Preregistracijom firme na Kosovo do utaje poreza Srbiji?

MUP Srbije u saopštenju o jučerašnjim hapšenjima navodi jedan slučaj koji ukazuje na mogući mehanizam zloupotrebe prilikom preregistracije firmi na kosovske adrese u zvaničnom registru Srbije. Insajder je ranije pisao o masovnom preseljenju firmi na Kosovo, pa je na samo tri adrese u Prištini u poslednjih nekoliko godina preregistrovano čak 80 kompanija.

U jednoj od akcija policije juče je uhapšen M.V. odgovorno lice preduzeća DOO „Agro tehnolodži“, za koje se osnovano sumnja da je utajilo porez prilikom preregistracije firme sa adrese u Subotici na adresu u Prištini. U saopštenju nema detaljnijeg objašnjenja u vezi s ovim slučajem, ali se iz datih informacija može se naslutiti da policija sumnja da je upravo preregistracija firme na Kosovo iskorišćena kao mehanizam izbegavanja obaveza prema državi Srbiji.

"M.V. je osumnjičen i da je u saizvršilaštvu sa drugom osobom prilikom prestanka obavljanja delatnosti proizvodnje žestokih alkoholnih pića, pri preregistraciji privrednog društva DOO `Agro-techonolgy` u Prištini, nije Ministarstvu finansija vratio neiskorišćene akcizne markice u čijem posedu su faktički bili. Na ovaj način izbegli su plaćanje akcize u iznosu od 189.424.012 dinara, a budžet Republike Srbije oštećen je za oko 2.780.349 evra," navodi se u saopštenju MUP-a.

Preregistracija domaćih firmi na teritoriju Kosova je dozvoljena, iako država na toj teritoriji nema nadležnosti, nije u mogućnosti da sprovodi svoje zakone i ubira poreze.

Prema Istraživanju Insajdera, mogućnost registrovanja firmi na Kosovu masovno se koristi za prevare i samo je je jedan od brojnih mehanizama zloupotrebe koji su na Kosovu uspostavljani od 2000. do danas, zahvaljujući političkim odlukama donetim uz ignorisanje realnosti. 

Tokom poslednjih nekoliko godina na samo tri adrese u Prištini preregistrovano je čak 80 firmi. Prema podacima APR-a, kod tih firmi upisano je više promena vlasništva, a vlasnici obično imaju po nekoliko privrednih subjekata na istoj kosovskoj adresi. 

Mehanizam prevare je jednostavan – firme s teritorije centralne Srbije kupuju robu na odloženo plaćanje, a zatim se prebacuju na Kosovo i tako izbegavaju plaćanja svojih dugovanja. 

Iako su, prema podacima do kojih je došao Insajder, neki od oštećenih dobavljača podneli krivične prijave protiv tih firmi, iz Ministarstva unutrašnjih poslova nikada nisu odgovorili na pitanja novinara Insajdera o tome da li se vode i u kojoj fazi su ti postupci.

U odgovoru na pitanje šta policija uopšte može da uradi kad nema ingerencije na Kosovu, ministar Nebojša Stefanović je rekao.

"Kosovo je deo naše teritorije i mi ne možemo u punom kapacitetu da vršimo policijske poslove tamo, ali možda ćemo imati mogućnost da se obratimo našoj pokrajinskoj policiji, pa da vidimo da li oni mogu nešto da reše," rekao je Stefanović.

Sprovođenje zakona u okviru „objektivnih mogućnosti“

Na naizgled jednostavno pitanje ko kontroliše firme koje su prebcile svoja sedišta na Kosovo i kome one plaćaju porez Insajder nije dobio precizan odgovor ni od jedne nadležnih institucija.  

U dopisu Insajderu Ministarstvo pravde je navelo da izvršenje sudskih odluka o eventualnoj zapleni imovine, ili nadoknadi štete kada su u pitanju firme registrovane na Kosovu, zavisi od “objektivnih okolnosti” na terenu.

Gotovo identičan odgovor Insajder je dobio i od Poreske uprave i Ministarstva finansija. Pitanja koja im je postavio su kolika su ukupna poreska dugovanja firmi koje su u našoj Agenciji za privredne registre registrovane s adresom na teritoriji Kosova, kao i kako Poreska uprava od tih firmi vrši prinudnu naplatu poreza.

"Poreska uprava ima jednak tretman prema poreskim obveznicima registrovanim u skladu s pozitivnim zakonskim propisima Republike Srbije. Utvrđivanje, kontrolu i naplatu poreskih obaveza na teritoriji AP Kosova i Metohije Poreska uprava obavlja u okviru svojih nadležnosti i objektivnih mogućnosti," navodi se u odgovoru.

Objašnjenje šta su “objektivne mogućnosti” Insajder nije dobio.

Ministarstvo finansija nije odgovorilo ni na pitanje da li u pogledu kontrolisanja firmi sa sedištem na KiM postoji saradnja s Poreskom administracijom Kosova.

Pogledajte istraživanje Insajdera o preregistraciji brojnih kompanija na Kosovo i nepostojanju odgovora države na njihove zloupotrebe.  

Insajder

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.