Vučić – Srbija za dijalog bez uslovljavanja; Kurti ništa ne razume

Srbija traži dijalog bez uslovljavanja, diktata i naredbi za srpsku stranu, odgovorio je danas predsednik Sribije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju, koji je još jednom dijalog uslovio uzajamnim priznanjem.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, kazao je juče da je njegova vlada spremna i ima za cilj normalizaciju odnosa sa Beogradom, te da bi tako nešto moglo da se dogodi tokom 2022. godine.

A da li će do toga doći, to zavisi mnogo više od Srbije nego od Kosova, kazao je Kurti jer:

„Sporazumi koji ne podrazumevaju uzajamno priznavanje kao centar sadržaja, naravno, za nas nisu prihvatljivi, ali i nikome nisu od koristi“, kazao je kosovski premijer.

Srbija je uvek spremna za dijalog, poručuje mu danas predsednik Srbije, ali naglašava da uslovljavanja ne sme biti.

Predsednik kaže da na pažljiv način čita izjave kosovskog premijera. Međutim, tvrdi i da Kurti „ne razume to o čemu govori“.

„Onda je rekao da su oni na čistom evropskom putu i da će tražiti članstvo u EU, možete da zamislite ozbiljnost inicijative. Srbija je, kaže (Kurti), članica evroazijskog saveza. On čovek ništa ne razume. On ne razume šta znači ugovor o trgovini sa evroazijskim savezom i biti član evroazijskog saveza“, ocenjuje Vučić.

Predsednik Srbije ne isključuje mogućnost da je Kurti „to čitao u zapadnim medijima, pa poverovao, kao i svi drugi u neistine“.

Vučić podcrtava da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali i da ima veoma dobre odnose sa svojim prijateljima – Rusijom, Indijom, Kinom i mnogim drugim državama.

„Nastaviće to da čuva, gaji i baštini“, kazao je Vučić.

Govoreći o predstojećem referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, koje se, prema navodima vlasti u Srbiji, uvode kako bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim, Vučić poručuje da je to prilika da pokažemo da smo opredeljeni za evropske vrednosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.