Vučić se sastao sa Kvintom, predali mu dokument, zabrinuti za stabilnost

FOTO: Predsedništvo Srbije

Vest je ažurirana

Kako je i najavio, predstavnici Kvinte uručili su predsedniku Srbije zajednički dokument u kojem izražavaju zabrinutost zbog mogućeg narušavanja stabilnosti u regionu, a uoči isticanja roka za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i Metohiji. Ovo je nakon sastanka sa ambasadorima pet vodećih evropskih zemalja i SAD-om saopštilo predsedništvo Srbije. Kvinta se nije oglasila.

U saopštenju navode da je Vučić je rekao da deli zabrinutost zbog mogućih tenzija, dodavši da je Srbija posvećena dijalogu kao načinu za rešavanje otvorenih pitanja, na korist Srba i Albanaca, neugrožavajući svoje državne i nacionalne interese.

Kazao im je da su dosadašnje napetosti nastajale zbog „jednostranih poteza Prištine, kao i na to da Priština ne poštuje odredbe Sporazuma o slobodi kretanja, zaključenog uz posredstvo EU“.

U saopštenju se tvrdi da su se ambasadori Kvinte i šef delegacije EU zahvalili srpskom predsedniku na konstruktivnom angažovanju Srbije u ispunjavanju Mape puta za primenu sporazuma o energetici, kao dela dijaloga sa Prištinom.

Sastanak je delom bio posvećen i dešavanjima u regionu, kao i kretanjima na globalnoj sceni.

Iz Kvinte nema oglašavanja za sada, i nije poznata priroda dokumenta.

U međuvremenu, Vučić je u poslepodnevnim satima, tokom obilaska radova na stadionu u Leskovcu, novinarima potvrdio da se dokumet tiče Kosova i Metohije i da Kvinta izražava bojazan, zbog moguće eskalacije situacije na terenu, prenevši i to da im je kazao da će Srbija sa svoje strane da učini sve što može. 

Ipak u sinoćnjem intervju za RTV Prva, Vučić je izjavio da se nada da mu Kvinta sutra ne donosi „tekst iz Albanian Post-a“ – medij koji je više puta spominjao uz insinuacije da izgleda kao glasnik EU.

„Izvinite, Kurti plus ili Ahtisari minus plan Srbiji da prodate ne možete nikada. I to na vreme kažem i otvoreno. Sačuvaćemo mir, stabilnost, a da li će biti lako, neće i tu nam je potrebno, koliko je moguće – jedinstvo građana. Što se tiče političara, njih baš briga“, kazao je između ostalog.

Više papira plasirano je preko pojedinih medija na albanskom do sada, a Albanian Post juče je objavio navodni nacrt predsporazuma Beograda i Prištine za koji se trvrdi da mora da se potpiše do 24. februara – kada se obeležava godišnjica ruske invazije na Ukrajinu. Pretodno je isti list objavio i navodni non pejper za Kosovo.

Istovremeno je u delu kosovskih medija objavljen navodni nacrt ZSO, nazvan nemačkim nacrtom, ali je njegovu autentičnost danas demantovala kosovska predsednica. Inače prema sadržaju dokumenata koji su juče plasirani u medijima na albanskom, njihov sadržaj je kompatibilan.

I dok je Vučić sa druge strane bio konkretan o tome da će mu iz Kvinte uručiti dokument, ne objasnivši i koji tačno, do sada nije bio konkretan o tome da li je i šta od navodnih nacrta sporazuma ili predloga do sada uručeno Srbiji. Ipak je za prethodne papire kazao: „Nisu nam dali šansu“.

Papir kojim Srbiji nije data šansa, on je, tvrdi, odbio kada su ga nedavno posetili izaslanici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, jer je, kako je sinoć kazao, znao da će Albanci požuriti da ga objave, dok je prethodno kazao da je odbio da ga primi jer zna šta će se dešavati, ali da ga jeste pročitao.

„Oni žive za novinare, za novine, za paradu, šaradu i za sve drugo. Ja kažem, vraćam vam papir, neću da ga uzmem, a oni su mi rekli da je tajni. Ja sam hteo da im pokažem ko će da ga objavi. Naravno, objavili su ga u tom Albanian postu, Tajmsu, koji rade copy-paste u odnosu na američke medije. Dakle, našli su tamo da ga objave. I svima je bilo jasno ko je prekršio dogovor. Ja sam se informisao onda iz tih albanskih internacionalnih novina. A onda vidim večeras iako je Kvinta kod mene tražila hitan prijem. Ja ću ih primiti, nisam mogao juče i danas i pretpostavljam da će mi doneti sve ono što je taj albanski list ponovo objavio a to je da mi do 24. februara moramo nešto da postignemo“, kazao je sinoć Vučić.

Inače, predsednik se u prošlosti vrlo kritički izjašnjavao po pitanju Kontakt grupe, optužujući je, između ostalog, i da „podržava Albance da do 1. oktobra proteraju Srbe“, a sinoć je podsetio na to da nema problem da im u lice kaže sve što misli.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.