Vučić, Rama i Zaev o mini šengenu: Zapadnom Balkanu potrebna EU, ali i EU potreban Z.Balkan

Rama Zaev Vučić
Foto: Tanjug

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, održali su danas sastanak u sklopu inicijative mali šengen, koju su upravo ova tri zvaničnika pokrenula 2019, kao projekat za poboljšanje ekonomije i regionalne saradnje. Iako je inicijativa inicijalno predviđala uključenje ostalih zemalja na Zapadnom Balkanu, i današnjoj video konferenciji prisustvovala su samo ova tri zvaničnika.

Predsednik je sa Zaevom i Ramom razgovarao o daljim koracima u regionalnoj saradnji.

„Sagovornici su se saglasili da je zemljama Zapadnog Balkana potrebno članstvo u Evropskoj uniji, ali i da je isto toliko Evropskoj uniji potreban Zapadni Balkan, budući da je region i okružen granicama EU, a zemlje koje streme članstvu dele zajedničke evropske vrednosti“, navode iz srpskog predsedništva.

Trojica zvaničnika takođe su izrazila želju da četiri evropske slobode – kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, počnu da se primenjuju što pre širom regiona. U tom kontekstu, kako se navodi, pružiće punu podršku regionalnom zajedničkom tržištu na Samitu Berlinskog procesa, 5. jula.

„Svesni smo toga da samo zajedničkim radom i prihvatanjem regionalne saradnje u okviru različitih regionalnih inicijativa kao što su zajedničko tržište, regionalni Šengen, zeleni koridori ili Berlinski proces, možemo da približimo naše ekonomije, uvećamo blagostanje naših ljudi i dovedemo velike investicije, koje inače ne bi bile moguće ni za jednog od nas pojedinačno“, jedan je od zajedničkih zaključaka ove video-konferencije.

Danas je ujedno dogovoreno da se novi sastanak trojice zvaničnika održi 29. jula u Skoplju, a kako bi napravili pregled napretka u primeni dosadašnjih inicijativa i projekata i potpisali dodatne sporazume između tri zemlje vezane za sprovođenje obaveza iz Berlinskog procesa, kao i o saradnji i pomoći u slučaju prirodnih katastrofa i olakšicama za trgovinu, izvoz i uvoz.

Oni su ujedno pozvali „kolege iz regiona“ da takođe potpišu i primenjuju slične sporazume „kako bi vizija zajedničkog političkog i ekonomskog prostora širom Zapadnog Balkana uskoro, kroz jedinstveno tržište, postala važan deo svakodnevice naših građana“.

Sagovornici su posebno naglasili da će i pored kašnjenja u procesu proširenja i dalje nastojati da prepoznaju nove načine, oblasti politika i finansijske instrumente, kako bi sve tri zemlje uvećale doprinos Evropi, ojačale veze sa Evropskom unijom i postepeno integrisale region u jedinstveno evropsko tržište.

Govoreći o Zelenoj agendi, sagovornici su uputili zajednički poziv Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama da se pridruže zemljama širom regiona u cilju podrške u razvoju projekata u koje bi moglo da se investira što pre, kako bi se unapredila zaštita životne sredine i povećala široka upotreba obnovljivih izvora, u sklopu primene Ekonomskog i investicionog plana EU i Zelene agende za Zapadni Balkan.

„Naše zemlje imaju ogroman potencijal za održivi rast i razvoj ovog sektora. Zamolićemo za praktičnu podršku kako bismo otkrili koji projekti mogu da unaprede naš region u pogledu izvora obnovljive energije za naše građane i za zelenu energetsku budućnost EU“, istakli su sagovornici tokom video-konferencije mini šengen’ i zaključili da samo regionalno povezivanje, uz podršku Evropske unije, može da doprinese opštoj stabilnosti i napretku celog regiona i Evrope.

Inicijativa mini šengen pokrenuta je 2019. godine od strane predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije, s ciljem unapređenja regionalne i ekonomske saradnje.

Trojica zvaničnika uputili su tada ujedno poziv ostalim liderima u regionu da se priključe inicijativi, međutim, do sada nije bilo potvrdnih odgovora.

Sa druge strane, jeste odričnih, i to iz Prištine. Sadašnji kosovski premijer, ali i čitav politički spektar na Kosovu protive se ovoj ideji od njenog nastanka. Međutim, septembra meseca, prošle godine, bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti, obavezao se u Vašingtonu da će Kosovo podržati i priključiti mini šengen.

Sadašnji kosovski premijer, Aljbin Kurti, pre nego što je došao na vlast, u više navrata je ponavljao da, kada bude postao premijer, neće sprovesti u delo odluku koju je preuzela „nelegitimna vlada“.

Iste poruke su nastavili da šalju i nakon preuzimanja vlasti. „Mini šengen je mrtav“, kazao je februara meseca poslanik LVV, Haki Abazi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.