Vučić razmišljao da ne primi orden ali mu iz kancelarije patrijarha rekli da bi to bila uvreda

Aleksandar Vučić
FOTO: Printscreen

„Srbi ne treba da beže od kompromisa. Nisam glup i znam šta Srbi misle“. Iako ne zna šta je trenutna politika Evrope za Kosovo, nastaviće da insistira da EU bude posrednik i ne isključuje mogućnost da bi priznanje Kosova moglo da bude uslov za ulazak Srbije u EU. On će se ipak svim srcem i žarom boriti za srpski narod i za Kosovo i Metohiju – poručio je Predsednik Srbije večeras. Govorio je u studiju RTS-a u Takovskoj, gde je, kako tvrdi, otišao u jednom delu pešice, dok se deo opozicije, okupio oko zgrade javnog servisa, protestujući. Istovremeno, tri studentkinje su na tri ulaza ove zgrade čekale predsednika kako bi mu postavile pitanja koja mu voditeljka RTS, Olivera Jovićević, po tvrdnji opozicije, „neće postaviti“. U tome nisu uspele.

Jedini čovek koji je pred Palmerom rekao da su i Amerikanci i Englezi i Nemci pogazili sve principe formiranjem vojske Kosova – to je po sopstvenom priznanju predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„Kad je to neki od srpskih zvaničnika rekao?! Jesam li Olivera Vama rekao sto puta da Amerikaci nisu nikad menjali svoju poziciju?!“ – kazao je.

Kako je predsednik ušao u zgradu RTS-a?

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je ušao u zgradu RTS na „išaran ulaz“ u Aberdarovoj ulici i to pešice. Organizatori „1 od 5 miliona“, s druge strane, tvrde da to nije moguće, javio je N1.

Valentina Reković, jedna od studentkinja udruženja „1 od 5 miliona“ kaže da su njih tri najavile da čekaju Vučića na ulazima.

„Nije se pojavio ni na jednom od tri ulaza na kojima smo mi bile. Nije smeo da se s nama susretne ni na ulici“, navela je za N1.


O večerašnjim događajima pred zgradom RTS-a čitajte u izveštaju N1.

Sa druge strane, mediji pod kontrolom vlasti pre početka emisije objavili su informaciju da „opozicija priprema atentat„.

Predsednik ne odbacuje mogućnost da priznanje Kosova bude uslov za ulazak u EU, ali isto tako ne zna šta je trenutna politika za Kosovo u Evropi. Ipak, insistiraće da EU bude posrednik i dalje.

„Sa Amerikancima barem znamo na čemu smo“, istovremeno je dodao, priznajući da bi do novog Dejtona, kako je po rečima voditeljke RTS, to najavio američki predstavnik, moglo da dođe – „ako ima rešenje“.

Za Grenela i Palmera kojeg poznaje „100 godina“, kaže da su profesionalci.

I dok postavlja pitanje u kojem se naslućuje odgovor da mu razgovor sa Palmerom nije lep, i da se bori za Srbe na Kosovu dok gradi autoputeve – mnogo više za nekoliko godina njegove vladavine nego za poslednjih 40 godina, za Grenela kaže da ima „fantastičnu energiju“.

„Grenel ima fantastičnu energiju, čudesnu“, kaže predsednik, dodajući da sa njim, ponekad i van prisustva javnosti može da se razgovara, da se podigne energija Balkana. Zbog toga je predsedniku važno da razgovara i sa Ramom i sa Zaevom, o novom Malom Šengenu, iako EU ne voli da se to tako naziva – govori predsednik Srbije.

Najavio je u skladu sa tim planovima, za vikend, proširenje preševskog dela na prelazu Srbije sa Makedonijom.

Samo tante za tante, a ne tante za kukuriku

Što se dijaloga tiče, Vučić je ponovio da je uslov za to da se ukinu takse.

Što se tiče uslova koji se pred Srbijom postavlja – da zaustavi kampanju odpriznavanja Kosova, predsednik kaže da do toga može da dođe ukoliko se sa kosovske strane ukine kampanja za priznanja, za šta predsednik inače, ne veruje da će se dogoditi.

„Olivera, može tante za tante, ne može tante za kukuriku“, kazao je.

2006. je potpisan CEFTA sporazum, 2019. su se setili da uvedu neke mere anticivilizacijske mere i sad mi njima nešto da učinimo

Nikola Pašić pa ja

Na podsećanje da je dobio orden Svetog Save, predsednik je ipak rekao u tom delu da se radi o četiri ordena, a da je posebno ponosan na dva: prvi, orden Nevskog koji „nijedan Srbin nije dobio“, te da je on „prvi Srbin od Nikole Pašića, koji je dobio orden od Putina, na ponos njegovoj porodici“.

Što se tiče ordena Svetog Save, predsednik Vučić je jedini predsednik koji ga je dobio, po sopstvenom priznanju.

Nije ga dobio jer ga je tražio ili podmićivao, iako je predsednik sa saradnicima, po sopstvenom priznanju, najviše od svih uložio u crkvu. Razmišljao je da ne primi orden ali su mu iz kabineta rekli da bi to bila uvreda, objasnio je Vučić.

A podsetio je da oni koji su se pobunili su „uvek njih pet koji su ćutali na otcepljenje Crne Gore i Kosova koje se samo otcepilo“.

To što je sa jedne strane dobio orden Sv. Save, a sa druge ga opozicija kritikuje da on i Bler u Ujedinjenim Nacijama, navodno tajno pregovaraju o predaji Kosova, Vučić demantuje da sa Blerom razgovara u Ujedinjenim Nacijama i pita:

„Koji je to lažov rekao, lažov je samo da čujem koji je?“, na šta je voditeljka navela ime Vuka Jeremića.

„A kako to da do sad’ nisam ispunio ništa?! A kako to da do sad’ nisu rešili ono što su mislili 2008?!“ odgovorio je predsednik. Ponovio je optužbe na račun opozicije – od postavljanja pitanja pred međunarodnim sudom pravde, preko uvođenja, kako on to vidi, carine između Srbije i Kosova, do toga da se samo, kako je rekao, saopštenjem reagovalo na martovski pogrom.

„Kada smo mi uspeli da vratimo sve to o čemu nije smelo da se govori na dnevni red onda su počeli da govore kako ćemo mi nešto da izdamo“, naveo je dalje Vučić.

Srbi na KiM se ne mogu prevariti

I večeras je spomenuo Kačanik, ali ovog puta otkrivajući da u njemu postoji najveći broj boraca ISIS-a, i podsećajući na ranije izjave da je on, za razliku od drugih, pa i same voditeljke i prisutnih u studiju, tamo ipak jednom bio.

„Možda sam kriv zato što sam ljudima rekao istinu ali ću se boriti svim srcem i svim žarom za naš narod, za Kosovo i Metohiju“, kazao je, a „izdajnik je toliko koliko je 97 posto Srba glasalo za Srpsku listu“ koju on podržava.

Narod na Kosovu i Metohiji se ne može prevariti. Borio sam se i nastaviću da se borim. Živimo za taj narod na Kosovu i Metohiji

To koliko se izborio ogleda su u činjenici da je za samog predsednika danas na Severu Kosova „100 posto srpskih policajaca“, te da nije pristao da Kosovu da ulazak u Ujedinjene nacije, ali je i otkrio koliki je pritisak imao, da to učini.

Bez ležanja na podu u Briselu

I večeras je, opisujući svoju borbu i proteste po Evropskoj uniji, spomenuo ležanje po podu u Briselu, na mantilu, ali se danas stanje promenilo. Navodeći da se ipak šali, naveo je da je danas na tom briselskom podu linoleum, i da je hladno, te da više nema ležanja.

Ne može ni da se legne više ukoliko te neko pritiska, jer je tamo linoleum

„Nisam glup i znam šta Srbi misle“

„Srbi ne treba da beže od kompromisa. Nisam glup i znam šta Srbi misle“, kazao je predsednik, spomenuvši da on prati istraživanja, ali da ne čita samo brojke, iako ipak rezultati izbora uvek sve pokažu.

„Mi ćemo svoju borbu da nastavimo, ali nije kompromis poraz Srbije. Međutim, srpske uši to ne žele da čuju“, istakao je Aleksandar Vučić.

Ni večeras nije saopštio u čemu se ogleda taj kompromis, jer „neko mora da se bavi budućnošću“, ali je otkrio „da nije siguran da bi model dve Nemačke bio najbolji“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.