Vučić: Moguć nastavak dijaloga za dva, tri meseca, Palmer mi rekao šta se sve ne sviđa SAD u srpskoj politici

Mislim da smo neke stvari razjasnili i verujem da ćemo po pitanju Kosova i Metohije uskoro imati stvorene uslove (za dva ili tri meseca) za nastavak dijaloga, zaključak je predsednika Srbije nakon današnjeg sastanka sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan, Metjuom Palmerom. Vučić je naveo da je sa Palmerom „otvoreno govorio o svim pitanjima koja su sporna i koja ponekad umeju da zabole svakoga u Srbiji“, dok je s druge strane Palmer bio manje rečit u obraćanju javnosti, ističući evropski put čitavog regiona kao glavnu stavku današnjih razgovora.

Predsednik Vučić i Palmer su prvo održali sastanak „u četiri oka“, a kasnije su im se pridružili ambasador SAD u Srbiji, Entoni Godfri i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Vučić je „zadovoljan“ jer su, prema njegovim rečima, razmotrili sva sporna pitanja, “sve razlike koje postoje između nas, odlučni da pronalazimo rešenja u budućnosti koja bi značila i bolje bilateralne odnose između SAD i Srbije i jedan konstruktivan pristup i pokušaj da se u odnosima sa Prištinom što pre vratimo dijalogu”.

Vučić je iskoristio i ovu priliku, da ponovo pozove predsednika SAD, Donalda Trampa da poseti Srbiju.

“Nijedan američki predsednik od 1980. godine, od poslednje posete Džimija Kartera nije bio u Srbiji i verujem da bi to bio veoma snažan implus u razvoju naših odnosa, i da bi predsednik Tramp na licu mesta mogao, čini mi se, na najbolji način da oceni situaciju kako u Srbiji tako u celom regionu, i da vidi kako i na koji način bi ga srpski narod dočekao“.

„Što se tiče Kosova i Metohije, opšte je poznato da su naši stavovi različiti i to nije nikakva tajna. Amerika je priznala nezavisnost Kosova, Srbija ima potpuno drugačije stanovište“, rekao je Vučić.

Ipak, ističe da je zahvalan Palmeru jer je „bio spreman da čuje i sasluša šta je to što mi mislimo i danas i svaki put ranije“.

„O svim pitanjima koja su sporna, koja ponekad umeju da zabole svakoga u Srbiji o tome sam otvoreno govorio sa Metjuom Palmerom. Ja samo ne volim o svim stvarima da govorim uvek javno. Ne zato što nešto krijem od bilo koga, već zato što vam pristojnost nalaže i kako da dočekate gosta i morate da se ponašate na diplomatski način“, obrazložio je Vučić.

Dodao je i to da mu je Palmer rekao „sve šta je ono što se SAD ne sviđa u srpskoj politici“.

„On je meni odgovorio. Ja sam njemu odgovorio. Mislim da smo neke stvari razjasnili i verujem da ćemo po pitanju Kosova i Metohije uskoro imati stvorene uslove (za dva ili tri meseca) za nastavak dijaloga. Za taj dijalog želimo da bude ozbiljan, odgovoran da vodi kompromisnom rešenju“.

Naglasio je i ono, što je po sopstvenom priznanju više puta ponavljao „Srbija je spremna za kompromis, ali nije i nikada neće biti spremna za sopstveno unižavanje i nipodaštavanje srpskog naroda u celini“.

„Nikada nismo isticali bilo kakve ekstremne radikalne zahteve, nikada nismo tražili ono što znamo unapred da niko drugi ne može da prihvati zato smo uvek govorili o kompromisu“.

Da se provučete kao zmija kroz iglene uši, e tako i mi. Mali nam je manevarski prostor, kroz to malo što imamo, da sačuvamo svoju slobodu, svoju vojnu neutralnost, kroz to moramo da se provlačimo i nadamo se da ćemo u tome imati podršku i pomoć SAD. Da je to uvek lako, naravno da nije.

Rekao je i to da su ekonomski odnosi Srbije i SAD sve bolji, da cene podršku SAD evropskom putu Srbije i da je zahvalan na otvorenoj podršci inicijativi za saradnju balkanskih zemalja.

Kako je naveo o ovoj inicijativi danas će razgovarati i sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom.

Palmer: Srpska lista zaradila pravo da predstavljaju kosovske Srbe u Vladi Kosova

Za razliku od predsednika Srbije, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Metju Palmer bio je manje rečit u svom obraćanju.

Palmer je izjavio da je s Vučićem razgovarao o političkoj situaciji ne samo u Srbiji već i u regionu, i da je to izuzetno važno posebno nakon neuspeha EU da nađe kompromis o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„To je bilo po našem mišljenju istorijska greška i loša poruka regionu“, istakao je Palmer.

On je naveo da SAD žele evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i da će raditi na tome da ubede lidere EU da promene stav pre sastanka lidera u Zagrebu u maju.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Palmer je izjavio da je Srpska lista „zaradila pravo da predstavlja kosovske Srbe u Vladi Kosova“.

„Srpska lista ne doživljava Kosovo kao nezavisnu državu, ali Srpska lista je učestvovala na kosovskim izborima, i u skladu sa briselskim sporazumom i dobila je preko 95% glasova Srba i mora da bude u vladi ako želi“, nadovezao se predsednik Srbije da bi dalje pročitao član 96 Ustava Kosova.

„Možete vi da dovedete Radu Trajković i Rašića za ministra, ali oni moraju da dobiju glasove Srpske liste, a ako nemaju podršku Srpske liste ne može da bude niko drugi“, zaključio je Vučić.

„Desilo se i da su i Amerika i Nemačka i Engleska podržali stvaranje Vojske Kosova suprotno Ustavu Kosova. Može im se, mi smo mali.Može im se i ovo ako Aljbin Kurti tako odluči, samo nemoj onda bilo ko da nam priča o vldavini prava bilo šta“, dodao je.

„Mislim da na Kosovu postoji prostor da se čuje mnogo različitih glasova ali je važno i da se poštuju rezultati demokratskih izbora i prilično je jasno da je Srpska lista zaradila podršku odromne većine kosovskih Srba i pravo da ih predstavljaju u Vladi“.

Palmer je naveo da je u razgovoru s kosovskim političarima, pa i kandidatom za premijera Aljbinom Kurtijem, rekao da je važno da kosovski Srbi imaju priliku da se na Kosovu izraze, ne samo u javnosti, već i kroz politički proces.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.