Vučić: Normalizacija odnosa BG-PR pretežak zadatak za jednu glavu

"Poglavlje 35 se provlači i kroz mnoga druga poglavlja i neće biti zatvoreno do onoga što se ovde naziva normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kako mi kažemo ili, kako oni kažu – Srbije i Kosova. Dakle, to je težak, pretežak zadatak za jednu glavu, za nekoliko ljudi. U tome mora da učestvuje ceo naš narod, svi naši građani i zato imamo unutrašnji dijalog," kazao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. On se danas sastao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, sa kojom je, između ostalog, razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine. Nema, međutim, informacija kada će se ovaj dijalog i nastaviti, te šta su konkretne teme dvoje zvaničnika bile kada su u pitanju razgovori  Beograda i Prištine. 

Za sad ni iz EU nema konkretnih informacija o čemu su Vučić i Kocijančič razgovarali kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine. 

Portparolka EU, Maja Kocijnačič, u kratkoj poruci na Twitteru navela je: 

"Visoka predstavnica Federika Mogerini sastala se sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem danas kako bi razgovarali o putu evropskih integracija u regionu i dijalogu sa Kosovom."


Najteže stvari tek čekaju

Predsednik Srbije osvrnuo se i na unutrašnji dijalog o Kosovu. Kaže da je vrlo zadovoljan time što je čuo do sada.

"Ali sam neke stvari mogao da naučim i da smo imali te pameti da to radimo pre 10-12 godina, možda bi neke stvari izgledale drugačije. Tako da ljudi sve što smo optimisti, mi moramo da znamo da nas najteže stvari tek čekaju," dodao je on.

Razgovori Beograda i Prištine bilo da se vode u Briselu, ili na nekom drugom mestu, oni će svakako biti pod pokroviteljstvom Evropske unije, rekao je takođe Vučić:

"Dakle, biće ili Mogerini, ili Ejnhorst, ali, uvek pod okriljem EU."

Kada je reč o evrointegracijama Srbije, Vučić je naveo da je dobio podršku od Mogerinijeve za nastavak evropskog puta i ubrzanje reformi. 

Čini mi se da smo zajednički konstatovali da su stabilnost i mir osnovni interes kako Republike Srbije tako i EU na Balkanskom poluostrvu, rekao je Vučić, navodeći da su razgovarali i o "onome što je najvažnije" – "kako ćemo svi zajedno na Zapadnom Balkanu da nastavimo svoj evropski put, ali i da nastavimo ono što je za nas od životnog značaja – međusobnu saradnju".

"Verujem da ćemo svi zajedno razumeti da od povratka u prošlost i, rekao bih, života u prošlosti gubimo mnogo dragocenog vremena za drugačiju i bolju budućnost," ocenio je Vučić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.