Još jedan skandal: Masovne krađe u depou KEK-a!

Izvor: Bošnjak.ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
U emisiji Puls na KTV-u govorilo se o lošem upravljanju u Energetskoj Korporaciji Kosova.
 
Osim voditelja emisije Mefaila Bajqinovcija govorili su Arben Gjuka, generalni direktor kao i Bedri Pireva, potpredsjednik sindikata radnika KEK-a, kao i Visar Prebreza, novinar lista "Koha Ditore".
 
Predstavnik sindikata Bedri Pireva je obavijestio javnost o još jednom skandalu u ovoj kompaniji što je direktor KEK-a potvrdio. U junu, kada je došlo do eksplozije, došlo je i do ogromnih pljački unutar Kosovske Energetske Korporacije.
 
Potpredsjednik SPEK-a, Pireva je izjavio da su lopovi ušli preko krova u glavni depo i niko do sada nije saznao šta je ukradeno. U emisiji se govorilo i o naduvanim računima za struju za januar mjesec, o tenderima kao i o finansijskim poteškoćama sa kojima se suočava KEK ove godine. Novinar lista "Koha Ditore" Visar Prebreza je izjavio da je Evropska Komisija ta koja insistira da se "Kosova A" zatvori.
 
Na ovo izlaganje je reagovao Gjukaj koji je naglasio da bi zatvaranje bloka "Kosova A" bilo veliki gubitak za Kosovo. Ali nije mogao odgovoriti na pitanje da li je taj blok spreman raditi još, i koliko godina. Sa ovim je pokazao da je neizvjesna sudbina ove termoelektrane i da je njena budućnost u pitanju.
Na pitanje voditelja kako je rukovođen KEK ovih godina, Visar Prebreza novinar lista "Koha Ditore" navodi da je bilo zloupotreba na mnogo načina, posebno naglasivši malverzacije oko tendera.
 
Direktor je izjavio da su preduzete sve mjere da bi se djelovalo u skladu sa zakonskim odredbama i negirao da su pojedini tenderi pod istragom.
 
Arben Gjuka je priznao da je bilo problema oko računa za mjesec januar ali da nisu bili namjerni. Visar Prebreza je kazao na više grešaka koje je konstantovala i Parlamentarna Komisija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.