Od današnjih razgovora u Briselu Vučić ne očekuje bilo šta dobro

Pozicija našeg naroda biće sve teža. Kurti će svoju agresiju protiv srpskog naroda, naročito na severu Kosova i Metohije nastaviti, Evropa i Amerika će nastaviti svoje glasno ćutanje, a ostali nemaju ni uticaja na prištinske vlasti niti su u situaciji da nam pomognu, kazao je danas srpski predsednik Aleksandar Vučić na vanrednoj sednici Vlade Srbije.

U Briselu je u toku nova runda dijaloga u vezi sa pitanjem dinara na Kosovu. Trenutno traje sastanak glavnog pregovarača Beograda, Petra Petkovića i izaslanika Evropske unije, Miroslava Lajčaka.

U pitanju je treći sastanak sa istom temom na dnevnom redu, a početkom ove nedelje Lajčak je izrazio nadu da će on biti i poslednji o dinarima i da će se rešenje danas naći.

Srbija je otišla pripremljena i na današnje razgovore, kaže danas Vučić, ali ipak ne očekivuje da će se dogoditi „bilo šta dobro“.

„Ne možemo lično da zamerimo ljudima koji vode dijalog, ali sve to u Briselu pretvorilo se u pakivanje i stavljanje mašnice na kriminalne akte Aljbina Kurtija u kojima sve što on uradi treba da se legalizuje i da se dobije srpska saglasnost“, kaže.

Promenom odnosa, kako je i ranije najavio, Srbija u tome neće da učestvuje.

„Mislili smo da je razumno i racionalno postupanje nešto što će u budućnosti promeniti odnos EU i zapadnih sila prema Prištini. Shvatili smo da se to nije i neće dogoditi, a u skladu sa tim ćemo se i ponašati“.

Predviđa sve težu poziciju za srpski narod, ali obećava podršku.

„Uvek ćemo biti uz svoj narod i gledati da probleme rešavamo. Ti problemi će se nastaviti i možete ih računati kao stalne, sa kojima ćemo se suočavati u narednim mesecima jer će Kurti će svoju agresiju protiv srpskog naroda, naročito na severu Kosova i Metohije nastaviti, Evropa i Amerika će nastaviti svoje glasno ćutanje, a ostali nemaju ni uticaja na prištinske vlasti niti su u situaciji da nam pomognu“, poručuje.

Podsetio je potom da mu već početkom sledeće nedelje predstoji sastanak sa francuskim predsednikom. Od svih koje je imao, ističe, ovaj je najvažniji.

„Osmog su veliki razgovori sa predsednikom Makronom. Sa njim sam imao oko 20 razgovora, a ovaj će biti najvažniji, strateški. I Francuzi su se za to pripremili, a i mi se pripremamo“, naveo je Vučić.

Hitno formirati tim za 16. april za Savet Evrope

Podsetio je potom da 16. aprila sledi i izjašnjavanje Skupštine Saveta Evrope. Svestan da su šanse Srbije minimalne, ali traži od vlade da hitno formira tim.

„Tražim da hitno formirate tim, koji će se baviti time i početi da se bori. Naše su šanse male, minimalne, ali to ne znači da treba da dignemo ruke i kukamo i plačemo. Kao što je formiran tim za Ujedninjene nacije i Srebrenicu. I ja ću biti spreman ako treba, da odem i provedem tamo sedam dana, nije ni važno koliko, i da se borim za našu zemlju i za interese našeg naroda u celini. Zato molim vladu da hitno formira svoj tim, a tu mogu biti i ljudi iz mog kabineta da pomognu na svaki način“, poručio je srpski predsednik.

Zatražio je i da tim pošalje non pejper i njime obavesti sve o stavu Srbije.

Smatra da se i tu mora promeniti pristup, jer, kako je kazao, ako u SE kažete da Kosovo nije država, oni će odmah reći da za 27 njihovih država jeste.

Isto to će ponoviti i „naši patuljci u regionu koje kontrolišu“.

„Zbog svega toga mi nemamo nikakvu šansu, ali nemojte se stideti toga. Govorimo o argumentu koji su i oni isticali u svakom trenutku, ali koji su promenili. Tako su izvršili i pritisak na gospođu Bakojani i na druge, premda ne opravdavam. Dva su ključna uslova bila – prekid eksproprijacije za izgradnju njihovih policijskih i vojnih objekata na Severu i formiranje ZSO“. 

I ne samo to, ZSO je, kako je kazao, conditio sine qua non (uslov bez kojeg se ne može) – za ulaske u organizacije koje brinu o ljudskim pravima.

A njima, ističe, nije ni palo na pamet da je formiraju, a to će i biti ključni argument Srbije.

„To će razumeti i mnoge zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova“, smatra.

Izveštaj UNMIK-a veoma loš

Već 22. aprila sledi i redovna sednica Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija o KiM, podseća srpski predsednik.

Tu će biti predstavljen ovogodišnji izveštaj UN za Kosovo, a Vučić kaže da je on jako loš.

„Izveštaj je vrlo loš, zato što ne oslikava stvarno stanje na terenu. Može da se dogodi da ukoliko budemo imali neku šansu da promenimo rezultat u Skupštini UN vezano za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, da odem tamo 6-7-8 dana i razgovaram sa što više predstavnika zemalja članica UN“. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.