Vučić: Dobro je da je sada potpuno jasno da ZSO mora da bude formirana

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

Na jučerašnjem sastanku sa visokim zvaničnikom SAD, Derekom Šoleom, izneto je šta su crvene linije za Beograd po pitanju Kosova. A crvene linije su bilo koji oblik priznanja, uključujući i neformalno i članstvo Kosova u UN. „Upravo su te crvene linije – ne ono što Srbija neće da prihvati, nego o čemu ne može ni da razgovara“, kazao je danas srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Sa američkom delegacijom razgovaralo se o francusko-nemačkom predlogu, za koji je, potvrdio je danas Vučić, Srbija već dostavila odgovor na tzv. evropski non pejper – sastavljačima istog pismena i to upravo sa tim crvenim linijama ispod kojih Srbija ne želi da ide.

„O tome ne želim ni da razgovaram, a to vam je sastavni deo plana. A van ovih crvenih linija, Srbija će razgovarati i pregovarati“, poručio je danas.

„Kako smo i napisali imali smo otvoreni i sadržajan razgovor o četiri ključne teme, a jedna od njih je Kosovo i Metohija. Drugo je bilateralni odnosi – politički i ekonomski. Moguće je približavanje strateškog dijaloga između Srbija i SAD. Treće je situacija u regionu, a četvrto Rusija i Ukrajina i geopolitičkom sukobu“. 

A kada je reč o Zajednici srpskih opština, i Šoleu je, kaže, jasno kazao da je bez nje napredak nemoguć.

„Govorili smo o ZSO, gde sam jasno rekao da je nemoguće postići napredak – ukoliko se neko stalno poziva na sopstvene pravne akte, jer onda dijalog nikakvog smisla nije ni imao“, poručuje.

Zahvalio se na tome što je i sam Šole, ali i cela američka delegacija insistirala na sprovođenju Brisleskog sporazuma – što je važno i što je dobra poruka.

Shodno tome, ponovio je i danas da je Srbija uvek spremna za dijalog, te da se nikada nije sklanjala niti bežala od toga.

„Kada insistirate da nešto bude u skladu sa ustavom tzv. Kosova, a što smo onda i o čemu pregovarali. Pa nije trebalo da pregovaramo, ako je nešto usklađeno sa vašim pravnim sistemom. To onda možemo i bez dijaloga i teških pregovora i razgovora. To znači da danas to neko može da uradi. Nego smo vodili pregovore upravo zato što znamo da je to nemoguće postići, nego je moguće voditi pregovore znajući da je to u skladu sa pravnim aktom i zakonodavstvom jedne, druge i treće strane“.

Upravo to je predsednik ponovo naglasio i juče na sastanku sa američkim zvaničnikom, dodajući da je to pitanje pre svega za upravljački tim same Zajednice, ali pre svega za Srbe na Kosovu, te konačno i za Albance.

Ono što je za njega važno, kako kaže, je da je i sada jasno da ona mora biti formirana.

Dobro je da je sada potpuno jasno da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana

Sa druge strane, kosovskom premijeru spočitao je što je, istog dana kada je Šole u Beogradu govorio o ZSO, on za to vreme u Beču kazao da ga ne interesuje formiranje „zajednice na etničkoj osnovi“.

„Što će reći ne interesuje ga formiranje ZSO, ne treba poseban prevod da bi se razumelo“, kaže Vučić.

Kurtiju je takođe spočitao i to što je, kako kaže Vučić, i za francusko-nemački plan govorio da ga ne interesuje: „Pa je na kraju juče rekao da u potpunosti prihvata francusko-nemački predlog, što smo svi znali od početka – jer je ceo zasnovan na onome što oni traže i hoće. Rekao je sve to prihvatamo, samo da bi izbegli prethodnu obavezu – a to je ZSO“.

Potvrdio je da ga u januaru očekuje još jedan veliki sastanak, najavljujući put u Davos 20. januara.

I danas je pohvalio specijalnog američkog savetnika, opisavši ga kao veoma obrazovanog, inteligentnog, prionicljivog političara: „Čovek koji dobro razume prilike u svetu i regionu“.

Vučić smatra da to ipak neće promeniti odnos SAD o Kosovu, te da srpska strana ne treba imati iluziju o tome.

„Ali da li je Šole juče želeo da čuje – da jeste. Ja sam izdvojio iz našeg ugla ove četiri stvari, a znao sam da su to i njihova interesovanja koja sam govorio i kako sam ga ja i koliko pažljivo slušao kao prestavnika najmoćnije sile sveta, verujte da je on sito pokazao poštovanje prema Srbiji i želeo je da sasluša šta Srbija ima da kaže“.

Kazao je da svi „oni“ na kraju krajeva znaju da sve što je na Kosovu bilo izazvano – bio je jednostrani potez Prištine.

„Znaju da nijedan incident i događaj ne postoji, koji je Srbija izazvala, a koji je bio loš i negativan. Sve teme koje su bile nametnute bile su jednostano nametnute i uvek od Prištine. Ali da je dobro da dobar deo sveta koji prati situaciju na KiM neće da zažmuri na sve to“, poručuje Vučić.

Predsednik je ujedno poručio da ne pripada onima koji će na „estradni način“ govoriti posle jednog sastanka.

„Dugo vodim zemlju i nadam se da ću da je vodim ne još tako kratko. I zato se ne zaluđujem malim stvarima, ne želim narodu da dajem lažnu nadu, ali ono što je dobra stvar jeste da oni žele da čuju šta je to što Srbija misli i naše zahteve – očekivanja Srbije i Srba“, kazao je Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.