Vučić: Oni Obilići, mi Brankovići, sve naopako

Vlada Srbije održala je danas posebnu sednicu vlade o KiM i BDP-u, sednici je prisustvovao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji na konferenciji za štampu nakon posebnog sastanka vlade, rekao je da se razgovaralo o „tri važne teme“ i „ključnim pitanjima za budućnost“ – o toku dijaloga i razvojnim projektima na teritoriji KiM, situaciji u vezi sa koronavirusom i ekonomiji.

Uslov za formiranje ZSO nikada nije bio priznanje

Članovima vlade rekao je dokle se stiglo u dijalogu, oko čega su se usaglasili, a oko čega ne. Kaže da situacija nije laka i da je najveći problem način na koji Priština posmatra svoje obaveze u vezi sa ZSO.

„Srbija ne može da prihvati da oni sa kojima razgovaramo, a to su predstavnici privremenih prištinskih institucija ne ispune svoje obaveze iz prethodno potpisanih sporazuma i da govore da je važno da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da će onda oni da stvore ZSO. Ne, oni su se obavezali na stvaranje ZSO ne pod uslovom bilo kakvog priznanja, već pod uslovom da se ispune stvari oko regionalne policije i participacije na lokalnim izborima“, rekao je on.

Podvukao je još jednom i to da ZSO ne treba i nije ni planirana da bude u skladu sa kosovskim Ustavom i pročitao deo Plana za implementaciju briselskog sporazuma za koji kaže da to dokazuje.

„Implementacije će se sastojati iz 6 glavnih elemenata. Pod jedan – prilagođavanje pravnih okvira, pod dva – Zajednica…,“ dodajući da to znači promenu akata na obe strane.

Rekao je i to da je za izradu statuta ZSO bio zadužen Upravljački tim, ne vlada Kosova.

„Upravljački tim je dostavio statut, ali on nikada nije bio prihvaćen. Trebalo je vlada samo da konstatuje da je dostavljen i da se odluka vlade, a ne Prvi sporazum daje na ocenu ustavnosti kosovskom sudu. Oni su napravili trik, požurili su pre upravljačkog tima da dostave sporazum o formiranju ZSO na odlučivanje ustavnom sudu Kosova, da bi oni rekli da je to nemoguće. Da bi mi morali da sve ispunimo, a oni ne“.

Upravo to da je za pisanje statuta, a time i formiranje ZSO bio odgovoran Upravljački tim a ne kosovska vlada, odnosno ustavni sud, Vučić vidi kao ključno. „Kao što znate, đavo se krije u detaljima“, kazao je, dodajući istovremeno da su samo njih dvoje ili troje koji su bili uključeni u postizanje ovih dogovora, upoznati i sa svim delovima sporazuma.

Ipak, Srbija neće odustati od implementacije na način na koja je ona bila dogovorena.

Kaže da Srbiji, koja je međunarodno priznata zemlja, „međusobno priznanje“ o kom govore prištinski zvaničnici, nije neophodno.

Otvorena PCR laboratorija u Mitrovici

Kada su razvojni projekti na KiM u pitanju, danas je najavio da je otvorena PCR laboratorija koja je najavljivana još od kraja leta i na kojoj su građevinski radovi završeni sredinom septembra, a najavio je i izgradnju zdravstvenih objekata u Gračanici. Pored toga, najavio je izgradnju sekundarnog vodovoda za Sever Kosova.

U spoljnoj politici teško po pitanju Kosova

Na pitanje novinara o uslovljenosti ekonomskog razvoja i kosovskog problema, on je rekao da uzajaman odnos postoji, ali da Srbija uspeva da se istovremeno i razvija ekonomski, ali i da sačuva svoje nacionalne interese na Kosovu.

Govorio je i o predstojećim izborima u Americi za koje kaže da su važni i zbog pitanja Kosova. Iako se odnos SAD prema tom pitanju neće značajno promeniti ko god da pobedi, ipak „nismo toliko glupi da ne vidimo šta bi bilo lakše za nas“, a to je pobeda republikanskog kandidata i trenutnog predsednika SAD, Donalda Trampa.

Stvari u vezi sa Kosovom „nisu idealne“ ni u Evropi.

„Kada pogledate Nemačku svi ključni politički faktori, i CDU i sestrinska partija CSU i SPD i Grujne (Grüne)… Grujne najgori odnos ima prema nama, a biće vlast sledeći put, tako da za nas dolazi još teža situacija u Nemačkoj nego što je danas jer CDU ima makar malo razumevanja za teškoće sa kojima se Srbija suočava“, rekao je on.

Poslanici Srpske liste ne mogu da govore slobodno kao Kamberi

Na pitanje o njegovoj izjavi da mnogo vode mora proteći Sitnicom kako bi u Prištini neko govorio kao i albanski poslanik Šaip Kamberi u Narodnoj Skupštini, te da li smatra da bi poslanici Srpke liste mogli biti aktivniji, Vučić je rekao da to nije moguće jer, kada poslanici Srpske liste govore ono što misle, protiv njih bude podneta optužnica i podsetio na primer Ivana Todosijevića koji je prvostepeno osuđen na kaznu zatvora od 2 godine zbog toga što je rekao da je Račak fabrikovan.

S druge strane izrazio je zadovoljstvo zbog toga što Kamberi, s druge strane, može slobodno da govori u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Povezani članci: Šaip Kamberi – govor koji je obeležio jučerašnje skupštinsko zasedanje u Beogradu

Mali Šengen – spas za region

On je danas govorio i o inicijativi Mali Šengen koju najavljuje kao „spas za region“, najavivši da će od 10. novembra biti moguće na teritoriju Albanije i S. Makedonije ući samo sa ličnom kartom i bez PCR testa.

„Mi ćemo biti svi zajedno mnogo jači i kao politički i kao ekonomski subjekat“, rekao je Vučić.

Cilj inicijative je da roba postane propusnija i da se ljudi brže kreću.

Samo se ja borim protiv nezavisnosti Kosova

Na pitanje o porukama koje su poslate na jučerašnjoj sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici o tome da će biti izdajnik onaj koji prizna Kosovo, Vučić je odgovorio da uprkos tome što je upravo on taj koji se bori protiv nezavisnosti Kosova, godinama sluša optužbe na svoj račun. Ipak, njegov trud, a kako je rekao radi i vikendom i tokom godišnjih odmora, prepoznaju Srbi sa Kosova.

„Nisu slučajno Srbi na KiM uvek gotovo plebiscitarno davali podršku racionalnoj, ozbiljnoj i odgovornoj politici, a ne huškačima i bukačima“.

„Na kraju od kosovskog zaveta jedini koji ne priznaje Kosovo ostade veleizdajnik Vučić. Svi poštovaoci kosovskog zaveta u okruženju, svi ljubimci velikih i značajnih Srba, ne mogu baš u ovoj situaciji da urade nešto protiv nezavisnosti Kosova, nego da mi to prepustimo veleizdajniku Vučiću, da se on bori protiv nezavisnosti Kosova sam, ko sirak tužni bez iđe ikoga, a još ćemo mi da mu solimo pamet kako je izdajnik“, rekao je on ponavljajući na to da je od samoproglašenja Kosova, kada on nije bio na vlasti, donesen niz loših odluka u vezi sa Kosovom.

„Oni u čije je vreme 85 zemalja priznalo nezavisnost Kosova ispadoše kosovski junaci, sve Obilić do Obilića, a mi u čije je vreme povučeno 18 priznanja nezavisnosti Kosova, mi postadosmo Brankovići. Sve naopako“, rekao je on, ponavljajući da je Srbiji potreban mir i kompromis.

„Ne želim ni jedno dete majki da vratim u kovčegu“, dodao je, zbog čega ga ne sekiraju dupli aršini.

Konferenciji su prisustvovali i predsednik Narodne skupštine, Ivica Dačić i premijerka Ana Brnabić.

Povezani članci:

Danas posebna sednica vlade o KiM, prisustvuje i Vučić

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.