Vučić: Prva kandidatura Prištine otvara prostor – pobedićemo u INTERPOL-u i UNESCO-u

Vučić TV PRva
FOTO: Printscreen TV Prva

Nekoliko dana nakon što Priština krene sa lobiranjima za priznanja i slanjem zahteva za prijem u međunarodne organizacije, neke druge zemlje povući će priznanje nezavisnosti Kosova, upozorio je još jednom vlasti u Prištini predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

U gostovanju na TV Prva, a nakon što je juče istekao jednogodišnji moratorijum kojim se Priština obavezala da neće tražiti učlanjenja u međunarodne organizacije, predsednik Srbije informisao je javnost o tome kakve će akcije srpski državni vrh preduzimati u budućnosti.

Prestankom važenja jednogodišnjeg moratorijuma koji je dogovoren u sklopu Vašingtonskog sporazuma u Beloj Kući, 4. septembra prošle godine, takođe se gasi i obaveza Beograda – da ne lobira protiv priznanja Kosova ili učlanjenja u međunarodne organizacije.

Uprkos tome što je obaveza prestala da važi za obe strane, Stejt department je pre dva dana ohrabrio Kosovo i Srbiju da nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja koja „komplikuju napredak u tehničkim oblastima“.

Predsednik kaže da Priština ima povoljnu poziciju u Savetu Evrope i da će ići na to da postane članica ovog saveta, a nakon što dobije ogromnu podršku evropskih zemalja.

Vučić predviđa da će Priština potom pokušati da se učlani u INTERPOL i UNESCO.

„U INTERPOL-u i UNESCO-u ćemo da ih pobedimo, u Savetu Evrope – vrlo teško za nas. Ali, prva njihova zvanična kandidatura će nama otvoriti prostor i onda ćemo im pokazati da možemo da ne sedimo skrštenih ruku i da možemo da se ponašamo odgovorno i da im uzvratimo. I da im pokažemo kako se štiti i poredak UN, pravni poredak u svetu i kako umemo da se borimo za svoj narod i svoju zemlju“, objasnio je predsednik.

Potom je i „preveo na srpski jezik“.

Onog dana kada krenu u to, nekoliko dana kasnije videće da će neke druge zemlje povlačiti priznanja nezavisnosti Kosova

Podcrtao je i da je zabrinut zbog situacije na Kosovu i u BiH. Uz poruku da želi da čuva mir, još jednom je govorio o kovčezima.

„Ja ne želim da bilo kojoj majci u kovčegu vraćam njeno dete. Sačuvaćemo mir, uspećemo u tome i Srbija će ići napred. Srbija je dovoljno jaka i dovoljno snažna kao odvraćajući faktor, da ne bi neko drugi pomislio da s lakoćom može da je napadne, kao što su je napadali devedesetih godina i 1999.“

Smeta im srpska zastava, a ne smeta im što se dan albanske proslavlja od Tetova do Kosova

Vučić se danas osvrnuo i na Dan Nacionalne zastave, a nakon poziva koji je ministar spoljnih poslova Srbije uputio svim Srbima „od Kosovske Mitrovice do Banjaluke da 15. septembra istaknu srpsku zastavu“, koji je, međutim, naišao na kritike Prištine.

„I sad nam kažu ‘smeta im Dan nacionalne zastave’, a ne smeta im što imamo 50 godina demonstracija i dane Albanske nacionalne zastave od Gostivara, Tetova, Preševa, Bujanovca, celog Kosova, čitave Albanije“, upitao je predsednik.

I nikad nikom to nije smetalo, precizirao je, te kazao da su „stranci“ govorili srpskom državnom vrhu – „ma pustite ih tog dana, nemojte da izazivate incidente“.

Međutim, kako navodi predsednik, drugačija je situacija kada Srbi hoće da istaknu svoja nacionalna obeležja – svoju zastavu.

„‘A ne ne, to je grozna zastava, to je zastava koja pokorava sve, to je zastava hegemona, imperijalista. I uvek će da pronađu dovoljno Srba koji će da budu gori anti-Srbi koji će da napadaju, ne mene, nego celo srpsko rukovodstvo i ceo srpski narod“, kazao je Vučić.

Nikad nisam govorio o „srpskom svetu“

Vučić je, govoreći o optužbama koje stižu iz Crne Gore – o velikosrpskim aspiracijama i pokušaju pokoravanja Crne Gore, poručio da Srbija nema nikakve aspiracije, već da želi najbliže odnose sa ovom zemljom.

Ujedno kaže za sebe da nikada nije govorio o „srpskom svetu“, već da je govorio o srpskom narodu.

Precizirao je da da su oni koji kritikuju Srbiju da hoće da stvara Veliku Srbiju, samo „dočekali Vulinovu izjavu“, koji je u prošlosti neretko govorio o ujedinjenju Srbije i Republike Srpske.

Vučić je u gostovanju na TV Prva potvrdio da će Angela Merkel uskoro doći u Srbiju, ali i da sada ne može da kaže kada će se to tačno dogoditi.

Govorio je i o situaciji u Avganistanu, te akciji privremenog zbrinjavanja migranata kojoj su se priključili mnogi širom sveta, kao i Kosovo i Albanija.

Kazao je da Srbija može da primi do 500 ljudi, i da pokaže solidarnost, ali i ponovio da ona ne može da bude „parking za izbeglice“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.