Vučić: Kažu mi priznaj Kosovo, osvojićeš izbore opet, a mi ćemo pomoći sa članstvom u EU

Čeka nas teška jesen po pitanju Kosova i Metohije, najavio je jutros u Jutarnjem programu TV Prva predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Najviše ga zabrinjava to što u Prištini nema sa kim da se pregovara. Iako će biti teška, jesen ipak neće biti krvava. O najavi tabloida Espreso o „krvavoj jeseni“ koje će na Severu izazvati navodna Tačijeva grupa B13, predsednik uverava – neće se desiti. Govorio je i o pritiscima koje trpi od međunarodne zajednice da prizna Kosovo, oni su, kako kaže predsednik, uvereni da bi bio on dovoljno jak da dobije izbore čak iako prizna Kosovo. Ipak, predsednik na to neće pristati – Srbija i Srbi ne mogu da prihvate priznavanje nezavisnosti, a da Srbija i Srbi nemaju ništa. Izbori na Kosovu su trka u tome ko će reći nešto gore o Srbiji i Srbima.

Srpska lista odneće ubedljivu pobedu na kosovskim izborima

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić govorio je jutros o situaciji na Kosovu, političkoj krizi u Prištini ali je ponovio i svoje stavove u vezi sa rešenjem kosovskog pitanja. Govoreći o predstojećim mogućim vanrednim izborima na Kosovu, ocenjuje da će se na njima najbolje plasirati LDK Ise Mustafe.

Ocenjuje da među većim kosovskim partijama, PDK, AAK, Samoopredeljenje i LDK imaju podršku „od oko 20 odsto“ dok posle njih kao peta snaga dolazi Srpska lista. Srpsku listu će „pokušati da obore i Albanci i deo međunarodne zajednice i interesantno je kako su za ljude iz #1od5 miliona dobri Haradinajevi i Tačijevi uslovi za izbore, a ne valjaju Vučićevi ovde u centralnoj Srbiji“.

Smatra da je važno da na tim izborima i „u tim i takvim institucijama“ učestvuje Srpska lista, međutim, istu nameru drugih političkih opcija kosovskih Srba vidi kao licemernu.

„Tako će sa velikim elanom i poletom da izađu na demokratske izbore, a ovde je valjda mnogo manje demokratije nego kod Haradinaja i Tačija“, kritikovao je Vučić najavu formiranja opozicione koalicije kosovskih Srba.

Ipak, „bez obzira na sve pritiske“, predsednik i ovog puta očekuje ubedljivu pobedu Srpske liste.

Bolton neće doći i da li bi on u Prištini našao adekvatnog sagovornika?

Govoreći o najavljenoj poseti savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Džona Boltona Beogradu i Prištini, navodi da smatra da do te posete najverovatnije neće doći. Predsednik se pita „šta bi Bolton mogao da dobije tom posetom“ a pored toga, objašnjava da je „pitanje i da li bi u Prištini pronašao adekvatnog sagovornika“.

Kažu mi priznaj Kosovo, osvojićeš izbore opet, a mi ćemo pomoći sa članstvom u EU

Usled političke situacije u Prištini, dijalog je odložen „u nedogled“, ali kada je konačan sporazum u pitanju, veće pitanje je šta, nego kada.

Na pitanje da li Tramp zaista želi da što pre reši pitanje Kosova, predsednik poručuje da i mediji i politički predstavnici uporno promašuju suštinu kada je u pitanju problem Kosova.

„Problem je u sadržaju, u onome što nudiš, što govoriš. Ovde je problem u tome a šta ćemo da dogovorimo. Pustite mi rok, kakav rok, rok za šta? Šta ćemo da dogovorimo?!“, upitao je predsednik i dodao da čeka da čuje ideje drugih.

Nemam dokaze za napad na Sever, neće se dogoditi ubijanje, može se dogoditi napad, to je sve…

„Ja nemam dokaze za tako nešto, ne isključujem mogućnost različitih incidenata i ne znam kakvih pokušaja, ali da budem sasvim iskren – neće se to dogoditi. Može da se dogodi napad, to je sve. Nećemo mi tolerisati ubijanje srpskog življa i pogrom srpskog življa. Neće se desiti“, poručio je predsednik odgovarajući na pitanje o najavama srpskih medija da bi grupa mladih Albanaca pod kontrolom Hašima Tačija mogla da napadne opštine Severna Mitrovica i Zubin Potok.

„Ono što sam ja imao ideju, nikome se nije svidela, svi su je odbacili. I to mi je bio najbolji dokaz koliko je to bilo dobro rešenje“.

Na dodatnu sugestiju novinarke pričate o razgraničenju, predsednik odgovara – tako je.

Niko ga nije hteo, nemamo to rešenje. Hajde da vidimo šta je vaša ideja. Ja još to nisam čuo, osim što sam video u poslednje vreme sve više pritisaka na mene u kojima će da kažu ti možeš da izdržiš, pobedićeš na izborima čak iako priznaš nezavisno Kosovo, a mi ćemo da pomognemo i sa članstvom u EU

Ipak, na tu vrstu pritisaka poručuje „Srbija i Srbi ne mogu da prihvate priznavanje nezavisnosti, a da Srbija i Srbi nemaju ništa“.

Predsednik tim predstavnicima međunarodne zajednice, kako kaže, objašnjava onda da na političkoj sceni u Srbiji ima i racionalnih i iracionalnih ljudi, a da on po pitanju Kosova ne može da ubedi čak ni one racionalne da u Srbici i Glogovcu ne živi 100 odsto Srba. Zato poručuje da „neće niti rešenja ukoliko neko misli da Srbija treba da bude ponižena“.

O ovakvom njegovom stavu, predstavnici i SAD i EU i Rusije kažu da  je „konzistentna“.

„Naravno, kako dolazi 2020. godina, oni znaju da se Srbiji žuri ka Evropi, znaju da se Srbiji žuri ka još više novca i investicija, ka bogatijem društvu i onda nas dovode u situaciju da morate da razmišljate da li vam se isplati jedno ili drugo. Mislim da i tu imamo postavljene jasne granice i čvrste principe, tako da ćemo se i toga držati“, rekao je u intervjuu za TV Prva.

Kratko se osvrnuo i na nedavnu zabranu Prištine upotrebe srpskih pasoša na prelazima sa centralnom Srbijom. Ocenjuje da se podrazumeva da ako imate pravo da prelaz pređete sa ličnom kartom, imate pravo i da to učinite sa pasošem.

„Mala deca, nisu imali državu, a pokušavaju da prave nekakvu državu i uvek to tako izgleda“, objašnjava namere Prištine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.