Klan Kosova: Krasnići pozvao Osmani da preduzme akcije za raspisivanje izbora na Severu

Foto: KoSSev

Kosovski ministar administracije lokalne samouprave, Eljber Krasnići (Elbert Krasniqi) zatražio je pismom od kosovske predsednice, Vjose Osmani, da preduzme sve mere za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na Severu Kosova, javlja Klan Kosova.

Ovaj medij je objavio pismo navodeći da je njegov autor Krasnići, kao i da se u samom pismu precizira da je gradonačelnicima četiri opštine na Severu Kosova prestao da važi mandat u trenutku podnošenja ostavke.

 

Navodni zahtev za raspisivanje izbora objavljen je u danu kada je zasedala Centralna izborna komisija u vezi sa razmatranjem i usvajanjem preporuke kosovske predsednice za zamenu poslanika Srpske liste.

Nakon završenog sastanka, a kako je prenela Koha, odlučeno je da deset poslanika Srpske liste koji su ovog ponedeljka zvanično skupštini u Prištini vratili mandate, zameni drugih devet poslanika iz ove stranke i jedan iz Građanske incijative Slobodna pravda opstanak.

Na istoj sednici, kako je takođe javila Koha, govorilo se i o ostavkama zvaničnika izbornih komisija u četiri opštine na Severu Kosova.

Šef sekretarijata CIK-a, Burim Ahmetaj, rekao je da će sekretarijat preduzeti neophodne zakonske radnje za funkcionalizaciju kancelarija opštinskih izbornih komisija.

Ahmetaj je takođe najavio da nastavlja rad na izradi budžeta i operativnog plana za vanredne izbore u četiri opštine na Severu, prenela je Koha.

O mogućnosti održavanja izbora, ali samo na Severu Kosova, nakon podnošenja ostavki od strane gradonačelnika četiri opštine, ove nedelje govorio je i kosovski premijer, Aljbin Kurti. O tome čitajte u Kurti: Ostavke vode do izbora na Severu; Nemojte da napuštate institucije, odluka o tablicama ostaje

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.