VOX POP: Kuda na odmor idu Mitrovčani?

Sezona je godišnjih odmora a na ulicama Kosovske Mitrovice je sve manje naših sugrađana. Veliki broj njih je ove vrele letnje dane odlučio da provede van grada, u potrazi za odmorom, ali i rashlađenjem od visokih temperatura. Većina Mitrovčana sa kojima smo danas razgovarali na ulicama grada ističe da odluka o odlasku na odmor zavisi pre svega od materijalnih mogućnosti. Dosta sugrađana od onih koji još uvek nisu nikud otputovali leto će provesti na moru, planinama ili banjama. Ostali, priliku za odmor i relaksaciju koriste odlaskom na obližnje jezero Gazivode i bazene u okolini.

Da li planiraju odlazak na odmor i šta očekuju od odmora, pitali smo retke prolaznike na ulicama Kosovske Mitrovice danas pre podne. Mesta na crnogorskom primorju, ali i neka od banja u centralnoj Srbiji, najčešće su destinacije o kojima razmišljaju naši sugrađani. Oni od odmora očekuju pre svega priliku da provedu slobodno vreme sa porodicom, da se druže i  uživaju na plaži.  

Jedan mlađi roditelj ističe da je prethodnih godina uvek sa porodicom putovao negde ali da će ove godine najverovatnije ostati u gradu:

"Pa, dobro ste rekli, sezona godišnjih odmora je već u jeku, planovi uvek postoje ali mogućnosti su uvek pod znakom pitanja, tako da smo prethodnih godina išli negde – da li je to planina ili more, ove godine ćemo najverovatnije ostati ovde u Mitrovici." 

Ukoliko, ipak, ode, odmor je za njega prilika da porodica bude na okupu, a kući da se vrate sa napunjenim baterijama:

"Bilo gde da odemo, očekujemo da jednostavno se opustimo, da kao porodica budemo zajedno, provedemo tih 10-15 dana koliko odvojimo za sebe, vidimo nešto novo ako naravno ima mogućnosti za sve to, i naravno vratimo se kući punih baterija".

Sredovečna gospođa kaže da odluku donosi u poslednjem trenutku i nada se kratkom odmoru u Crnoj Gori.

"Od kada deca ne idu sa nama, mi donesemo odluku u poslednjem trenutku, ako imamo finansijskih sredstava. S obzirom da se ćerka udaje u septembru, to je znak pitanja. Tako da još ne znamo, možda će da bude nešto, makar sedam dana, a možda i ne bude. Dok su deca s nama letovala, mi smo letovali u Grčkoj  svake godine, a od kada deca ne idu snama, nama je nekako bliža Crna Gora, tako da je to obično Crna Gora poslednjih par godina," kaže ona.

Sugrađanin, čija su deca već odrasla, planira odlazak u Crnu Goru na more ili u banju.

"Planiramo ali još nismo odlučili, jer deca su velika, svako hoće na svoju stranu. Ja i supruga planiramo banju ili more, ali još konkretno nismo odlučili, videćemo. Biće Prolom banja ili Vrnjačka, a more – Crna Gora".

Od odmora očekuje druženje i uživanje.

"Pa odmor, deset dana lepog odmora, druženja, uživanja, odmaranja, šta drugo".

Mlađa sugrađanka još uvek nije odlučila kuda na odmor, a nakon "napornih dana" ona očekuje pravi odmor – "mir i uživanje na plaži".

"Pa planiramo, ali još uvek ne znam gde. Najverovatnije će to biti Crnogorsko primorje. Očekujem pravi odmor ovog leta, posle napornih dana od posla, očekujem pravi odmor. Najpre mir i uživanje na plaži, verovatno".

Zatekli smo i jednu ogorčenu sugrađanku. Ona je istakla da nema vremena za odmor, te da, po sopstvenom priznanju, odmor nije koristila 12 godina, a da sa penzijom koju prima, nije nije u mogućnosti da otputuje bilo gde.

"Radim na prosvećivanju, opismenjavanju, na obrazovanju, vaspitanju, uvođenju reda, zakona, kulture, lečenju od alkoholizma, pušenju droge i svega ostalog… Nemam, nemam vremena za odmor, ja radim svoj posao, nisam bila ima 12 godina unazad, niti imam, od penzije – 18.836 dinara i 75 para, a mnogo su mi dužni jer sam u školi jedina ja poštovala zakone Republike Srbije, a svi ostali su radili lažno, pa sam proživela šta sam proživela," kaže, između ostalog ova naša starija sugrađanka.

Na taksi stanici susrećemo sagovornika koji strpljivo čeka prevoz kojim bi stigao na bazen. On ostaje u Kosovskoj Mitrovici, a planira da ove letnje dane provede na bazenu i tako se odmori.

"Ja trenutno, šta znam, bazen mi je dobar. Gore odem, isplivam se i tako".

On nije planirao da ode iz Mitrovice tokom leta:

"Nisam, nisam, a za ostale vidim da je prazan grad, najverovatnije je to otišlo, kako gde, more, banje".  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.