Vučić i Mogerini: Primena sporazuma osnovni uslov za nastavak dijaloga

Osnovni uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine jeste primena sporazuma postignutih u Briselu, zaključili su danas u telefonskom razgovoru premijer Srbije, Aleksandar Vučić i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku, Federika Mogereni, saopšteno je iz Vlade Srbije. Razgovor je, kako je Premijer Srbije ranije danas kazao, samoinicijativno zatražila Federika Mogerini, a povodom najnovijih zahteva za dijalog koje je iznela kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri. Tahiri je, u međuvremenu istakla da nisu u pitanju zahtevi, već teme za narednu fazu dijaloga. 

Vučić i Mogerini su se tokom razgovora saglasili da je neophodno u najkraćem roku sprovesti sporazume koje su Beograd i Priština postigli u Briselu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Njih dvoje saglasni su i da je nastavak evropskog puta Srbije "od suštinskog značaja" ne samo za političku, već i za ekonomsku budućnost Srbije.

"Zarad dobrobiti naroda"

U međuvremenu se, povodom razgovora Vučića i Mogerini, oglasila i Evropska služba za spoljne poslove. 

"Mogerini i Vučić su se saglasili je neophodna brza primena svih postignutih dogovora, zarad dobrobiti naroda. Istovremeno oni dele i mišljenje da je uspešan nastavak dijaloga neophodan za ceo region," ističe se u saopštenju ove službe.

Premijer Srbije se i tokom današnje sednice Skupštine Srbije osvrnuo na razgovor sa Mogerini, ocenivši da je on bio "dobar". Dodao je i da će Beograd nastaviti razgovore sa Prištinom i da će pokušati da implementira ono što je dogovoreno, iako, kako je istakao, ima mnogo problema.

"Vi morate da razumete da naš ekonomski napredak, između ostalog, zavisi i od slike kakvu šaljemo u svet i koja ne mora uvek da bude saobražena ili istovetna onome što mi želimo. Upravo zato je potrebno da donesete kompromisne i teške odluke, ali sve to ima svoje granice," kazao je Vučić tokom skupštinske sednice.  

On je najavio i da će se u Skupštini raspravljati o dijalogu Beograda i Prištine. 

Reagujući na jučerašnji dokument iz Prištine, Premijer Srbije, kazao je ranije danas da su zahtevi Prištine "potpuno neverovatni", da pokazuju da ne žele dijalog, ne doprinose rešenju problema, već su "dodatno ulje na vatru".

Kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, juče je pred Odborom za spoljne poslove Skupštine Kosova predstavila dokument u kojem se iznose novi zahtevi za dijalog sa Beogradom, kao što su uspostavljanje "granice između Kosova i Srbije", saradnja na poljima koja su od interesa "za obe zemlje", poštovanje "suseda", nemešanje Srbije i prestanak "intervenisanja" na Kosovu i ratna odšteta. Ona je, u međuvremenu, reagujući na izjave iz Beograda kazala da nisu u pitanju zahtevi, već teme za sledeću fazu pregovora, koje su, kako je kazala, još pre dve godine, obe strane u dijalogu bile u obavezi da predstave. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.