Vučić o Banjskoj: Srpski organi preduzimaju korake, Radoičić će biti saslušan, nije ranjen

„Milan Radoičić će se odazvati pozivu nadležnih organa Republike Srbije. Uveren sam da će biti saslušan“, kazao je večeras predsednik Srbije, govoreći o nedeljnom sukobu u Banjskoj u kojem su ubijena trojica Srba i pripadnik Kosovske policije.

Srbi koji su poginuli u ovom selu u opštini Zvečan za srpskog predsednika nikada neće biti teroristi.

„To su porodični ljudi“, kazao je Vučić u večerašnjem gostovanju na RTS.

Sa druge strane, kaže da ne može da opravda ubistvo policajca, te najavljuje „korake“ srpskih organa.

„Da li mogu da opravdam ubistvo policajca, i bez obzira što albanski policajac po slovu zakona nema šta da traži na Severu u obezbeđivanju saobraćaja – po briselskom sporazumu potpisanom pre 11 godina – nema opravdanja, i za to će naši nadležni organi preduzimati određene korake u skladu sa zakonima Republike Srbije“, naveo je Vučić.

Kaže da mora da se „snosi odgovornost za ubistvo policajca“, ali i tvrdi da to ubistvo nije bilo planirano.

Srpski predsednik tvrdi da još od barikada pre godinu dana najavljuje mogući scenario kakav se i dogodio u Banjskoj, a zbog, kako navodi, odnosa Kurtija prema Srbima.

„Tada sam imao teške razgovore i sa Milanom Radoičićem i sa mnogima drugima i uvek sam morao da ih razumem, jer su bili u pravu zbog situacije sa kojom se suočavaju. Ali ono što oni nisu mogli da vide, a što sam ja video – je šira slika. I zato sam ih i molio da se povuku sa barikada“, kazao je.

Srpski predsednik je večeras upitan o tome da li je Milan Radoičić bio deo grupe koja se sukobila sa policijom.

Na to pitanje nije direktno odgovorio, već je kazao da se on „nikada nije stideo i skrivao svoju ulogu“.

„Drugo je šta ja mislim o nečemu što se dogodilo i što Srbiji ništa dobro nije moglo da donese“, dodaje Vučić.

Najavio je i da će Radoičić biti saslušan, te da se nalazi u centralnoj Srbiji.

„Ali on će svakako odgovoriti pozivu nadležnih organa Republike Srbije. Uveren sam da će biti saslušan. Nalazi se na teritoriji centralne Srbije i nadležni organi radiće svoj posao“, rekao je.

Srpski predsednik je ujedno kazao da Radoičić nije ranjen, što su prethodno tvrdili iz Prištine.

„On je čovek koji sebe smatra borcem za slobodu. Svojih drugova i momaka se nikada neće odreći, ali postoje stvari i pitanja na koja će moći da odgovori“, rekao je.

Tvrdi i da srpski nadležni organi rade na utvrđivanju da li je autentičan snimak koji je objavljen u medijima, a na kojem se navodno vidi Radoičić sa grupom naoružanih i uniformisanih osoba nedaleko od manastira Banjska.

Pročitajte još:

Vučić: Ne znam šta je bila ideja, Srbe kao Boga molim da na miran način dobijemo šta nam pripada

Vučić: Ubistvo policajca nije bilo planirano, sumnjamo da je jedan Srbin ubijen nakon što se predao

Vučić: Sever proglasio žalost samo zbog ubijenih Srba, a mi zbog njih i ubistva policajcaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.