Vođe opozicije ne znaju šta hoće

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Tri opozicione partije – pokret "Samoopredeljenje", Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo,  pre sedam meseci formirale su opozicioni blok. On bi mogao da se raspadne pre nego što se mislilo da će se desiti.

Nakon nedavnog raskola koji se pojavio između opozicionih partija na protestu 26. marta, politički analitičar, Haljilj Matoši, procenjuje da do juče ujedinjenja kosovska opozicija, ispostavilo se, nije jedinstvena.

"Kosovska opozicija koja je do pre nekoliko dana bila ujedinjena oko dve stvari, ispostavilo se da nije tako jedinstvena, naročito na ideološkim i programskim aspektima, ali je raskol izazvalo nejedinstvo kada su u pitanju metode protesta. I zapravo, nakon nedavnih trvenja (čija je žrtva bila Donika Kadar-Bujupi), ni opozicioni lideri sami ne znaju više šta žele?! Oni nastavljaju zajedno kalkulišući mogućnost učešća u vlasti," kaže Matoši za "Zeri.info".

Matoši je rekao da izgleda da je AAK već dobila ponudu od određenih segmenata iz vlasti, ali, prema njegovim rečima, ona je u fazi kada treba da proceni da li je moguće da napusti opoziciju i uđe u vladu.

"Opozicija će nastaviti zajedno", ali se "efekti protesta smanjuju i to mora da se razmotri. Ukoliko se bude zvanično razdvojila, onda će to biti rezultat vlade koja je uspela da opoziciju slomi izmutra i sebi produži život".

U međuvremenu, opozicija demantuje raskol. Prema njoj, prirodno je da postoje neslaganja, jer unutar jednog političkog entiteta može da postoji neslaganje o određenim pitanjima.

Adonis Tahiri, iz pokreta "Samoopredeljenje" demantovao je mogućnost podele opozicije. On smatra da ujedinjena opozicija treba da se dalje ojača kako bi se uklonila vlada "Mustafa",  koju on vidi kao autoritativni režim.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Teuta Hadžiu, demantovala je mogućnost da bi opozicioni blok koji čine Samoopredeljenje, AAK, i "Inicijativa", mogao da doživi sudbinu bloka VLAN.

"Ne postoji neslaganje u pravcu opozicije. Opozicija je ujedinjena zato što postoje dva glavna pitanja  koja su nas ujedinila, dve teme koje čitava javnost poznaje: Asocijacija i demarkacija sa Crnom Gorom. Dakle, ova dva pitanja su nas ujedinila i nećemo dozvoliti da budemo ometeni u rešavanju ovih problema," rekla je Hadžiu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.