Marić: Srpska ne podržava formiranje vojske Kosova jer o tome sa njom nije niko razgovarao

Lista Srpska bi mogla da glasa za formiranje Oružanih snaga Kosova i za to postavlja četiri uslova. Oni traže mesto zamenika šefa Kosovske obaveštajne agencije, zamenika komandanta Oružanih snaga Kosova, poništavanje privatizacije u većinski srpskim sredinama (pre svega kada su u pitanju Trepča i Brezovica) i formiranje Zajednice srpskih opština. Sa druge strane, dok se na Kosovo vrši pritisak za izglasavanje ustavnih amandmana kojima se otvara put za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine, i na Beograd i na Srpsku se treba izvršiti pritisak kako bi se istovremeno izglasali amandmani u kosovskoj skupštini za formiranje ovih oružanih snaga, javljaju juče i danas kosovski mediji. Poslanici u kosovskoj skupštini juče nisu raspravljali o ustavnim amandmanima o osnivanju vojske Kosova jer je predsedništvo skupštine, prethodno, na svom sastanku, sa dnevnog reda uklonilo pitanje ovih ustavnih amandmana. Ipak, mediji u Prištini javljaju da, dok vladajuća koalicija pokušava da donese paket ustavnih amandmana za uspostavljanje Specijalnog suda, istovremeno to čini i za formiranje vojske Kosova. Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Ljubomir Marić, u izjavi za KoSSev, posredno je demantovao navode da će Srpska glasati za Oružane snage i da za to postavlja uslove.

"Lideri liste Srpska su veoma jasni u svojim uslovima. Oni neće glasati za transformaciju BSK-a u Oružane snage bez ispunjenja četiri uslova koja su postavljena na početku stvaranja koalicije," javili su juče Gazeta Blic i Telegrafi, pozivajući se na neimenovani izvor blizak vladi Kosova.

Istovremeno Telegrafi piše i da je odlukom predsedništva Kosova da povuče pitanje ustavnih amandmana iz jučerašnjih razgovora predsedništva, opozicija "podeljena i nesrećna".

"Nisam se složio sa odlukom većine da se iz dnevnog reda povuku ustavni amandmani o osnivanju Oružanih snaga Kosova. To nije došlo na dnevni red i mislim da je namerno. Ovo je stvar namere aktuelne vladajuće vlasti na Kosovu. Ovu tačku treba ispitati na dnevnom redu zasedanja u četvrtak," rekao je predsednik Parlamentarne grupe Samopredeljenja Glauk Konjufca nakon završetka sastanka predsedništva.

Međutim, predsednik Parlamentarne grupe PDK, Adem Grabovci, izjavio je da je zatražio da iz dnevnog reda bude uklonjeno pitanje ustavnih amandmana, zato što su za ustavne promene o vojsci Kosova potrebne dve trećine glasova manjina.

"Ovim ćemo doći do amandmana u parlamentu kojima se otvara put za uspostavljanje Oružanih snaga Kosova," rekao je Grabovci, a preneli Gazeta Blic i Telegrafi. 

Srpska: Nismo pričali na temu vojske

U izjavi za KoSSev, ministar za lokalnu upravu u kosovskoj vladi, Ljubomir Marić, posredno je demantovao da je Srpska postavila četiri uslova i da će glasati za formiranje vojske Kosova.

"Ja ne znam ko je mogao da da takvu izjavu. Mi nismo pričali na temu vojske, jer nas iz koalicije niko nije pozvao da razgovaramo o toj temi, ali je naš stav da ne podržavamo formiranje vojske, jer o tome sa nama niko nije razgovarao," odgovorio je Marić.

Na pitanje da li to znači da su netačni navodi neimenovanog izvora bliskom kosovskoj vladi na koji se pozivaju kosovski mediji, Marić je odgovorio:

"Srpska daje zvanična saopštenja koja imaju potpisnika, ili izjave daju predstavnici liste imenom i prezimenom."

 Vojska Kosova se ne može formirati ukoliko se ne izglasaju amandmani na Ustav Kosova, a za koje su potrebni dvotrećinski glasovi manjinskih zajednica od najmanje dve trećine prisutnih poslanika u kosovskoj skupštini; drugim rečima, bez glasova srpskih poslanika se ne može formirati Vojska Kosova. Posle neuspelih pokušaja prošle godine, tokom mandata prošle vlade da se izglasaju ovi ustavni amandmani, a onda i višemesečne institucionalne krize usled neformiranja nove vlade, albanski poslanici su pitanje ustavnih amandmana potrebnih za formiranje oružanih snaga aktuelizovali istovremeno dok Srbi traže formiranje ZSO. Opozicione stranke upozoravaju da skupština Kosova mora da formira Vojsku Kosova pre jesenjeg zasedanja – u suprotnom to će olakšati Srpskoj listi povećavanje "apetita opstrukcije i dalje instrumentalizacije" po ovom pitanju. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.