Vučić sa ministrima sutra u Pasjanu, Štrpcu i Gračanici

Predsednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić, posetiće u sredu, 14. januara, Kosovo i Metohiju, potvrđeno je iz Kancelarije za KiM. Vučić će obići Pasjane, Štrpce i Gračanicu. Sa njim dolazi i više ministara iz srpske vlade, kao i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji je, kako je navedeno u jučerašnjem saopštenju Kancelarije za KiM – „domaćin posete“. I brojne novinarske ekipe iz Beograda najavile su svoj dolazak. Ova poseta pada na prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru, a u narodu je poznata i kao Srpska Nova godina. U Gračanici je u toku i predizborna kampanja za kosovskog gradonačelnika, a jedan od kandidata je i Vladeta Kostić, koji je tokom proteklih izbora bio predsednk liste „Srpska“ za KiM. Kosovski mediji su negativno reagovali na poslednje saopštenje ove opštine, tumačeći da se u njemu saopštava da je Gračanica deo Srbije.

„Ovo je prva poseta jednog predsednika Vlade Republike Srbije od 1999. godine Pasjanu, Štrpcu i kosovskom Pomoravlju,“ navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U Vučićevoj pratnji su, pored Đurića – i ministar odbrane, Bratislav Gašić, ministar pravde, Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, te ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin.

Najavljeno je da će Vučić po dolasku u Pasjane otvoriti porodilište, a potom će se uputiti u Štrpce, gde će se sastati sa predstavnicima lokalne zajednice, a onda i obratiti okupljenim građanima ispred opštinske zgrade. Vučić će se u drugom delu svoje posete, u Gračanici sastati sa kandidatom za gradonačelnika ove opštine ispred GI „Srpska“ – Vladetom Kostićem i doskorašnjim gradonačelnikom Gračanice, Branimirom Stojanovićem. U ovoj opštini u toku je predizborna kampanja pred nove kosovske izbore za gradonačelnika, jer je Stojanović sa svoje nekadašnje funkcije, po formiranju kosovske vlade, postavljen za zamenika kosovskog premijera Ise Mustafe.

Na sajtu nevladine organizacije „Centar za mir i toleranciju (CPT) iz Gračanice, koja ima i kancelariju u Severnoj Mitrovici, letos je objavljen konkurs za idejno rešenja spomenika kralju Milutinu, i navedeno je da je određeno da mesto spomenika bude dvorište O.Š. „Kralj Milutin“ u ovom mestu. Spomenik je izgrađen sredstvima opštine Gračanica, upravo na inicijativu ove nevladine organizacije.

Vučić će u Gračanici otkriti spomenik kralju Milutinu i obratiti se građanima. Ovaj spomenik koji je najavljen kao „prvi spomenik“ kralju Milutinu u Srbiji, delo je troje umetnika, a vođa tima je vajar Zoran Jezdimirović. Izrada spomenika u Gračanici je započeta u septembru, a prvobitno je planirano da on svečano bude postavljen u dvorištu istoimene škole 14. novembra, na jubilej 140 godina rada ove škole. Spomenik je pre više od mesec dana, kako izveštava radio KiM, postavljen u dvorištu škole i od tada je prekriven crnim najlonom.

Vučić će obići i manastir Gračanica, gde će se sastati i sa Vladikom Teodosijem. Radni dan na Kosovu i Metohiji, srpski premijer završiće sastankom sa kosovskim gradonačelnicima opština sa većinskim srpskim stanovništvom, srpskim ministrima u kosovskoj vladi i srpskim poslanicima u kosovskoj skupštini, predsednicima privremenih organa Republike Srbije i načelnicima okruga Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, a koji će se održati u konaku manastira.

Uz srpsku delegaciju, iz Beograda se očekuje i velik broj novinarskih ekipa, a u Gračanici su obezbeđena i reportažna kola za direktna uključenja u televizijske programe u Srbiji.

Na društvenim mrežama su od juče počele da se dele objave sa ličnih profila i po grupama o tome da su i zaposleni u državnim institucijama na Severu Kosova i Metohije, navodno dobili „radnu obavezu“ da u sredu organizovano prate ovu posetu u Gračanici, te da je za njih organizovan prevoz do Gračanice, a bilo je i pojedinih korisnika na društvenim mrežama, koji tvrde da oni nisu dobili radnu obavezu, odnosno da takva naredba zvanično ne postoji, ali da se zna da će radnike „svakako organizovati“ da prate posetu, kao što se „radilo i u prošlosti.“

Kosovski mediji o poseti

Kosovski mediji za sada informativno izveštavaju o poseti srpskog premijera, uz navode da „srpski mediji tvrde da će to biti prva poseta srpskog premijera Pasjanu i Štrpcu od 1999.“

Ipak, posle višednevnih napisa protiv ministra Aleksandra Jablanovića, zbog izjave u kojoj je nazvao „divljacima“ grupu kosovskih Albanaca koja je kamenicama sprečila raseljene Srbe iz Đakovice da unesu badnjak u crkvu, od juče se na udaru našla i opština Gračanica, a zbog saopštenja u kojem je navedeno da je spomenik kralju Milutinu prvi spomenik ovom kralju u Srbiji.

Tako Koha i Gazeta pišu da su kosovski Srbi, koji su „deo institucija Republike Kosovo“, nedavno počeli javno da se izjašnjavaju „protiv kosovskih institucija“ i to tako što ih „u javnim prilikama negiraju.“

„Osim što je  Aleksandar Jablanović, koji je odmah po preuzimanju dužnosti, Kosovo počeo da naziva ‘Kosovo i Metohija’, sada je i opština Gračanica izašla sa ovom nečuvenom izjavom,“ javila je Koha.

Vučić ima dozvolu kosovskih vlasti da dođe

A zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova, Hašim Tači, koji boravi u Tirani, rekao je juče da premijer Srbije, Aleksandar Vučić, ima dozvolu vlade u Prištini da poseti Kosovo:

„Poseta srpskog premijera se ostvaruje uz dozvolu kosovskih vlasti. Nije ni prva, niti poslednja poseta. Ove posete dolaze posle poseta kosovskih ministara Beogradu. Znači, skoro su normalne posete između dve države. Radi se o poseti humanitarnog i verskog karaktera i mi se trudimo da povećamo i intenziviramo međusobne posete i ne treba se bojati komunikacije,“ rekao je Tači za tamošnje medije.

Tači je dodao i da mu nije poznat tačan program Vučićeve posete Kosovu, jer srpski premijer „ima svoju, a mi (kosovske vlasti, prim. red.) našu agendu.“

„Sigurno ima izjava koje nam se ne sviđaju, međutim, mi živimo u  ovom regionu i treba da radimo da prevaziđemo prošlost i gledamo prema budućnosti“, rekao je Tači juče u Tirani.

Vučić na Kosovu i Metohiji pre skoro godinu dana

Aleksandar Vučić je poslednji put na Kosovu i Metohiji bio pre skoro godinu dana, 27. februara 2014, tokom predizborne kampanje, kada je sa bine u Leposaviću pristalicama SNS-a i građanima poručio da primećuje i deli njihovu zabrinutost, ali da će biti bezbedni i da će Srbija nastaviti da ih podržava. Ova poseta će ostati upamćena i po tome što je Srbima sa KiM-a poručio da „mogu da kažu da je Kosovo i Metohija deo Srbije.“

„Onoliko koliko ste vi zabrinuti, zabrinut sam još više, ali to je moj posao, moja obaveza, ljubav prema zemlji koju i vi gajite i za koju i vi osećate. Donosili smo mnoge teške odluke koje se mnogima nisu dopadale, ali ću vam sada reći, kada je prošlo toliko vremena – da su te odluke bile pametnije od onih koji su govorili da ništa ne treba da se radi, da treba da se izolujemo od sveta, jer bismo izgubili sve, da smo njih slušali,“ rekao je tada Vučić.
Osvrćući se na rezultate Briselskog sporazuma, naglasio je tada da je Kosovo i Metohija deo Srbije: „Rezultat za naš narod je takav da i uvek i u Briselu i ovde i na svakom mestu možete da kažete da je KiM deo Republike Srbije, da na Kosovu i Metohiji bezbedno žive Srbi i da ćemo se starati da i ljudi na Kosovu i Metohiji  imaju sve više radnih mesta i da žive za nijansu bolje iz dana u dan. To je naš posao, to je naša obaveza. Tako kako sam vam rekao, tako će i biti. Srbija je u prethodnim mesecima bila izložena različitim pritiscima iznutra i spolja. Srbija će tek biti izložena pritiscima.“
Gradonačelnik Leposavića, Dragan Jablanović, tada je Vućiću uručio plaketu počasnog građanina opštine Leposavić i ključeve ove opštine. „Predajem ključ južne srpske pokrajine sa grbom Srbije prvom potpredsedniku Vlade Srbije, jer samo Vučić i njegov tim mogu tim ključem da oteraju sve neprijatelje iz Srbije, da bi Srbija ostala celovita,“ rekao je Jablanović tokom ovog predizbornog skupa.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.