"Šefovi država regiona u Budvi": Jahjaga i Nikolić zajedno

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga objavila je na svom Fejsbuk profilu fotografiju na kojoj pozira sa osam predsednika država iz regiona, zajedno sa predsednikom Austrije, Hajnsom Fišerom, o čemu javljaju danas i kosovski mediji. Atifete Jahjaga učestvuje u Budvi na sastanku regionalnih predsednika "Brdo proces – Brione". Sa njom je na fotografiji i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Medijski nacionalni servis Radio televizija Srbije je takođe objavio fotografiju devet predsednika, sa gostom – predsednikom Austrije, uz potpis "Šefovi država regiona u Budvi".

"Uoči sastanka sa regionalnim predsednicima Brdo procesa, sa specijalnim gostom Predsednikom Austrije, Fišerom, kako bi se intenzivirali odnosi u regionu sa Evropskom unijom," napisala je Jahjaga uz zajedničku fotografiju na Fejsbuku, koju je već 'lajkovalo' oko 200 korisnika, a jedan od komentara je i da svi izgledaju "srećno", samo Nikolić "tužno" i da svakoga dana Srbija "tiho prihvata realnost".

Radio televizija Srbije je u tekstu "Samit u Budvi, Nikolić za zajedničko reagovanje na terorizam" u dužem izveštaju o obraćanju predsednika Srbije učesnicima na plenarnoj sednici ovog skupa koji je danas počeo, objavio i zajedničku fotografiju visokih zvaničnika na kojoj je i predsednica Kosova sa opisom "Šefovi država regiona u Budvi".

RTS takođe javlja da na skupu učestvuju predsednik Albanije Bujar Nišani, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, Makedonije Đorđe Ivanov, kao i kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

Proširenje Evropske unije, infrastrukturni projekti i energetsku bezbednost su deo ključnih tema ovogodišnjeg sastanka lidera "Brdo procesa – Brione".

Proces "Brdo-Brioni" je započet na Brdu kod Kranja u Sloveniji i na Brionima u Hrvatskoj, a ima za cilj jačanje regionalne saradnje, kao i podsticanje političkog dijaloga regiona i EU. Samit šefova država jugoistočne Evrope održava se jednom godišnje, sa počasnim gostom iz jedne od zemalja Evropske unijese, a cilj je da se ojača politički dijalog regiona i Evropske unije. Ove godine gost je austrijski predsednik Hajnc Fišer. Prošle godine na samitu u Dubrovniku počašni gost bila je nemačka kancelarka Angela Merkel.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.