Vučić Srbima sa KiM-a da glasaju samo za Srpsku jer su ostali "marionete albanskih političara"

"Jedino Srpska lista je istinski srpska, dok se ostale lažno predstavljaju kao srpske, a zapravo su marionete albanskih političara, napravljene i finansirane iz Prištine, sa ciljem da bar četiri srpska predstavnika u pokrajinskoj skupštini zamene svojima, koji bi se samo zvali srpski i koji bi obezbedili neophodnu podršku za stvaranje takozvane 'kosovske vojske'. Poštovani sugrađani, braćo i sestre, izađite 11. juna na izbore i uzmite ono što vam pripada! Glasajte za Srpsku listu i ne dozvolite da vam albanski političari nameću predstavnike i kroje sudbinu!" – poručio je Aleksandar Vučić. Ovo su ipak samo neke od poruka u pismu prvog čoveka Srbije upućenom građanima sa Kosova i Metohije tri dana pred vanredne parlamentarne za Skupštinu "Republike Kosovo". 

Pismo je objavljeno na zvaničnoj Fejsbuk stranici liste Srpska, iz koje su istovremeno pozvali građane da ga "podele sa svojim prijateljima".

U tekstu pisma, Predsednik Srbije ponavlja i svoje ranije poruke, kao i one koje su stizale iz zvaničnog Beograda i same Srpske – da je ova lista ta koja će moći da "odbrani ključne državne i nacionalne interese u Pokrajini", da se u Prištini "izbori za formiranje ZSO", kao i da "garantuje opstanak svih srpskih institucija na KiM-u", ali time i "egzistenciju Srba u Pokrajini, kojih je više od 40.000 zaposleno u republičkim institucijama."

I Predsednik Srbije govori o pretnjama:

"Neka vas ne plaše pretnje, ne dozvolite da vas zastraše, jer Predsednik i Republike i Vlade Republike Srbije, kao i sav srpski narod, nastaviće da svom snagom stoje iza vas i brane ono što nam je sveto i neotuđivo. Vaš, Aleksadar Vučić."

Na predstojećim parlamentarnim izborima za Parlament "Republike Kosovo" učestvuje pet lista kosovskih Srba, od kojih je jedino Srpska dobila podršku zvaničnog Beograda. Predizbornu kampanju, koja traje od 31. maja do sutra – obeležili su incidenti u opštini Leposavić, izveštaji o pritiscima da kandidati sa lista koji nisu Srpska povuku kandidature, ali i niz poruka najviših međunarodnih predstavnika sa Kosova da su pokušaji zastrašivanja i pretnji kandidatima, novinarima i porodicama – neprihvatljivi. Oglasila se i Kvinta koja je akcenat stavila na pokušaj zastrašivanja kosovskih Srba da, kako su naveli, glasaju na "određen način". Upravo je ovo Predsednik Srbije juče snažno kritikovao, kao i jednog od kandidata iz Leposavića – Aleksandra Jablanovića. O tome čitajte u posebnoj vesti. 

U nastavku pročitajte pismo Predsednika Srbije. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.