Vučić: One što pričaju bajke o Kosovu birajte na izborima za godinu i po dana


Ogroman politički kapital u vezi sa statusom Kosova je to što danas nema njegovog daljeg kretanja ka međunarodnim institucijama bez saglasnosti Srbije, rekao je danas Milorad Dodik pripisujući zaslugu za takvu situaciju radu srpskog predsednika, Aleksandra Vučića. S druge strane, srpski predsednik naglašava da kada je Kosovo u pitanju, on mora da vodi računa o interesima Srbije, ne samo srpskog naroda na KiM i narodu poručuje da oni koji žele one koji „pričaju bajke o Kosovu“ mogu da ih biraju na izborima za godinu i po dana.

Odgovarajući na pitanje o tome da li je moguće na predstojećem sastanku u Vašingtonu pokrenuti pitanje paralele BiH i Kosova, odnosno zašto je Kosovu dozvoljeno otcepljenje, ali ne i Republici Srpskoj, srpski član predsedništva BiH, Milorad Dodik je rekao da RS to ne traži niti uslovljava, ali da vidi da je moguće da se to upotrebi kao argument.

Neću opteretiti Srbiju u pogledu statusa Republike Srpske i poštovanja Dejtonskog sporazuma, ali neću prestati da Srbiju informišem o svemu što se dešava, jer to smatram svojom obavezom

Predsednika Vučića vidi kao pravu osobu za „tako teške pregovore“.

„Kada je Vučić dolazio na vlast, pitanje je Kosova, u mnjenju u Srbiji, bilo gotovo rešeno. Svi su smatrali da je to nedodirljivo, gotovo i da je samo pitanje kada će se verifikovati. Pogotovo kada se Generalna Skupština UN trebala izjasniti o tome putem Međunarodnog suda pravde. Ali predsednik Vučić je kao odgovorni državnik i političar to pitanje stavio u jedno od važnijih prioriteta namećući ozbiljan teret“, kaže Dodik.

Usled tog zalaganja:

Danas je jasno da nema statusa Kosova i njegovog daljeg kretanja ka međunarodnim institucijama bez saglasnosti Srbije

Dodao je da međunarodnoj zajednici ne veruje ali da sa njom mora da sarađuje.

„Sećam se kada su promovisali projekat standardi pre statusa pa se odjednom preko noći pojavi neka neformalna grupa koja proglasi nezavisnost i velike zemlje Zapada priznaju tu nezavisnost“, dao je primer zbog čega ne veruje međunarodnoj zajednici praveći paralelu sa BiH.

„Priznali su i BiH veoma ubrzano nakon proglašenja od strane Alije Izetbegovića pa su nakon toga shvatili da BiH na način na koji su je priznali ne može da funkcioniše. Priznanje SAD iz tog vremena BiH značilo je inicijalnu kapislu za građanski rat u BiH“, rekao je on.

Odgovarajući na isto pitanje i predsednik Vučić je ponovio da će se u Vašingtonu, „koliko je informisan“ razgovarati o ekonomskim temama u vezi saradnje Beograda i Prištine, ali nije isključio i pokretanje drugih tema u vezi sa odnosima ove dve strane.

Pitanje BiH mu niko nikada nije pomenuo „niti bi to bilo logično“, a predsednik je danas u odgovoru na to pitanje poslao i poruku koju „ni Srbi u Srbiji ni Srbi u Republici Srpskoj ne vole da čuju“.

„Kada postavite pitanje zašto Kosovo ima pravo na otcepljenje i samoopredeljenje a Republika Srpska nema pravo, i na kom to međunarodno-pravnom aktu je zasnovano, niti ja niti neko drugi može da vam pruži odgovor. Ali moramo da razumemo nešto drugo, moramo da razumemo na veoma pragmatičan način sve što se zbiva u svetu. Da li je baš za sve bio kriv Milošević ili su baš za sve bili krivi Tadić i Koštunica 2008. i čime su to izazivali pa su se takve stvari dešavale. Ne, uvek ste imali različite aršine,“ navodi on dodajući da zato Srbija ne može da se poziva na pravdu, posebno ne u međunarodnim odnosima.

Predsedniku je na isto pitanje o otcepljenju Kosova i paralele sa RS jedan evropski i jedan svetski lider rekao:

„‘Aleksandre, sve si u pravu, ali okolnosti i raspored snaga ni tebi ni Srbiji ne idu u prilog’. Ono što sam zamerao mnogim našim liderima u prošlosti je što nisu dobro procenili međunarodne, pravne i političke okolnosti, što nisu umeli dobro da izračunaju, dobro da izbroje, jer nije njihovo bilo da se dodvoravaju narodu i da izlaze sa politikom koja je bila popularna i koja zahteva najmanje truda i najmanje kritike dobijate za to, ali vas dovodi do katastrofe“.

Posledice takvih politika vidi u tri ključna trenutka.

„Ko god misli da je isto sa Kosovom kao što je bilo 1991. i 1995. i 1996., nije. Pa lažite sebe, lažite mene, lažite svakoga od svojih. Ali to mi nije opredeljujuće u odluci da na najžešći način branim naše interese na KiM znajući šta smo sve izgubili i znajući da nemam pravo da kažem, ni Evropljanima ni Amerikancima nešto što su rešili našom delimičnom kapitulacijom 1999. godine, proglašenjem nezavisnosti Kosova na koje smo reagovali na potpuno idiotski način, nepravo, nepolitički, besmisleno, tupavim saopštenjima i okrivljavanjem jedni drugih – dva krila vlasti – ko je pobegao u Rumuniju, a ko organizovao miting za patike, i onda još glupljim potezom pred Međunarodnim sudom pravde“, pobrojao je pitajući „da li neko misli da ne treba da se plati cena za te akte“.

Bez obzira na situaciju, Vučićevo rukovodstvo se trudi da izađe iz tog ćorsokaka, ali moli narod da budu „racionalni, realni i pametni“.

„Da ne očekujete da će neko u Americi da promeni mišljenje po pitanju KiM, da ne očekujete da će neko u Nemačkoj i Francuskoj da promeni to mišljenje. Da samo znate da se borimo u skoro nemogućim uslovima da bismo nešto od interesa Srbije, ponavljam interesa Srbije, a ne samo srpskog naroda na KiM, uspeli i umeli da sačuvamo“.

Ponovio je da Srbiji treba racionalan pristup i da joj je potreban mir kako bi još brže ekonomski napredovala. Istovremeno javnosti poručuje da za Srbe nema pravde i da se sa tim pomiri, prestane da kuka i radi, za razliku od nekih u regionu koji žele da se obogate od ratne štete.

Zaboravite Srbi na ratne štete, jedino čime treba da se bavimo je rad i napredak naše zemlje

To je plan predsednika Vučića, a ako narod želi nekoga ko će „da priča bajke o Kosovu“ moći će da ih izaberu na izborima za godinu i po dana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.