Vučić stigao; autobusi sa RKS tablicama krenuli sa Severa Kosova

Premijer vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić je nešto pre 11 časova stigao u Pasjane, u kosovsko Pomoravlje, gde je, po ranije najavljenom planu, u 10 časova trebalo da otvori porodilište. Srpskog premijera obezbeđuju specijalne policijske jedinice Kosova, a na osnovu "plana predviđenog za obezbeđivanje poseta stranih delegacija Kosova," javio je upravo radio Slobodna Evropa. Srbi sa Severa Kosova, u pratnji Kosovske policije i u autobusima registarskih oznaka "Republika Kosovo" krenuli su jutros u 10 časova ka Gračanici da dočekaju premijera Republike Srbije.

Sa Severa Kosova jutros je krenulo 15 autobusa sa građanima za Gračanicu na doček Premijera Republike Srbije, koji danas boravi na Kosovu i Metohiji sa pet ministara iz svoje vlade, i direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem, koji je i domaćin ove posete, kako je ranije najavljeno, potvrđeno je na Fejsbuk stranici opštine Kosovska Mitrovica.

Prema saznanjima KoSSeva, radi se uglavnom o radnicima državnih službi – opštine, prosvete i javnih preduzeća.

Iz Severne Kosovske Mitrovice, krenula su četiri autobusa i jedan kombi – od kojih dva autobusa Kolašin prevoza, a dva prevoznika sa juga. Sva četiri autobusa i kombi imali su RKS tablice – "Republika Kosovo."

Na društvenim mrežama profila građana sa Severa Kosova i u grupama, kao i elektronskim izdanjima onih medija u Srbiji koji nisu tzv. mejnstrim, već dva dana se objavljuju informacije da radnici pojedinih državnih službi na Kosovu imaju radnu obavezu odlaska, odnosno, pozvani su da na dobrovoljnoj osnovi odu danas u Gračanicu i dočekaju Premijera.

Na Severu Kosova nije uvedena radna obaveza, ali su se radnici ovih službi pozvali da na dobrovoljnoj osnovi idu.

Što se tiče nekih srpskih sredina južno od reke Ibar, uvedena je radna obaveza, javili su pojedni mediji u Srbiji. Telepromter.rs je juče objavio navodno pisano obaveštenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u kojem se prosvetni radnici Raniluga obaveštavaju da su "u okviru radne obaveze dužni da prisustvuju dana 14.1.2014, u Pasjanu, svečanom otvaranju bolnice u 10 časova," a da je nakon toga organizovan prevoz za Gračanicu.

A u Štrpcu je u toku simboličan protest, zbog današnje posete srpskog premijera, koju organizuje kosovska Incijativa mladih studenata i intelektualaca, javlja portal Gazetaexpress.com. Na jednoj od parola koje nose učesnici protesta piše: "Traži izvinjenje i ruke daleko od Republike Kosovo." Protiv posete Vučića, izjasnio se i Koordinacioni odbor porodica nestalih Albanaca, ocenivši posetu srpskog premijera kao tešku provokaciju, zahtevajući od Vučića da učini mnogo više nego do sada – na otvaranju arhiva vojnih i policijskih snaga u Srbiji koje su izvršile "masovna ubistva civila", ističući da još nije razjašnjena sudbina 1.653 osoba.

Mere bezbednosti za vreme posete premijera Vučića podignute su na viši nivo, javio je RTK2.

”Policija će pratiti svaki momenat posete delegacije Srbije, od ulaska na Kosovo na prelazu Mučibaba, zatim ceo tok posete premijera Srbije Štrpcu, Pasjanu i Gračanici, pa i izlazak delegacije na prelazu Merdare, rekao je šef istrage policijske stanice u Gračanici, Boban Simonović, gostujući u Jutarnjem programu RTK2.

Takođe, juče su tri kosovska mladića, Naim Ramiz, Astrit Đocaj i Astrit Dedaj protestovali u Đakovici, kako bi se suprotstavili poseti premijera Srbije Kosovu, šaljući poruku preko nekoliko grafita duž puta kojim će proći srpski Premijer, javila je sinoć Koha.

"Serbi nuk kalon" (Srbija neće proći, prim.red.), piše na jednom od grafita.

"Naša aktivnost je sprovedena kroz ispisivanje grafita u nekim delovima puta posle Gračanice – rutom kojom će proći srpski premijer tokom dolaska u Gračanicu i bacili smo farbu na bilborde sa fotografijom Vučića," objasnio je jedan od organizatora akcije za Kohu.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.