Vojska izgubila spor, mora da plati 32 miliona albanskoj firmi sa Kosova

Prištinsko preduzeće "Bučaj", čije je magacine sa hranom Vojska Srbije ispraznila u junu 1999, dobilo je spor protiv Ministarstva odbrane, saznaje "Blic".

Srpsko ministarstvo ovoj firmi mora da isplati 32,47 miliona dinara odštete.

Zanimljivo je da je kompaniju „Bučaj“, koja je po rečima Hašima Tačija među onima „koje su najviše dale kosovskoj privredi“, u postupku protiv Srbije zastupao advokat iz Niša, inače bivši pripadnik VS.

Ovo preduzeće je tužilo Srbiju u martu 2004, tražeći naknadu za robu koju je Vojska tokom ratnih dešavanja uzela iz magacina u Sportsko-poslovnom centru „Boro i Ramiz“ u Prištini, tvrdeći da nije bio u pitanju javni interes, već ratni plen i povreda imovinskih prava pripadnika albanske manjine. Firma je zahtevala devet miliona dinara, ali je Trgovinski sud u Nišu 2007. odbacio zahtev navodeći da je potraživanje zastarelo, jer je rok za podnošenje zahteva za naknadu štete bio tri godine.

Sudu su priloženi i zapisnici finansijske policije iz tog vremena, po kojima je ovaj organ Vojsci izdao zaplenjenu robu. Ona je oduzeta u skladu sa uredbom tadašnje SRJ kojom su građani bili u obavezi da za potrebe odbrane zemlje predaju skladišta hrane.

Viši trgovinski i Vrhovni sud potvrdili su 2008. ovu presudu. Međutim, „Bučaj“ je slučaj dobio pred Ustavnim sudom Srbije u martu 2011, kada mu je priznata povreda prava na imovinu i načela zabrane diskriminacije manjina. Po tom osnovu, presuda Trgovinskog suda preinačena je presudom Privrednog apelacionog suda u jesen 2013. Na kraju, pre mesec dana, ovaj sud je izdao rešenje o naplati novca sa računa Vojne ustanove „Dedinje“. Do cifre od 32,47 miliona došlo se tako što je na vrednost oduzete hrane, a to je 2,47 miliona, obračunata zatezna kamata počev od juna 1999. godine.


Gašić: Jeste, tačno je

"Otkud vam to? Jeste, tačno je, i nije ništa novo. Mi ionako više od kazni i sudskih sporova iz perioda od 2000. do 2012. ne možemo da dignemo glavu. Vojska je 2011. i 2012. godine isplatila po 2,5 milijarde u te svrhe, 2013. – 1,4 milijardu i 2014. – 650 miliona dinara. Smanjujemo to konačno, zato što pravnici u Vojsci više ne mogu da se ponašaju po sistemu 'ima vojska para, nema veze!'" – kaže za Blic ministar odbrane, Bratislav Gašić.


VBA podnela pet prijava za malverzacije u Vojsci protiv 24 osobe

Vojnobezbednosna agencija (VBA) u saradnji sa tužilaštvom od početka 2014. podnela je pet krivičnih prijava i jednu dopunu krivične prijave, kojima su obuhvaćena ukupno 24 lica, među kojima je 11 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i 13 civila.

Presečena su četiri slučaja korupcije i to u oblastima prodaje viškova naoružanja, nabavke naoružanja, zdravstva i rešavanja statusnih pitanja, za šta su podnete su četiri prijave protiv ukupno 18 lica.

Ministar odbrane, Bratislav Gašić, doneo je odluku o obustavljanju nabavke medicinskog materijala, čime je sprečen pokušaj pojedinih lica da bez primene Zakona o javnim nabavkama po hitnom postupku izvrše nabavku u vrednosti od 114,5 miliona dinara.

Sprečeni su pokušaji i pojedinih privatnih firmi da kroz nabavke medicinskih uređaja, čija vrednost prevazilazi više stotina miliona dinara, dovedu sebe u privilegovan položaj u odnosu na konkurenciju.

Rešenjem ministra iz decembra 2014., formirana je Radna grupa za ustanovljavanje zakonitosti raspolaganja nepokretnostima u javnoj svojini Republike Srbije koje koriste Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, koja je tokom ovog perioda proverila osnov korišćenja 216 stanova, adaptiranih i poslovnih prostora u više gradova u Srbiji od kojih je 15 stambenih jedinica vraćeno Vojnograđevinskom centru "Beograd".

Presečen je i lanac krađe mazuta,  nakon što je ustanovljeno da je cisterna, inače vlasništvo jednog privatnog preduzeća, koja je duže vreme prevozila mazut za potrebe pojedinih organizacionih sastava Ministarstva, posedovala skrivenu komoru od oko četiri tone.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.