Vučić nije iznenađen otkazivanjem posete Lavrova, ali „ovakvu histeriju dugo nije video“

Vučić Gazivode
Foto: KoSSev

„Takvu vrstu histerije organizovanih napada na jednu malu zemlju kao što je Srbija, dugo nisam video“, kazao je srpski predsednik u intervjuu za RTS nakon otkazivanja posete ruskog ministra spoljnih poslova Beogradu, usled toga što mu je više zemalja u regionu zatvorilo svoj vazdušni prostor. Poručuje da će Srbija da čuva svoju politiku samostalnog i nezavisno odlučivanje, ali i istovremeno da mora da požuri na svom evropskom putu. „Zato moramo da vidimo do decembra šta ćemo da uradimo“ kazao je Vučić, navodeći da se to ne odnosi na sankcije, već na „hiljadu drugih stvari“, uključujući i dijalog sa Prištinom.

Vučić nije iznenađen zbog toga što poseta ministra spoljnih poslova Rusije nije realizovana te podseća da je pre nekoliko dana kazao da očekuje komplikacije oko njegovog dolaska u Beograd.

„Nikakva to tajna nije bila, osim što naravno, kod nas postoji skepsa i deo naše javnosti, šta god da izgovorim, oni ne žele da čuju ono što kažete i okrenu pa kažu, ‘evo, potvrdila je Moskva’. Jedno je potvrditi, a drugo je realizovati. Tako da nije to bilo preveliko iznenađenje“, rekao je Vučić.

Kaže da je srpsko rukovodstvo u prethodnim danima svakodnevno pratilo kako se stvari odvijaju.

„Mi smo iz dana u dan pratili kako stvari idu, i pokušaj menjanja rute i nove i nove zemlje koje su zabranjivale prelet aviona ruskog ministra spoljnih poslova“, rekao je.

Podsetivši na svoj današnji razgovor sa ruskim ambasadorom u Beogradu, kaže da je morao da izrazi nezadovoljstvo i „nesaglasje sa pokušajem zabrane razgovora“.

Kaže da to nije pitanje sticanja i gubljenja političkih poena.

Ujedno tvrdi da je pre svega nezadovoljan sveobuhvatnom atmosferom vezano za dolazak Sergeja Lavrova, a koja postoji u Evropi i svetu.

„Takvu vrstu histerije organizovanih napada na jednu malu zemlju kao što je Srbija, dugo nisam video i vi ne možete da razumete koliko je bezbrojnih razgovora bilo u kojima je traženo od Srbije da otkaže gostoprimstvo ruskom ministru spoljnih poslova“, kazao je Vučić.

Zaključio je da u Evropi danas „nije lako čuti glas razuma i dijaloga“.

Ja imam veoma loš osećaj, ne za našu zemlju već za sveukupne prilike u svetu. Ali naše je da se borimo i da uradimo sve što možemo da svoju zemlju sačuvamo i da živimo koliko je moguće normalno

Vučić tvrdi da je veliki broj medija iz regiona i Evrope došao danas u Srbiju, kako bi ga uslikali sa i Lavrovom. Međutim, ne zbog Lavrova, već kako bi mogli da „napadnu i ocrne Srbiju“.

„A šta je to Srbija uradila loše, kome smo to na senku stali, šta smo bilo kome loše učinili, oduzeli. Ili samo naše nepristajanje da ne budemo uvek deo čopora u svemu oko bilo čega je nešto što izaziva nečiju glavobolju, ili u toru ne sme da postoji crna ovca, ili ta mala zemlja ne sme da postoji“, kazao je Vučić, ponovivši još jednom da se u svetu digla histerija u prethodna 24 sata.

Upravo ta histerija predsedniku je pokazala šta „oni“ žele.

„Oni vide da Rusiji ne mogu ništa i baš ih briga. I pritom, ne mislim i na Amerikance i neke druge, oni su manje glasniji nego neki mali koji misle da imaju pravo da nas lupaju po glavi i pošto Rusiji ne smeju da kažu ništa, onda ‘ajde da se iživljavamo na malenoj Srbiji. Od nekog Karla Bilta do Hrvatske“, rekao je Vučić.

Predsednik ujedno pita kako je moguće da je pojedinim liderima u EU dozvoljeno da idu kod Putina u posetu, da se vide sa vrhovnim komandantom ruskih oružanih snaga, a Srbija ne može da razgovara?

„To uopšte nije pitanje preleta, već ideje da ne može da razgovara“, poručio je Vučić.

Hoćete da kažete Srbima kakav odnos smeju da imaju sa Rusima?

Govoreći o odnosu Srbije i Rusije, predsednik Vučić je podsetio da je Beograd osudio invaziju u skladu sa normama međunarodnog prava. Međutim, kaže i da je Rusija tradicionalni prijatelj Srbije.

„Šta ćete vi, da presečete i kažete da Srbi ne smeju da imaju takav i takav odnos prema Rusima, kao što ste izbacili Čajkovskog iz svojih pozorišta i Dostojevskog sa fakulteta. Da li ste vi normalni. Da li stvarno mislite da to neko može da podrži i da izbacimo Čajkovskog iz škola, mislite da je to normalno“, upitao je Vučić

Podcrtava da će Srbija da „čuva svoju politiku samostalnog i nezavisnog odlučivanja“, ali i kaže da Srbija „mora da donese jedan zaključak koji je jasan i nedvosmislen“.

„Srbija mora da požuri na svom evropskom putu, ma kako ovo zvučalo kontradiktorno, zato što je to najbolje za Srbiju. Da li je to najlepše, ne mora da bude, ali je najbolje za našu decu. Zato moramo da vidimo do decembra šta ćemo da uradimo, ali je sasvim izvesno – ovde ne govorim o sankcijama, pričam o vladavini prava i medijima, demokratizaciji društva, dijalogu sa Prištinom i hiljadama drugih stvari“, kazao je Vučić.

Vučić očekuje od nove vlade da osmisli plan kako bi Srbija „u decembru dobila mnogo toga“.

Očekujem od naredne vlade da vodi snažno ubrzanju u evropskim procesima, ali da  takođe samostalno i nezavisno donosimo svoje odluke i da se ne odičemo svoje politike na prvi telefonski poziv

O sastanku sa Šolcom: Dolazi sa teškim porukama koje se neće dopasti dobrom delu ljudi

Ove nedelje u Beograd stiže nemački kancelar, Olaf Šolc.

Predsednik kaže da su tih nekoliko sati u razgovoru sa njim od velikog značaja za Srbiju, ali i da Šolc dolazi sa „teškim porukama za Srbiju“, odnosno „porukama koje se dobrom delu ljudi neće dopasti“.

Ne može teritorijalni integritet da važi za Ukrajinu, a da ne važi za Srbiju

Međutim, predsednik voli iskren razgovor i kada neko želi da ga čuje:

„Kada neko želi da čuje vašu argumentaciju oko KiM, kada neko želi da vas čuje povodom toga zašto je za vas to mnogo teže, nego za druge kada pričate o teritorijalnom integritetu. I ne može teritorijalni integritet da važi za Ukrajinu, a da ne važi za Srbiju. Ili ako već ne važi za Srbiju onda nam barem recite da to razumete. Barem recite da razumete našu poziciju, a ne da nam kažete da ne razumete“, tvrdi srpski predsednik.

Predsednik ujedno tvrdi da su iz kabineta nemačkog kancelara bili korektni i rekli da čak i ako Lavrov dođe u Beograd, da Šolc vidi rešenje u razgovorima i direktnom angažmanu i da će svakako doći.

O „Otvorenom Bakanu“: Ko hoće – hoće, neću nikog da molim

Srpski predsednik boraviće u Ohridu 7. i 8. juna gde će učestvovati na samitu „Otvoreni Balkan“, a kojem će po prvi put u svojstvu posmatrača prisustvovati i crnogorski premijer, Dritan Abazović.

Predsednik Srbije u intervjuu za RTS kaže da je „sit moljakanja“, te da ova inicijativa funkcioniše između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Ostalima u regionu poručuje – „ko hoće – hoće, ko neće – neće, a ja da molim nekoga, ne pada mi na pamet“.

Najavio je da će u Ohridu biti potpisana četiri važna sporazuma među kojima su oni za priznanje diploma, te u vezi sa saradnjom u oblastima trgovine i turizma, kulture i poreskih uprava.

Kaže da će ovi sporazumi doneti korist svima, te precizira da je trgovinska razmena sa Albanijom i Severnom Makedonijom u ogromnom porastu od oko 30 odsto.

Vučić je ujedno izrazio zahvalnost Lavrovu jer je podržao „Otvoreni Balkan“, ali i Sjedinjenim Državama koje, kako kaže, za razliku od Evrope, od samog početka podržavaju ovu inicijativu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.