Vučić: Najviše srpske dece rađa se na Kosovu i Metohiji. Srbi, ne prodajte imanja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Srbe na Kosovu da ne prodaju svoja imanja i poručio im da će država ostati uz njih i pomagati im, te da ne može da obeća “med i mleko”. Naglasio je i da Srbija neće sukobe, već da probleme rešava u miru. On je u Pasjanu jutros otvorio novo porodilište. Brojne novinarske ekipe iz Srbije prate ovu posetu, a na terenu je i ekipa KoSSeva. U nastavku poslušajte snimak Vučićevog govora u Pasjanu i pogledajte galeriju fotografija.

“Braćo Srbi i sestre Srpkinje, poštovana gospodo, hvala vam. Koju reč da vam  kažem, da Srbija i vlada Srbije nisu i nikad neće zaboraviti na kosovsko Pomoravlje. Vodićemo računa i brinućemo mnogo više u 2015, nego u prethodnim godinama o svim infrastrukturnim projektima važnim i za Pasjane i za Ranilug i za Šilovo i za Cernicu i za svako srpsko mesto u kosovskom Pomoravlju,” rekao je danas srpski Premijer okupljenim meštanima u Pasjanu i pristalicama koje su stigle iz okolnih mesta.

Ne možemo da obećamo med i mleko, kazao je dalje Vučić, dodavši da Srbija želi da u miru rešava probleme, ali da želi da sačuva “svoja ognjišta”. Vučić je dodao i da se najviše srpske dece rađa na Kosovu i Metohiji.

Povezani članci:

Vučić stigao; autobusi sa RKS tablicama krenuli sa Severa Kosova

Vučić sa ministrima sutra u Pasjanu, Štrpcu i Gračanici

Đurić: Premijer i ministri posetiće kosovsko pomoravlje

“Nećemo ni sa kim nikakve sukobe, hoćemo da u miru naše probleme rešavamo, ali hoćemo da budemo svoj na svome, da čuvamo svoje, svoja ognjišta, da gradimo budućnost za našu decu. Zato smo danas ovde, jer, gle čuda, najviše naše dece, najviše srpske dece – rađa se na Kosovu i Metohiji, rađa se u kosovskom Pomoravlju i sada sam siguran."

Vučić je poručio da je Srbija najviše napredovala u miru i da se uvek branila.

“Mi ćemo taj mir i stabilnost umeti da očuvamo, ali vas molim da se posvetite svojim imanjima, svojoj porodici,” dodao je on.

Premijer je obećao da će Srbija pomoći meštanima i ostalim Srbima sa Kosova i Metohije:

“Mi ćemo biti ti koji će vam pomoći u svemu. Pomoći ćemo i dolaskom većeg broja predstavnika državnih organa, većim našim učešćem, većim našim investicijama u kosovskom Pomoravlju i vi ćete to i videti i osetiti. Molim vas da ostanete ovako čvrsti, ovako jedinstveni kao što ste bili do danas, da volite svoju zemlju, da volite Srbiju.”

Vučić je ponovio da zna koliko Srbi sa Kosova i Metohije vole Srbiju, da i kada “pomisle da ih je otadžbina zaboravila”, da budu “uvereni da nije”, ali i da je važno da žive u miru sa svojim albanskim komšijama.

“Taj mir je potreban i jednima i drugima. Nijednu reč ne moramo o njima da govorimo, ali možemo mi da gledamo i u sebe i u zajedničku budućnost stotinama godina i stotina godina  pred nama živećemo zajedno na istom prostoru. Moramo da gradimo mir i ja znam da bi mi bilo mnogo lakše i da bih bio bolje pozdravljen da kažem neku težu, ili neku lošiju reč, ali oni koji vam to govore – vama ne žele dobro. Ja znam da mi samo u miru i uz punu stabilnost možemo da idemo napred, to je obaveza vlade Srbije, to je moja obaveza. Naša obaveza je da vam omogućimo bolje puteve, naša obaveza je da vam omogućimo više radnih mesta, naša obaveza je da vam omogućimo da vidite Srbiju mnogo više u kosovskom Pomoravlju, nego što ste je videli do danas,” poručio je Vučić.

On je naglasio da snaga Srba nije u “teškim rečima i vrućem srcu”, već je snaga Srba “u rečima pomirenja i u hladnoj glavi.”

“Kad god smo tako donosili odluke, te odluke su bile najbolje i najpametnije za naš narod. Takve odluke ćemo u budućnosti uvek da donosimo, zato sam siguran da ćemo imati mnogo više porodilišta na Kosovu i Metohiji, zato sam siguran da će se mnogo, mnogo srpske dece rađati na Kosovu i Metohiji i niko, nikada to neće moći da spreči. Ovo je naša kolevka, ovo je mesto na kojem su Srbi živeli, na kojem će Srbi da žive, a naše je samo da vam pomognemo, da ostanete na svojim ognjištima i da mi nikada ne zaboravimo da postojite”, rekao je on.

Dolazak srpskog premijera  pokazuje da će Vlada Srbije uvek biti uz svoj narod na KiM-u, dodao je Vučić.

“Danas je ovde došlo šest ministara iz Vlade Srbije i ja kao predsednik vlade. I to vam dovoljno govori o našoj odlučnosti i našoj opredeljenosti da pomognemo našem narodu na KiM-u i u kosovskom Pomoravlju, ali vas molim samo da čuvate svoje porodice, da čuvate svoja ognjišta, da čuvate svoja imanja.

“ I reći ću nešto što je po malo jeres,” nastavio je srpski premijer, “sačuvajte svoja imanja, ma koliko to teško bilo.”

“Sačuvaje ih, ne prodajte ih, tako ćemo moći da ostanemo svoj na svome. Zahvalan sam vam na tome što čuvate i volite Srbiju, na tome što je volite više od svega, a mi ćemo gledati da tu vašu veliku ljubav, privrženost prema našoj Srbiji – uzvratimo odgovornošću, ozbiljnošću, osećajnošću i velikim radom, “ poručio je na kraju svoje posete Pasjanu, Aleksandar Vučić.

On je poželeo i srećnu Novu godinu i izrazio nadu da će se zajedno viđati najmanje jedanput godišnje. Svoj govor završio je rečima “Živela Srbija”.

Premijer, u čijoj pratnji su i ministri Bratislav Gašić, Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Ðurić, koji je i domaćin posete, uputio se ka Štrpcu gde će razgovarati sa predstavnicima lokalne zajednice i stanovnicima Sirinićke Župe, a nakon toga dolazi u Gračanicu.

Vučić će se u drugom delu svoje posete, u Gračanici sastati sa kandidatom za gradonačelnika ove opštine ispred GI "Srpska" – Vladetom Kostićem i doskorašnjim gradonačelnikom Gračanice, Branimirom Stojanovićem. Vučić će u Gračanici otkriti i spomenik kralju Milutinu i obratiti se građanima, a obići će i manastir Gračanica, gde će se sastati i sa Vladikom Teodosijem. Radni dan na Kosovu i Metohiji, srpski premijer završava sastankom sa kosovskim gradonačelnicima opština sa većinskim srpskim stanovništvom, srpskim ministrima u kosovskoj vladi i srpskim poslanicima u kosovskoj skupštini, predsednicima privremenih organa Republike Srbije i načelnicima okruga Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, a koji će se održati u konaku manastira.

Novinarske ekipe, međutim, iz Pasjana nisu otišle u Štrpce, već su upućene u Gračanicu. Pogledajte galeriju fotografija atmosfere iz Pasjana i Gračanice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.