Vučić: "Ratna koalicija" stvoriće nam mnogo problema, Srbi pokazali da žele ozbiljan dijalog sa Albancima

Želimo ozbiljan dijalog s Albancima, ali moraju da znaju da želimo i da očuvamo interese Srba i Srbije na KiM, rekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

"Takozvana ratna, ili veteranska koalicija stranaka, koja je dobila većinu na izborima na Kosovu i Metohiji je ona grupacija koja je najotvorenije pretila Srbima, i to će nam stvoriti mnogo problema," rekao je Vučić novinarima, ali i ukazao da ta koalicija u Prištini sad ima naspram sebe jedinstven blok političkih predstavnika Srba, koji će štititi interese Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, ključno je da Albanci nisu kod Srba uspeli da ostvare ono što su želeli – "i oni i neki spolja" – a to je da imaju neku vrstu kontrole nad srpskim poslanicima u donošenju odluka na Kosovu.

Vučić je rekao da će ishod prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu predstavljati teškoće i mnoge probleme, ali, kaže, mi ćemo se boriti da sačuvamo stabilnost i nastavimo dijalog, poručujući da će, prilikom formiranja vlade, Priština pred sobom imati jedinstven srpski blok.

O dosadašnjim rezultatima izbora i kako je protekao jučerašnji dan, čitajte u posebnoj VESTI.

Jedinstven srpski blok štitiće interese

"Ostaje da vidimo kakve koalicije žele da formiraju. Imaju prilično jedinstven blok Srba koji će štititi i čuvati svoje interese," poručio je on.

Borićemo se da nastavimo dijalog

Vučić je podsetio da su "ratnička, teroristička, ili veteranska koalicija", kao i Samoopredeljenje, koji su dobili najviše glasova, uvek najotvorenije pretili Srbima i da je želeo nešto drugačije rezultate, što se tiče volje albanskog naroda, ali, navodi, nije mogao u njihovo ime da bira.

"Rezultat će nam predstavljati teškoće i mnogo problema, borićemo se da stabilnost sačuvamo i nastavimo dijalog, jer time čuvamo stabilnost i mir," naglasio je Vučić.

Hvala Srbima, pokazali su da žele ozbiljan dijalog sa Albancima

On je, u Gornjem MIlanovcu, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da čeka konačne rezultate i da je, kada je reč o Srpskoj listi, postignut dobar rezultat, te treba da se vidi da li će imati osam, ili svih deset mandata.

Izrazio je zahvalnost Srbima što su bili disciplinovani i što su glasali za svoje ineterese:

"Oni su pokazali da žele da imamo ozbiljan dijalog sa Albancima, ali i znaju da moramo da sačuvamo interese Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji. Izašli su u većem broju, nego što su to činili na izborima za predsednika Srbije, jer su razumeli važnost ovih izbora."

Dobiti 90% nije mala stvar

"Dobiti 90 odsto glasova nije mala stvar," konstatovao je Predsednik Srbije i iskazao zahvalnost na ukazanom poverenju, navodeći da je ponosan što je toliko glasova dobijeno, posebno imajući u vidu "veliki i interes i značaj glasanja za naše građane".

B92/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.