„Vreme curi, sinoć se nešto dogodilo…“

FOTO TANJUG/ SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE
Foto: Tanjug/Služba za saradnju sa medijima Predsednika Srbije

Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen izjavio je da je jedan od fokusa Austrije, tokom predsedavanja EU, upravo dijalog Beograda i Prištine. On je dodao da je uveren da treba iskoristiti „pozitivan trend“ i „mogućnosti koje se upravo sada pružaju“.

Vučić: Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Tači i ja imamo nešto zajedničko

KoSSev: Konferenciji za medije prethodio je sastanak komesara Hana, austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, Tačija i Vučića

„Razgovarali smo o pitanjima o kojima redovno razgovaramo i nadam se da ćemo moći da nastavimo sa tim i ne mogu da kažem da smo bliži ili nismo bliži mogućem dogovoru, jer ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno,“ kazao je Vučić o tom razgovoru.

Istakao je da je on uvek pesimističan po pitanju postizanja dogovora, jer „zna koliko teškoća treba da prevaziđu i koliko različitih mišljenja imaju među sobom“. Ali dodaje da „obojica imaju nešto zajedničko“:

„A to je da oboje hoćemo da nađemo načina da postignemo mogući dogovor.“

„Sinoć se nešto dogodilo. Imam utisak da sam prisustvovao istorijskom trenutku,“ kazao je Van der Belen, govoreći o debati u okviru Evropskog foruma u Alpbahu, u kojoj su učestvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik, Hašim Tači.

„Podržavamo aktivnosti Mogerini i njeno posredovanje, i spremni smo da ponudimo svoju pomoć kada god to obe strane ili visoka predstavnica budu želeli,“ rekao je on na konferenciji za štampu.

Van der Belen je naglasio da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana važan prioritet spoljne politike njegove zemlje, posebno za vreme aktuelnog predsedavanja EU, te da ne očekuje da bi moglo da dođe do problema kada se jednom bude glasalo u austrijskom parlamentu o prijemu Srbije u Uniju.

„Jasno je, međutim, da još postoji puno posla koji naši prijatelji iz regiona moraju da obave, ali isto tako i EU ima svoj deo posla. Trenutno imamo pozitivan trenutak, posebno imajući u vidu rešenja spora oko imena sa Makedonijom. Treba da iskoristimo taj trenutak i uradimo što više pre nego što dođe do promene,“ ukazao je on na konferenciji za štampu povodom održavanja Evropskog foruma Alpbah.

Tači: Ako se to dogodi, Kosovo i Srbija neće biti ni prvi, niti poslednji koji će korigovati granice radi mira i okončanja sukoba dugog jedan vek

Kosovski predsednik na konferenciji za medije naveo je da su „potpuno svesni potrebe za stabilnošću i mirom na Zapadnom Balkanu“:

„Zato želim da kažem susednim državama, članicama EU, kao i drugim državama sveta da se ne plaše potencijalnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije, čak i ako takav sporazum podrazumeva korekciju granice. Ako se to dogodi, Kosovo i Srbija neće biti ni prvi, niti poslednji koji će korigovati granice radi mira i okončanja sukoba dugog jedan vek.“

Kazao je da postoji kratak vremenski period, jer predstoje izbori za Evropski parlament.

Van der Belen je ukazao da se svi slažu da bilateralna pitanja ne treba da se unose u EU, i da sva otvorena pitanja treba da se reše bilateralno, pre članstva.

Upitan da li očekuje, kada dođe trenutak proširenja, protivljenje građana u Austriji, Van der Belen je podsetio da je u austrijskom parlamentu, kada se radilo o Hrvatskoj, jednoglasno doneta odluka o prijemu te zemlje u članstvo EU.

„Uzmite Srbiju kao primer, čak i Slobodarska partija Austrije (FPO) ima pozitivan stav prema članstvu te zemlje u EU. U Beču živi najveća srpska zajednica, tako da ne vidim zašto bi neko imao bilo kakve predrasude u vezi prijema Srbije u EU. Ja sam veoma optimističan da nećemo imati problem u austrijskom parlamentu sa prihvatanjem proširenja EU,“ poručio je on.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je da je dobro što se čulo da se radi na bilateralnom rešenju, koje ne bi imalo efekta na druga pitanja u regionu, niti koje će da bude korišćeno kao „paus papir“, već „specijalno rešenje koje bi pokrilo potrebe obe strane“.

„Vučić je uvek pesimista, što je dobro, jer onda kada imamo pozitivan događaj, mimo očekivanja, bivamo iznenađeni,“ rekao je on.

Han je rekao da EU snažno podržava proces proširenja.

„EU je počela da razume da su naš posao i odgovornost da se brinemo o evropskim zemljama, da ne prepuštamo trećima u svetu da rešavaju probleme na našem kontinentu. To je počelo da bude isplativo,“ konstatovao je on.

Kazao je da je od predstavljanja strategije EK za proširenje ostvaren veliki napredak u regionu, što dokazuje šta je sve moguće ako postoji jasna evropska perspektiva i ako su uslovi jasni.

I on je istakao da EU ne može da prihvata nove članice dok ne reše bilateralne konflikte, te podvukao da postignuti dogovori moraju da budu poštovani.

Han je podvukao da je ceo proces evropskih integracija „regata, a ne konvoj“, i da je zasnovan na pojedinačnim zaslugama, a da zemlje članice EU ne treba da u novim članicama vide teret, već dodatnu vrednost.

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je neophodno podržati dijalog u cilju postizanja dogovora, ali i da se poštuje postignuti dogovor, kada ga bude.

„Ako se postigne dogovor pred regionom je svetla budućnost. Znam koliko je to teško, ali vidim privrženost kod Vučića i Tačija da pronađu održivo rešenje,“ kazao je on.

B92Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.