Vučić: Neću da im priznam Kosovo; BBC me optužuje za non-pejpere, a ja nit’ luk jeo, nit’ mirisao

 

„Biću prokazan i žigosan na svakom mestu, ali odmah da vam kažem, neću da im potpisujem priznanje nezavisnog Kosova“, kazao je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. „Neće u ime Srbije odluke donositi nijedan stranac, nijedan ambasador, nijedan svetski lider, već vi građani Srbije“, objasnio je predsednik „kako se vodi država“.

Danas se u Beogradu održava sednica Glavnog odbora SNS-a. Predsednik Srbije koji je ujedno i predsednik ove stranke, u svom tidesetominutnom uvodnom izlaganju dotakao dijaloga Beograda i Prištine, te najavljenog novog sastanka u Briselu za jun mesec.

Još jednom je poručio da će Srbija biti izložena „teškim pritiscima, brojnim problemima i mukama“.

„I pre i posle toga bićemo izloženi velikim pritiscima i nemojte imati nikakve iluzije da se tu razgovara na način na koji mi imamo šansu da neku svoju ideju predočimo na drugačiji način“, kazao je srpski predsednik.

Priština ništa ne želi da ispuni, a Srbija će biti kriva ako izađe iz dijaloga

Ponavlja da je sada situacija teška za Srbiju, ali i dodaje da se trenutna vlast „borila i izborila“ za dokumenta koja su „problem za Albance“, tj. obaveze koja Priština ne želi da ispuni.

Priština ništa ne želi da ispuni, podcrtao je predsednik.

„I zato nisu ispunjavali ništa oko ZSO, nije iz zanimalo, nije ih interesovalo. Zar vi stalno mislite da se neko i od onih koji su to potpisali sa zapada zajedno sa nama, uzbuđuje zbog toga“, upitao je predsednik članove glavnog odbora SNS, te dao odgovor – ne.

Kaže i da bi sada, ukoliko bi Srbija izašla iz procesa dijaloga, ona bila kriva, bez obzira na to što Priština još uvek nije formirala Zajednicu srpskih opština.

„Bez obzira na to što nisu ispunili jedinu obavezu koju je imala iz Briselskog sporazuma, mi bismo bili ti koji su krivi zbog toga što napuštamo dijalog i ne nastavljamo da pričamo, ni sam ne znam da budem iskren o čemu“.

Kaže da Srbija mora da učestvuje u dijalogu i bude deo sveta, ali je imao i poruku za Zapad.

„Da, mi smo deo sveta, mi želimo kompromis, ali ako neko misli da postoji taj pritisak, zato je važna skupština, i zato ćemo moći da razmišljamo i o kandidatima, jer ću i kao predsednik države i predsednik stranke biti pod najvećim pritiskom, prokazan na svakom mestu, žigosan na svakom mestu. Ali odmah da vam kažem, neću da im potpisujem priznanje nezavisnog Kosova“, kazao je predsednik Srbije, nakon čega je usledio tredsetosekundni aplauz predstavnika Glavnog odbora SNS-a.

Strategija zapada: Kaznićemo Vučića jer ne želi da prizna Kosovo, vršićemo pritisak na Grčku da skoro prizna Kosovo

Predsednik kaže da ga Zapad zbog toga napada, te da su doneli posebnu strategiju a koja se odgleda u tekstovima analitičara iz SAD-a, Danijela Servera i „nekih Srba koji rade za njih“.

„Zamislite zlikovca Vučića koji neće da potpiše nezavisnost Kosova, e njega ćemo da mučimo na sledeći način: Izvršićemo pritisak na ove hrabre zemlje, posebno ističu hrabrost Grčke, pa će te hrabre zemlje da dođu skoro do priznanja, da bi onda mogla da se usaglase, jer im nije potrebno da priznaju, a da postanu članica NATO-a, pa će Srbi da razumeju da je gotovo kada Kosovo postane članica NATO-a“, kazao je predsednik o čemu piše Danijel Server i „neki Srbi“.

Biće i drugih pritisaka, među kojima je „kriminalizacija njegove porodice“, a što je, već rađeno uz podršku „pojedinih naših članova“, obavestio je predsednik članove Glavnog odbora SNS-a.

„Oni su pomislili da će time da dobiju neki pehar ili medalju od ljudi iz inostranstva, ili da će uspeti da se ustoliče na vlast, pošto je vlast valjda cilj po sebi, a ne zato što sprovodite neki program ili politiku“, zaključio je predsednik.

Kazao je da mu se „gade ljudi“ koji su u drugim strankama, ali i SNS-u, a koji misle da će ih na čelo država i stranke dovesti ambasadori.

Potom se osvrnuo i na „pritiske“ opozicije. Kaže da ga pojedini „stručnjaci“ optužuju da tere Grčku da prizna Kosovo, a da Grčka to neće.

„I onda se zapitate jel’ ovaj lud ili ima neki problem sa sobom. Ne znate kako na to da odgovorite, jer laž je postala osnovni moto njihove politike“, dodao je predsednik.

BBC me optužuje za Non pejpere, a ja ni luk jeo ni luk mirisao

Predsednik kaže da je navikao da on, a samim tim, kako tvrdi, i Srbija, budu „krivci za sve“. Govoreći o „drugim pritiscima“, kazao je da BBC već dva dana piše o non-pejperima za rešavanje kosovskog pitanja, za koje optužuje njega.

„Ja kriv za non pejpere? Ni luk jeo, ni luk mirisao. Ja nijedan od tih non pejpera nisam pozdravio, jer u svakom od njih Kosovo je nezavisno. A opet sam zbog nečeg kriv, a ko će drugi? Kad oni sami to puštaju, sami to rade da bi unosili dodatnu nervozu i da bi mogli da nađu krivca“, kazao je predsednik.

A zašto je Vučić kriv, upitao je ponovo predsednik te dao odgovor – niko još od proglašenja nezavisnosti Srbije nije želeo snažnu Srbiju.

„I nemojte da vas lažu da žele snažnu Srbiju, nikada je nisu hteli. Zato su vršili premeštanja stanovništva i na Drini i u drugim našim delovima države. Mešali su se u sve i svašta, od toga da nam kontrolišu i manastire još krajem 19. i početka 20. veka i igumane, do današnjeg dana“, kazao je predsednik.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.