Vučević: I noćas bilo dronova na administrativnoj liniji, ne mogu da kažem čijih

Miloš Vučević
FOTO: Twitter/Miloš Vučević

Ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević, izjavio je da je i noćas na administrativnoj liniji sa KiM-om bilo letova dronova, ali nije želeo da precizira o čijim je letelicama reč.

Vučević je kazao da je bilo i dronova koji su aktivirani „od naših državljana“ u blizini vojnih objekata na teritoriji Raškog upravnog okruga, ali i da „misli“ da u blizini administrativne linije ima i KFOR-ovih dronova.

„Ne pravimo nikakvu mistifikaciju, radi se o temi koja se tiče nacionalne bezbednosti. Konstantne su aktivnosti korišćenja dronova u pravcima gde su infrastruktura i jedinice Vojske Srbije. Neki prolaze administrativnu liniju i pokušavaju da uđu na teritoriju centralne Srbije. Neki su pravi vojni dronovi, a neki polukomercijalni koji mogu nositi kamere koje prave ozbiljne slike, ali i nešto drugo“, kazao je Vučević u emisiji „Pravi ugao“ za RTV.

Još jednom je demantovao medijske navode da su pre nekoliko dana podignuti lovački avioni kako bi rušili dronove.

„Vojsku Srbije vode ozbiljni generali, zar stvarno mislite da bi neko dizao najskuplju avijaciju da vija dronove od pola metra, metar? Lovačka avijacija vrši redovnu kontrolu neba, kao što je bilo tog dana“, kazao je ministar.

Govoreći o nabavci naoružanja, ministar je kazao da je sve što Srbija kupuje „isključivo odbrambenog karaktera“.

„Kupujemo tamo gde je najbolje za nas, kupujemo opremu koju vojska traži i po najboljim uslovima“, kazao je ministar.

Upitan da li bi u trenutnoj situaciji zbog rata u Ukrajini, Srbija pristala da od Rusije primi neki „novi poklon“ u vidu aviona MiG, Vučević je kazao da Rusija „prvo treba da isporuči ono što je ugovoreno i plaćeno“, navodeći da to važi i za Francusku koja Srbiji još nije isporučila plaćene rakete Mistral..

Vučević: KFOR je faktor mira, srpske policajce ne mogu da zamene Albanci

Vučević se juče sastao sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku, Havijerom Кolominom Pirizom.

U emisiji „Pravi ugao“ rekao je i da je Кolominu tom prilikom kazao da je KFOR ključan faktor za održavanje mira na terenu, prenosi RTV.

Vučević ponavlja da je jasna poruka srpskog rukovodstva da srpske policajce ne mogu da zamene Albanci, kao i da je gradnja baze za specijalne jedinice među Srbima sa severa suprotna i Rezoluciji 1244 i briselskim sporazumima i svim ostalim postignutim dogovorima.

„Kako je moguće da pred našim očima tzv. kosovske snage bezbednosti postaju Vojska Kosova. Stranci nam kažu da to ne radi NATO, već da to rade članice NATO pakta kroz pojedinačne bilateralne ugovore; oni opremaju tzv. Vojsku Kosova skupim naoružanjem. Mi im onda kažemo da nećemo dozvoliti ‘Bljesak’ i ‘Oluju’ na Kosovu i Metohiji iz 2004 godine“, ističe on.

Vučević dodaje da je predlog Srbije da se vrate za pregovarački sto, a stav da jednostrani akti ne mogu da menjaju već postignute sporazume.

„Naravno da je uslov i formiranje Zajednice srpskih opština. Ali vidite da ga je Aljbin Kurti denuncirao, da ga je poništio usred Berlina. Pitaju nas šta ćemo uraditi ako Albanci krenu na Sever Kosova. Dozvolite da mi ne pokažemo baš sve karte koje imamo“, ističe on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.