"Vojnik" ONA-e u ekskluzivnom intervjuu o sukobu u Kumanovu: "Borba" nije gotova

"Mi smo Oslobodilačka nacionalna  armija, predstavljamo ljude – civile koji su maltretirani od 2001. do 2005," jedan od "vojnika Oslobodilačke nacionalne armije" predstavio se u ekskluzivnom intervjuu za kosovski portal "Gazeta Fjala". Kao navodno jedan od učesnika sukoba u Kumanovu, za ovaj portal govorio je o tome šta se dogodilo u Kumanovu, ko je zapravo činio ONA-u tokom borbi u Kumanovu, organizacionoj strukturi ONA-e, ali i o tome da "borba" nije gotova, jer Albanci u Makedoniji – ili moraju da dobiju svoju zemlju, ili da se pridruže zemlji – Albaniji – koja mora da promeni ime i proglasi "Republiku Iliridu". Intervju je dostupan i u tonskom zapisu, sa 'distortovanim' glasom ovog borca iz Kumanova.

"Postoji organizaciona struktura, svi sektori su definisani. Imamo sve, čak i sud ONA-e," objasnio je ovaj član ONA-e, koji dodaje da je ONA "oduvek postojala" – "Postojala, postoji, ali je reaktivirana 2013. kada je započela svoju reorganizaciju," objašnjava on i dodaje da članovi ONA-e nisu samo Albanci sa Kosova, već  Albanci "čije su majke Albanke", koji imaju "albansku krv", "svih teritorija", jer se neće boriti samo za Makedoniju – "Iliriju", već  da imaju "obavezu" prema svim teritorijama   

Govoreći o tome ko ih finansira, on objašnjava da je makedonska vlast pokušala da ih plati preko jednog od njihovih članova, koji je "u poslednjem trenutku pred borbu – nestao", nazvavši to izdajom.

"Plaćeni su samo od mobilizacije, dok priče da imamo plate su laži Alija (Ali Ahmeti), Menduha (Menduh Tači), Sašine (Saša Mijalkov – nekadašnjih šef tajne službe) i drugih."

On je dalje objasnio i da nisu "Kosovari" ti koji su se organizovali za napad u Kumanovu, već je u pitanju "organizovana akcija građana koji su bez Iliride nazadovoljni, a ne Kosovari", dodajući da je Ilirida mesto koje im "pripada", a koje su okupirali "Sloveno-makedonci".

On nije dao tačan broj onih koji su učestvovali u sukobi u Kumanovu, jer kako kaže, nema definitivnog i tačnog broja, zato što se mnogo građana pridružilo da im pomogne, ali i da su "Kosovari" učestvovali pod tim "terminom", jer su tako želeli, te da je njih samo 5% do 10%.

Ovaj "vojnik" dodaje da oni nisu za rat, već da učestvuju u ratu kada im je to nametnuto. "Mi smo tamo gde nas pozovu naša braća" – dodaje on.

Govoreći o strukturi ONA-e, dodaje da sedište ONA-e postoji u svakom makedonskom gradu, a da neka od njih vode i organizuju makedonski Albanci. U sukobu u Kumanovu meta je bila makedonska vlada, jer ONA od 2001. "ne radi sa civilima, već sa makedonskom vladom".

On je objasnio i da su unapred pripremili scenario sukoba, da su žrtve na makedonskoj strani mnogo veće, ali i da se sve završilo kako jeste, jer se dogodila "izdaja" i da ne može da govori o tačnom broju ubijenih Albanaca, ali da su oni ubijani nakon što su se predali, dodajući da su ubijani i mučeni i albanski civili i da im se dogodilo "ono najgore što je moglo da im se dogodi".

On je objasnio i da nisu tačne glasine da su u Kumanovu na mestu sukoba pronađena tela koja su ranije ostavljena, te da su oni koji su ubijeni tamo – "herojski pali" zbog "izdaje", da je siguran da među njima nije bilo "trupa migranata", već civila i "vojnika", ponovivši da su  "vojnici ubijeni nakon što su se predali".

"Grupa" u kojoj je bio ovaj "vojnik" imala je navodno 38 članova, njih 19 je uspelo da pobegne, od kojih je 18 iz Makedonije, objasnio je takođe član ONA-e, dodavši i da imaju "2.500 vojnika samo na albanskim teritorijama u Makedoniji" i da "borba" nije završena, jer moraju, ili da dobiju svoju zemlju u Makedoniji, ili da se Albanci iz Makedonije pridruže zemlji – Albaniji koju vodi Edi Rama, a koja mora da promeni ime i proglasi "Republiku Iliridu".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.