Vučić: Povišica za zdravstvene radnike; Danas novi rekord obolelih, preko 1200

Vest je ažurirana

Do kraja godine, svi zdravstveni radnici, njih 120.000, dobiće jednokratnu podršku od 10.000 dinara, a od januara će dobiti i povišicu, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica u Srbiji.

Kako je rekao predsednik nakon ovog sastanka, nije bilo reči o merama – to je na kriznom štabu, precizirao je, ali je najavio oštrije sankcije u budućnosti za one koji se ne pridržavaju mera.

Još jednom je podcrtao da Srbija ne može da priušti zatvaranje zbog udara na privredu, ali upozorio da broj zaraženih raste.

Od skoro 1200 lica zaraženih do jutros, preko polovina, odnosno 620 bilo je sa teritorije Beograda zbog čega je sa predstavnicima zdravstvenih institucija razgovarao kako suzbiti širenje infekcije ali i funkcionisanje zdravstvenog sistema koji nije u kovid sistemu i nabavci vakcina protiv sezonskog gripa.

Pored Beograda, situacija je zabrinjavajuća i u Kragujevcu, ali je situacija u Srbiji i dalje povoljna u odnosu na druge delove Evrope, rekao je još i najavio proširivanje kapaciteta u kovid odeljenjima Zemunske bolnice i KBC Dragiša Mišović.

Vučić je rekao da je više zdravstvenih radnika obolelo, a među njima je i prepoznatljivo lice Kriznog Štaba, direktor Infektivne klinike u Beogradu, Goran Stevanović.

Još doza vakcina protiv sezonskog gripa iz Mađarske i Nemačke

Nakon više medijskih navoda o tome da stariji od 65 godina ne mogu da se vakcinišu Torlakovim vakcinama, a da je potrošeno preko 300.000 vakcina protiv sezonskog gripa iz uvoza, Vučić je danas najavio i da iz Mađarske „u narednih 10 dana“ stiže i 50.000 vakcina protiv sezonskog gripa i još 200.000 vakcina iz Nemačke do kraja godine.

Kao i početkom godine respiratore, sada je i vakcine za sezonski grip „gotovo nemoguće naći“ tvrdi predsednik.

Uz ove najave o nabavci vakcina za sezonski grip, govorio je i o predugovorima za vakcinu za koronavirus za koje malu količinu Srbija očekuje do kraja godine i 350.000 doza do marta, što je količina koja nije dovoljna, navodi.

„Meni je stvarno svejedno gde ćemo da nabavljamo vakcine. Samo mi je bitno da naše zdravstvene službe potvrde da se radi o dobroj vakcini. Mi ćemo da ih kupimo, nije važno koliko koštaju“, rekao je najavivši još jednom da će za građane Srbije ona biti besplatna.

Do sada je protiv sezonskog gripa vakcinisano 410.000 građana Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.