapadnog Balkana, već i EU“, ocenio je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost i da veruje da je to poruka mira.

„Srbija prezire nasilje, želi mir i prosperitet, za sebe, region i ceo svet. Srbija želi mir za region“, poručio je Vučić.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.