Vojni general pod istragom za Ćušku

Tužilac za ratne zločine doneo je naredbu za sprovođenje istrage protiv generala Dragana Živanovića zbog sumnje da je umešan u ratni zločin na KiM tokom 1999.
 
Istraga se sprovodi protiv bivšeg komandanta 125. motorizovane brigade generala Živanovića zbog sumnje da je u periodu od 1. aprila do 15. maja 1999. u selima Ćuška, Pavljan, Ljubenić i Zahač izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
 
On se sumnjiči da nije preduzeo nikakve mere i da je propustio da spreči ubistva najmanje 118 albanskih civila, teško telesno povređivanje 13 civila, uništavanje 40 kuća, pljačku imovine i proterivanja, oduzimanje i uništavanje njihovih ličnih dokumenata. 
 
U naredbi se navodi da je general Živanović znao da će pripadnici jedinice 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć, izvršavajući naredbu i borbene zadatke njegove komande za pretres i čišćenje sela Ljubenić, Pavljan, Ćuška i Zahač, napasti civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, ubijati civile, teško ih telesno povređivati, raseljavati ih i uništavati im imovinu u velikim razmerama. 
 
General Živanović bio je nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću, koji su prvostepenom presudom u predmetu "Ćuška“ osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od 20 godina za ratne zločine na teritoriji pećke opštine, a ukupno su devetorica pripadnika 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć osuđeni na 106 godina zatvora. 
 
Presudom su potvrđeni navodi Tužilaštva da su masovna ubistva vršena naočigled prisutnih žena i dece, da je najmlađa žrtva imala 19, a najstarija 87 godina, da su prilikom ubistava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih dela, osuđeni pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost, da su uklanjali dokaze spaljujući tela ubijenih civila, s namerom da se ne otkriju zločini i da se ne identifikuju žrtve.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.