Vučić: Glupi i nepoznati pobedili poznate i važne, 'alo Požega, trange-frange, suze…

Ne verujem da je moguće da se predstavnici Srpske liste saglase sa formiranjem Vojske Kosova. Neki pokušavaju da nas ubede da je normalno i jedino moguće da se ova vojska formira, ali podršku Srbije za to nećete dobiti, kazao je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li će Srpska lista podržati formiranje ove vojske. Ipak, veći deo svog odgovora na ovo pitanje posvetio je kosovskim lokalnim izborima i rezultatu Srpske liste. Ponavlja svoje ranije tvrdnje da postoji "veliki strani pritisak" da se oslabi uticaj Srbije na Kosovu i Metohiji. Ponosi se, kaže, činjenicom što se uključio u kampanju "poslednjih 10 dana" sa, navodi, "svoja tri telefonska poziva". Branio je, kaže, državu Srbiju, Srbe na KiM-u i njihovo "pravo na političko postajanje". Srpska lista i njen ubedljiv trijumf "toliko je smetao svima" i zato je važan, smatra Predsednik Srbije. 

Problem što se Srbi pokazali kao čvrsti, Srpska se suprotstavila žestokim pritiscima

"To je jedna od najvećih pobeda države Srbije. Ne stidim se da kažem – države Srbije sa stvaranjem ideje o jedinstvenoj Srpskoj listi. A izborna pobeda je pobeda Srpske liste i njenih ljudi koji su se hrabro borili i suprotstavili se žestokim pritiscima," kazao je Vučić na konferenciji za medije u Predsedništvu Srbije koju je održao zajedno sa predsednikom Vlade Republike Srpske, Miloradom Dodikom. 

Sprdali se mojim telefonskim pozivom: Je li trebalo da šaljem goluba pismonošu?

"Zamislite strašnog greha. Pozvao sam telefonom svog prijatelja, inače jednog od najobrazovanijih mladih političara. Pa vam smeta valjda što je obrazovaniji od svojih političkih protivnika i što voli Srbe na KiM-u. 'Alo Požega i ne znam šta sve, što je predsednik iskoristio telefon. Valjda je trebalo da pošaljem goluba pismonošu, ili ne znam šta je trebalo da uradim. Ne smem da pozovem telefonom i kažem čestitam na uspehu, borili ste se hrabro, a protiv sebe ste imali i dobar deo međunarodne zajednice i jedan deo Srba koji je služio njima na tom poslu, imali ste značajan deo albanske političke infrastrukture protiv sebe i sve ste njih uspeli da pregazite na izborima. Da ih bukvalno pregazite."


Predsednik Republike Srbije se još jednom osvrnuo i na ubistvo M.Š. u Kosovskoj Mitrovici. 

"Naše je bilo da obezbedimo da Srbi ne budu ubijani kao glineni golubovi i to smo najvećim delom uspeli. U poslednjih pet godina nijedan nije bio ubijen po etničkoj osnovi. Ali ga ubio Srbin iz nekih političkih razloga, ili ko zna kojih razloga, slučajno ohbrabren nečijim nagovorima da je tako nešto moguće nekažnjeno da prođe. I dalje tog nismo uhapsili i dalje ubica nije priveden, zato što misli da može da se sakriva pod zaštitom nekih na Kosovu. Naći ćemo ga i pokazaćemo da to ne može da se radi i da ubistvo ne može da prođe nekažnjeno." 


"Ne odgovara im uspeh Srpske"

Predsednik Republike Srbije se osvrnuo i na posmatračku misiju Evropske unije na Kosovu. Ova misija pratila je kosovske lokalne izbore, a u svom izveštaju ocenila da je predizbornu kampanju pratilo zastrašivanje u većinskim srpskim opštinama, naročito na pripadnike onih koji nisu iz Srpske liste. 

"Uostalom videli ste koliko suza lije Alojz Peterle. Videli ste koliko je suza pustio zbog Srpske liste. Naravno da im ne odgovara uspeh Srpske, zato što ona pokazuje da dobro razume da moraju da se drže čvrsto i da budu zajedno i istom frontu sa Beogradom," kazao je Predsednik Republike Srbije. Govoreći o "velikom stranom pritisku da se oslabi uticaj Srbije", srpski predsednik je takođe naveo: "Nije njima toliko teško što je Tači pao na 18 odsto, naćiće oni Vjosu Osmani (poslanica u kosovskoj skupštini iz LDK-a, prim. red.), da preuzme u budućnosti, ili Hazirija (Ljutfi Haziri, aktuelni gradonačelnik Gnjilana iz LDK-a, prim. red.) – LDK, pa da zajedno sa njima prave većinu."

Problem je, ocenio je, to što su se Srbi pokazali kao "čvrsti", kao "faktor" koji ne može "lako da se sruši medijskim lažima i manipulacijama":

"Srbi su se pokazali kao faktor koji ume po prvi put, posle mnogo godina, da se ponaša onako kako su se Albanci ponašali u bivšoj Jugoslaviji – čvrsto, tvrdo, sa jasnom vizijom kako da sačuvaju sebe, svoju bezbednost i obezbede budućnost za decu."

Nije slučajno, kazao je, to što albanski analitičari dobro razumeju, a što je "teško pojedinim medijima pod dominantnim stranim uticajem" u Beogradu da to priznaju – najveći pobednik je Srpska lista.

"Oni su rekli Aleksandar Vučić. Nije Aleksandar Vučić, ne živim ja na Kosovu i Metohiji," dodao je. 

Trange-frange i kombinacije

Vučić je rekao i da je "njihov plan", ne prezicirajući, međutim, i čiji – bio da pobede "Oliver Ivanović u Severnoj Mitrovici, Milović u Zvečanu, Jablanović u Leposaviću", a onda "više nema zahteva za ZSO-om".

"Nema više nijednog zajedničkog zahteva, jer bi ih opet zvali, dvojica Albanaca ih prevezu do KFOR-ovog vozila, ovaj ih preveze do trećeg vozila. Ovaj tamo trange-frange, ovaj drugi pravi svoju kombinaciju, treći svoju. A Srbi nemaju zajednički stav," ocenio je Predsednik Srbije.

Mi glupi i nepoznati pobedili poznate i važne

"Zato sam srećan što smo uspeli da pokažemo da svi mi, ti glupi, nepoznati i nikakvi – pobedimo sve te vaše poznate i mnogo važne, sa razlikom od pet i šest prema jedan. Tako ćemo nastaviti i ubuduće," zaključio je Vučić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.