Vučić: U Prištini ne prihvataju mini šengen zato što ništa ne razumeju a oni bi najviše profitirali iz toga

Aleksandar Vučić
Foto: buducnostsrbijeav, Instagram

Evropske sile koje upravljaju ovim prostorima nisu nikada želele dobre odnose u regionu i zato ideja o mini šengenu mnogima smeta. Čim se shvatila realna mogućnost dogovora Srba i Albanaca, angažovani su regionalni centri da se sruši mogućnost za dogovor i u tome se uspelo, ocenio je srpski predsednik večeras u Ćirilici kod Milomira Marića.

„Mini šengen ne prihvataju u Prištini zato što ništa ne razumeju a ne razumeju da bi oni najviše profitirali iz toga“, kazao je Aleksandar Vučić večeras.

Vučić kaže da se sa svojim saradnicima trudio da napravi najbolje moguće odnose u regionu i to kroz ideju o mini šengenu, koja je „delimično njegova“, te da kada se sastanu, odnosi su odlični. Takođe, kada građani putuju osećaju se odlično u drugim zemljama. No, on je video, međutim, da ta ideja mnogima smeta, međunarodnim predstavnicima jer „ne mogu više da upravljaju nama“.

„Balkanski narodi su sve vreme bili moneta za potkusurivanje velikim evropskim silama“, kaže Vučić, objašnjavajući da su Amerikanci podržali ideju o mini šengenu.

„Oni koji upravljaju ovim prostorima, to nikada nisu želeli. I kada su shvatili da postoji mogućnost dogovora između Srba i Albanaca, odmah su angažovali i Podgoricu i Skoplje i Sarajevo da se sruši svaka mogućnost dogovora i uspeli su, da bi oni mogli na povocu da povlače poteze; kao u pozorištu – da se igraju sa lutkama“, naglasio je.

I to, ilustruje dalje, spski predsednik, „kao što su radili od 2000. do 2012“.

I večeras je srpsku opoziciju optužio za gubitničku politiku Srbije po pitanju Kosova.

Srbiju i za deset godina vidi kao uspešnu i najrazvijeniju zemlju ali i region kao mnogo uspešniji nego što je danas.

Što se srpske vojne sile tiče „rešenje je da ne ratujemo nikada, a da sve što se naoružavamo da možemo da se odbranimo“, naveo je Vučić.

Kada je u pitanju odnos regiona prema Srbiji, Vučić kaže, da iako je moguće da se izbori u drugim državama „mogu dobiti bez mržnje prema Srbiji“, „bez spominjanja Srbije je nemoguće“.

„Jer je to podrazumevajuća politika u više zemalja“, dodao je.

„Onim strancima koji su uvereni da ćemo da izgubimo u Beogradu, moja poruka je: Borićemo se“.

Uprkos kritikama na račun Evrope, pri kraju intervjua na TV Happy, pohvalio je značajno Žan Klod Junkera i Ursulu Fon der Lejen.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.