VOX POP Mitrovčanke o 8. martu: Sama sebi kupim poklon

Danas je 8. mart, dan posvećen ženama. Obeležava njihovu borbu za ravnopravnost. I žene na Severu Kosova i Metohije obeležavaju ovaj dan, a sada već tradicionalno, danas dobijaju više cveća. Razgovarali smo sa Mitrovčankama o Osmom martu i pitali ih šta za njih znači ovaj datum. Po njihovom priznanju, 8. mart je dan kao i svaki drugi. Iako obeležava borbu za ravnopravnost, ovaj datum ih podseća na početak proleća, detinjstvo – kada su svojim bakama i majkama kupovale poklone. Poručuju da su žene "daleko od ravnopravnosti" i da 8. mart ne bi trebalo da bude jedini datum kada se posvećuje pažnja ženama i njihovim pravima. Ne obeležavaju ga posebno, već radno, štaviše sa još više obaveza.

Sama sebi kupim poklon, izaberem ono što mi se najviše sviđa

"Osmi mart kao i svaki drugi dan. Sama sebi kupim poklon, izaberem ono što mi se najviše sviđa. Ako je to jedan dan u godini koji predstavlja neko značenje ženama, pa ne mora ni da ga bude," rekla je jedna od naših sugrađanki. 

Najradije bih prespavala ovaj dan

"Osmi mart me prvenstveno asocira na početak proleća, duži dan, lepo vreme..podseća me na rano detinjstvo, na dane kada smo kupovali poklone mamama, bakama, učiteljicama, tada nemajući pojma zašto to radimo i nadajući se da će i nama isto tako da poklanjanju," kaže naša druga sagovornica i dodaje:

Dan žena ustanovljen je na inicijativu vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta, Klare Cetkin, 8. marta 1910., na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista u Kopenhagenu i obeležava se u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909., te njujorškog marša više od 15.000 žena, koje su zahtevale kraće radno vreme, bolje plate, ali i pravo glasa. 

Osmi mart se od 1911 proslavlja širom sveta, a žene u Srbiji su ovaj datum prvi put obeležile 1914. godine u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu.

"Ja bih najradije prespavala ovaj dan – uglavnom sam pod tenzijom zbog odgovornog posla koji radim i što mi taj praznik stvori pritisak i mnogo više posla ima…Sa druge strane, treba se posvetiti i ženama i devojkama sa kojima se radi, pa i njih obradovati nekim poklonom."

Ona je objasnila i da je sam praznik izgubio svoju suštinu, da zapravo tog dana "cveta potrošačko društvo, a da žene i dalje nisu ostvarile svoja prava. 

Daleko smo od toga da su žene ostvarile svoja prava

"A sam praznik je izgubio na značaju suštinski. To je više zadovoljenje neke forme. Zaboravlja se prevashodni značaj ovog praznika…I posle više od sto godina daleko smo od toga da su žene ostvarile svoja prava i to je nekako put kojem se uskoro neće videti kraj. Prava žena su ugrožena, ne samo kod nas, nego u celom svetu. Žene žive u potlačenom, užasnom položaju i trebalo bi nešto konkretno da se radi po tom pitanju, a ne samo da se priča o tome," rekla je ona.

Osmi mart bi trebalo da predstavlja nešto više od buketa ruža, ili buketa karanfila

Još jedna naša sagovornica smatra da bi 8. mart trebalo da predstavlja "nešto više od buketa cveća". 

"Osmi mart bi trebalo da predstavlja nešto više od buketa ruža, ili buketa karanfila, a u stvari bi trebalo da bude kao i svaki drugi dan kada muškarci i vaši bližnji posvećaju pažnju naročito majkama, sestrama i bakama. Ali, mislim da je to dan koji samo podseća na borbu žena za ravnopravnost," rekla je ona.

Ni kao mlada nisam slavila 8. mart, ne slavim ga ni sad

A jedna starija građanka kaže da nije proslavljala 8. mart kao mlada, pa da to ni sada ne čini.

"Ja sam domaćica, ni u mlade dane niko nije obraćao pažnju da bih ja slavila 8. mart. Nisam ga tada slavila, ne slavim ga ni sad. Dan je kao i svaki drugi dan," kratko je rekla ona. 

8. mart? Kao i svaki drug dan!

Za još jednu našu sagovornicu je 8. mart "kao i svaki drugi dan":

"Pa 8. mart predstavlja kao i svaki drugi dan…Ako posvećuješ pažnju lepšoj polovini, onda to radiš bilo kojeg dana, ne samo 8. marta."

Ne gajim nikakva posebna osećanja prema ovom prazniku

Ipak, posebno kritična prema obeležavanju ovog datuma bila je sagovornica koja kaže da je to dan koji muškarci "iskoriste kupe cveće ženama". 

"Ne gajim nikakva posebna osećanja prema ovom prazniku. To mi je više značilo kad sam bila mala i to mi je bila lepa prilika da nešto čestitaš mami, tetkama, komšinicama, učiteljici," rekla je naša sagovornica. 

Ovaj dan muškarci iskoriste da kupe uglavnom cveće ženama

Ona smatra da je ovaj praznik važan pre svega kroz pitanje istinske ravnopravnosti žena sa muškarcima i poštovanjem koje one uživaju od strane suprotnog pola.

"Ovaj dan muškarci iskoriste da kupe uglavnom cveće ženama. Drago mi je da će cvećare profitirati ako ništa drugo, ali s obzirom na istorijat 8. marta, trebalo bi da u stvari muškarci poštuju svoje žene, naravno i da žene da poštuju svoje muškarce a ne da se samo tog jednog dana pretvaramo da je sve u redu i ne možete jednog dana da kupite cveće, a drugog dana, na primer, da udarite šamar toj ženi zato što, na primer, ručak nije bio serviran na vreme," kaže ona.

Ne bi škodilo da bude više edukacije o tome zašto su se nekada žene borile i da li su se izborile

Ova sugrađanka smatra da ne bi škodilo da bude više edukacije o tome zašto su se nekada žene borile i da li su se izborile. Smatra da postojeći stepen ravnopravnosti žena u odnosu na muškarce nije dovoljan, te da što veći broj rukovodećih pozicija treba da pređe "u ruke žena".

"Pogotovu tu mislim na politiku zato što mi se čini da bi bilo manje štete i da bi bilo manje agresije, to naravno ne znači da bih volela da Hilari Klinton postane predsednica Amerike," kaže ona.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.