Kurti o planovima za 2022: Spremni smo za sporazum sa BG i podnošenje zahteva za članstvo u EU

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada ima za cilj postizanje sporazuma između Bograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Premijer Aljbin Kurti u intervjuu za TV Klan kaže da su spremni da se to dogodi tokom 2022. godine.

„Da li će biti takvog sporazuma mnogo više zavisi od Srbije nego od Kosova, pošto smo spremni. Sporazumi koji ne podrazumevaju uzajamno priznavanje kao centar sadržaja, naravno, za nas nisu prihvatljivi, ali i nikome nisu od koristi.“

On je rekao da bi postizanje konačnog sporazuma koristilo obema stranama, jer bi to, kako tvrdi, ubrzalo proces integracije i Beograda i Prištine u evropsku porodicu.

„Srbija želi da nastavi evropski put, ali to neće moći bez priznanja Kosova, a sa druge strane Kosovo želi evropske i evroatlantske integracije i za to nam je potrebna potpuna normalizacija sa Srbijom“, kazao je kosovski premijer.

Međutim, Kurti ističe da Srbija ima dileme u vezi sa integracijom u EU.

„Srbija ima dileme jer ima Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, kupuje oružje od Rusije i deo je Evroazijske ekonomske unije. Gasprom ima 50 odsto naftne industrije Srbije i 51 odsto najvećeg gasnog basena u Vojvodini, pa imaju dileme, dok smo mi na čistom evropskom i zapadnoevropskom putu“, kaže.

Ove godine, prema rečima Aljbina Kurtija, Kosovo će podneti zahtev za status kandidata za članstvo u EU.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.