Predstavnici Srba očekuju skoro formiranje vlade

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Dva meseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora još uvek se ne zna ko će formirati vladu. Izglasan je predsednik Skupštine, a devet od deset srpskih poslanika glasalo je za Isu Mustafu. Konačnu odluku o ovom izboru daće Ustavni sud od koga je zatražena ocena ustavnosti. Pojedini srpski političari tvrde da do novih izbora neće doći, i da će nova vlada biti formirana u septembru.

    Novi izbori ne bi doneli ništa novo, oni bi bili samo dodatno gubljenje vremena, izjavio je za RTK2 nosilac Srpske liste Branimir Stojanović.

„Važno je da se politički činioci koji su dobili poverenje na poslednjim izborima dogovore oko toga kako će izgledati sastav skupštine, ali i kako će izgledati buduća vlada.“

Da novih izbora neće biti, mišljenja je i Dalibor Jevtć odlazeći ministar za zajednice i povratak i veruje da će nova kosovska vlada biti formirana u septembru.

„Prema informacijama sa kojima mi raspolažemo, očekuje se da se proces formiranja vlade završi u septembru ove godine, jer je to interes svih, kako građana Kosova tako i čitavog kosovskog društva. Puno je problema koje treba rešiti, i u tom smislu, želimo da se institucije što pre formiraju kako bi krenuli u rešavanje problema od povratka preko opstanka, do svih onih životnih pitanja“, kaže Jevtić.

Branimir Stojanović ističe da međusobne optužbe bivših i sadašnjih funkcionera SLS-a ne mogu ugroziti jasnu politiku Srpske liste u Skupštini Kosova.

„Nikada nije bilo jednostavno napraviti jedinstvo među Srbima, pa to nije slučaj ni sada. Kohezioni faktor koji je postojao na početku postoji i danas i bez obzira na neke lične animozitete koji su se stvorili među određenim ljudima, to se neće reflektovati na politiku“, poručio je gradonačelnik Gračanice.

Meštanima centralnog Kosova najbitnije je da njihovi interesi budu zaštićeni u kosovskoj Skupštini.

”Poslanici koje je narod izabrao treba da štite interese građana, a ne samo da primaju plate i da ništa ne urade u interesu građana, ujedno treba da se zalažu iza veću zaposlenost mladih“, poručuju oni.

Da li je Kosovo bliže novim vanrednim parlamentarnim izborima ili će Vlada biti formirana na jesen, znaće se posle sednice Ustavnog suda Kosova, na kojoj će se 18. avgusta raspravljati o zahtevu za ocenu ustavnosti izbora predsednika skupštine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.