Vučić i Hoti u Briselu o nevećinskim zajednicama i poravnanju finansijskih potraživanja i imovine

Hoti vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer, Avdulah Hoti, sastaće se u Briselu, narednog ponedeljka, 7. septembra, kako bi održali još jednu rundu dijaloga na najvišem politčkom nivou, potvrdio je portparol Evropske unije (EU), Peter Stano.

“Ovaj sastanak će se baviti aranžmanima nevećinske zajednice i poravnanjem međusobnih finansijskih potraživanja i imovine”, saopštio je Stano.

Biće ovo drugi susret uživo kosovskog premijera i srpskog predsednika u okviru briselskog dijaloga, koji je obnovljen 12. jula nakon skoro dve godine zastoja.

Pre ovog susreta, oni će se sastati u američkoj prestonici, Vašingtonu, na sastanku koji je zakazan za 4. septembar u Beloj kući.

Peter Stano je potvrdio da će se uoči briselskog susreta, održati ekspertski sastanci u kojima će se nastaviti rasprava oko već otvorenih pitanja: nestala i raseljena lica kao i ekonomska saradnja. Ovi razgovori će se odvijati u toku celog vikenda, odnosno u subotu i nedelju.

Portparol Stano tvrdi da je ambicija specijalnog predstavnika za dijalog, Miroslava Lajčaka da se zaključe otvorene teme što je brže moguće ali da u ovom smislu treba imati u vidu suprotna stajališta strana ali i prirodu celokupnog procesa.

“Ideja dijaloga koji pomaže EU, je baviti se svim otvorenim pitanjima oko kojih strane imaju različite stavove i pronaći zajednički dogovoreno rešenje”, poručio je Stano.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.