Kos. Mitrovica: Do kraja meseca presuda maloletnim Albancima za pokušaj ubistva

Veće za maloletnike Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici kojim predsedava EULEX-ov sudija, Nuno de Madureira, danas je zaključilo glavni pretres u postupku protiv šestorice maloletnih Albanaca. Oni se terete za pokušaj teškog ubistva, početkom aprila prošle godine, kada su napali, najverovatnije noževima, trojicu srpskih mladića u blizini glavnog mosta, nanevši istovremeno Nikoli Saveljiću telesne povrede opasne po život. Advokat srpskih dečaka, Dejan A. Vasić, navodi da je zadovoljan radom suda i tužilaštva, a presudu očekuje najkasnije do 24. marta. 

"Sasvim sam zadovoljan efikasnošću suda i tužilaštva u radu na ovom predmetu. Dokazi koje sam u ime oštećenih dečaka zatražio da budu izvedeni na glavnom pretresu su u potpunosti uvaženi. Smatram da je predlog za izdavanje mere pojačanog nadzora EULEX tužioca u potpunosti dokazan i očekujem da sud odredi primerene kazne maloletnim učiniocima," rekao je Vasić u izjavi za KoSSev. 

Suđenje protiv šestorice maloletnika albanske nacionalnosti počelo je početkom februara, a nakon što je EULEX-ov tužilac, Paskal Persons, podigao optužnicu, optuživši ih za teško ubistvo u pokušaju, ali i druga krivična dela – nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, raspirivanje verske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti, krađu i pretnju.

Šesnaestogodišnji Nikola Saveljić izboden je nožem 9. aprila prošle godine u blizini glavnog mosta, dok se sa još dvojicom drugova šetao u ovom delu grada. Napad se dogodio kada je grupa od šest mladića sa kapuljačama na glavama, iz južnog dela grada, prešla glavni most  i pojurila ove mladiće koji su počeli da beže. Oni su sustigli Saljevića i naneli mu, najverovatnije, nožem teške telesne povrede u predelu grudnog koša, nakon čega je povređeni mladić prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, gde je operisan, a njegov oporavak je trajao više meseci.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.