BLOG: 539. dan epidemije – Sve više mladih među zaraženima i preminulima od posledica kovida

Dete, Deca, Maska, Temperatura korona
GettyImages/Christopher Furlong/Staff

Nakon što je delta soj koronavirusa „preuzeo vlast“, česti su izveštaji da je među obolelima od kovida, ali i preminulima, sve više mlađih ljudi. O ovakvoj situaciji svedoče doktori. „Nažalost u kovid ambulantama ima sve više dece. To su deca koja su najčešće bila na letovanjima, nisu vakcinisana, razboljevaju se i prenose zarazu na svoje ukućane“, kazao je za RTS doktor Aleksandar Stojanović iz Doma zdravlja Palilula, a slične navode izneli su i njegove kolege širom centralne Srbije.

Da je slična situacija i na teritoriji Kosova, pokazuju podaci kosovskog NIJZ. Poslednji 24-časovni presek pokazuje da je novozaraženo 33 mališana uzrasta do devet godina, a 112 zaraženih je uzrasta od 10 do 19 godina. Juče je 21 osoba preminula na Kosovu, dok su među njima tri osobe mlađe od 50 godina – tj. jedna između 20 i 29 godina i još po jedna između 30 i 39, odnosno 40 i 49 godina.

Nove mere protiv kovida u Albaniji: Za ulazak potrebna potvrda o vakcini ili testu

Od ponoći stupaju na snagu nove mere protiv kovida u Albaniji te više nijedan albanski ili strani državljanin neće moći da uđe na teritoriju ove zemlje bez dokaza da nije inficiran, prenose prištinsk imediji.

Građani za ulazak moraju da ispune jedan od više uslova:

Da imaju kovid pasoš, te da su od datuma primanja druge doze prošle dve nedelje.

Drugi uslov je negativn PCR test, ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati.

Treći od predloženih uslova je da osoba ima dokaz da je preležala kovid, ali da od tada nije prošlo šest meseci.

Ova pravila važe i za one koji putuju tranzitno kroz Albaniju, ali ne i za one mlađe od šest godina, prenose prištinski mediji.

Sa druge strane, albanski državljani pri ulasku, ukoliko ne ispunjavaju jedan od predloženih uslova, moraju da se obavežu na desetodnevnu izolaciju i obaveste zdravstvene organa da ga testiraju na kraju izolacije.

Još dva hapšenja zbog lažnih testova na kovid – hteli da lete za Italiju

Nakon što su na prelazu Brnjak tri lica privedena zbog falsifikovanih PCR testova, ovog popodneva još dve osobe su uhapšene na aerodromu u Prištini, a upravo zbog toga što su priložili lažne testove na kovid.

Više o tome u posebnoj vesti.

Srbija 24 časa: Preminulo 21, novoinficiranih 2.800

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminula 21 osoba. Zvanično je potvrđeno 2.800 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Na Kosovu preminule 24 osobe, broj novoinficiranih ispod 1.000

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 890 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 10.614, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Priština: Preminula beba obolela od kovida

Beba stara tri nedelje iz opštine Lipljan, preminula je u subotu uveče od posledica kovida 19. Gazeta Express danas javlja da je od posledica kovida 19 preminula još jedna trudnica na Kosovu. Reč je o 26-ogodišnjakinji iz Vitine koja se porodila pre par dana.

Više o tome u posebnoj vesti.

U Novom Pazaru sve crnje: Umrlo još pet osoba (Nova.rs)

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je sve gora, tokom jučerašnjeg dana preminulo je još 5 osoba, a na respiratorima je još 10 pacijenata, pokazuju podaci zdravtsvenih institucija iz tog grada.

Na bolničkom lečenju je trenutno više od 130 pacijenata. Tokom jučerašnjeg dana zabeležena su 22 nova prijema, a od tog broja 14 je pacijenata je iz Novog Pazara, dok je iz Tutina primljeno 7 pacijenata i hospitalizovan je jedan pacijent iz Raške.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli u Regionalnoj COVID bolnici Novi Pazar trenutno je hospitalizovano 136 pacijenata. Na infektivnom odeljenju leži 48 pacijenata, a samo dva su vakcinisana.

Kako nam je rekao naš izvor sa Infektivnog odeljenja Opšte Bolnice u Novom Pazaru vakcinisani hospitalizovani pacijenti nemaju teške kliničke slike, dok je sa nevakcinisanim pacijentima situacija potpuno drugačija:

„Vakcinisani hospitalizovani pacijenti nemaju teške kliničke slike, video sam i iz dana u dan se uveravam u to. U Respiratornoj jedinici gde su hospitalizovani pacijenti sa najtežom kliničkom slikom i koji su vrespiratorno ugroženi su svi nevakcinisani, apelujem na sugrađane da budu svesni situacije i prime vakcine „ rekao je naš izvor sa Infektivnog odeljenja u Novom Pazaru.

Na Kosovu 87 pacijenata na intenzivnoj nezi

Kliničko-bolnički centar Kosova u svom 24-časovnom izveštaju saopštio je da se 1.207 pacijenata leči u klinikama u UKCK-a i opštim bolnicama na Kosovu, a koje rade pri kosovskom zdravstvenom sistemu.

Za 1.101 osobu je potvrđen koronavirus, od toga 1.026 je na terapiji kiseonikom i 87 na intenzivnoj medicinskoj nezi.

Broj novoobolelih i preminulih na Kosovu je u stalnom porastu, kosovske institucije apeluju na građane da se vakcinišu, kao i da je to jedini način zaštite i prevazilaženje epidemije, prenosi RTK2.

Tinejdžerka (15) koja je provela 11 dana na respiratoru: Vakcinišite se što pre

Tinejdžerka (15) iz američke države Floride koja je provela 11 dana na respiratoru zbog kovida, apelovala je na sve da se vakcinišu.

„Moja poruka svima je – ako ste kvalifikovani da dobijete vakcinu, molim vas, uradite to. Planiram da se vakcinišem onog trenutka kada mi doktori to odobre“, rekla je Paulina Velaskez, prenosi Nova.rs.

Paulina je izjavila da je ranije ovog meseca planirala da se vakciniše.

Međutim, počeo je da joj curi nos, došle su glavobolje, a onda je izgubila čula ukusa i mirisa i disanje je bilo otežano.

Na testu za korona virus bila je pozitivna 11. jula, a manje od nedelju dana od tada, zdrava, aktivna srednjoškolka bila je u bolnici, na odeljenju za hitne slučajeve i borila se da dođe do daha.

Falsifikovanim PCR testovima pokušali da pređu preko Brnjaka

Pripadnici Kosovske policije registrovali su juče na prelazu Brnjak tri slučaja falsifikovanja PCR testova na koronavirus.

Više o tome u posebnoj vesti.

Više od 2.300 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija izrekla je čak 2.358 kazni u poslednja 24 sata širom teritorije Kosova zbog nepoštovanja epidemioloških mera.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.